fbpx

Als je wil afvallen moet je zo min mogelijk eten en zoveel mogelijk bewegen. Toch? Nou eh … nee. Het is veel verstandiger om goed (lees: gezond) en regelmatig te eten. Zo houd je de ‘motor’ van je lichaam aan het branden en blijft je stofwisseling lekker op gang. En dat is weer goed voor je vetverbranding en ook voor je energie. En vergeet de positieve invloed op je humeur niet!

(Te) weinig eten werkt eigenlijk alleen maar averechts. Het laatste wat je wilt is dat je jezelf gaat uithongeren, dat je tekorten aan voedingsstoffen krijgt en dat je je daardoor slap en lusteloos gaat voelen. Dat werkt juist weer snoepen en snaaien in de hand. Je voelt je rot, je voelt je tekort gedaan, zielig, hongerig, je kunt alleen nog maar aan (niet) eten denken …

Herkenbaar?

Bovendien reageert jouw lichaam hier vaak ook nog verkeerd op, zeker als je al een heel lijnverleden hebt, waarbij je je vooral heel veel dingen hebt ontzegd. Dan denkt jouw lichaam dat er weer een hongerperiode aankomt en zal het juist alles gaan vasthouden. In plaats van dat je gaat afvallen zal er weinig veranderen aan je gewicht.

Mijn advies om af te vallen, is om gewoon lekker en genoeg te blijven eten. Natuurlijk is het wel belangrijk om slimme keuzes te maken in wát je gaat eten. Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers mag best. Kies voor een voedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen. Denk bijvoorbeeld aan lekkere groenten en fruit, volkoren brood, zilvervliesrijst, een lekker (mager) stukje vlees of vis, af en toe een handje ongezouten noten of een ei, magere yoghurt of kwark ….
Ook als je wilt afvallen heb je veel te kiezen kun je gewoon lekker én verantwoord eten.

Afvallen is in mijn ogen vooral géén honger lijden!

Genietmomentjes
En, zoals al eerder benoemd, zorg ook af en toe voor een genietmomentje. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij superlekker vindt en wat eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Het is geen enkel probleem om juist dat, met mate, te blijven nemen, óók tijdens het afvalproces. Alleen maar altijd gezond eten houdt eigenlijk bijna niemand vol, dus maak het jezelf hierin niet te lastig.

Realiseer je wel dat (te)veel genietmomentjes je afvalproces in de weg kunnen staan.
Ik hoor van klanten weleens dat ze de hele week supergoed hun best doen en vervolgens in het weekend de touwtjes teveel laten vieren. Resultaat: ze vallen niet af.

Ik zal een voorbeeld geven.
Om als vrouw ongeveer een halve kilo per week af te vallen, zou je elke dag ongeveer 1500 kcal kunnen eten en drinken. Dit is gemiddeld zo’n 500 kcal minder dan een ‘normaal’ gezond eetpatroon van ongeveer 2000 kcal voor vrouwen. En hoewel ik persoonlijk absoluut geen voorstander ben van calorieën tellen, maakt dit voorbeeld wel een en ander duidelijk. Want stel, je neemt deze 1500 kcal op elke doordeweekse dag, en in het weekend let je eigenlijk nauwelijks op wat je eet en drinkt. Hoe ziet dit er dan uit?

Maandag, 1500 kcal

–                    500 kcal

Dinsdag, 1500 kcal

–                    500 kcal

Woensdag, 1500 kcal

–                    500 kcal

Donderdag, 1500 kcal

–                    500 kcal

Vrijdag, 1500 kcal

–                    500 kcal

Zaterdag, 3250 kcal

+ 1250 kcal

Zondag, 3250 kcal

+ 1250 kcal

Resultaat

0

 

Nu denk je misschien: 3250 kcal is superveel! Dat neem ik nooit.
Daarin kun je je lelijk vergissen. Ik noemde circa 2000 kcal voor een ‘normaal’ gezond eetpatroon, maar heel veel mensen gaan hier elke dag sowieso al makkelijk overheen. Laat staan in het weekend.

Ik geef je nog een voorbeeld van twee mogelijke weekenddagen die ik weleens voorbij zag komen:

Havermoutpap met appel en walnoten

529 kcal

250 ml magere kwark met banaan, 25 amandelen en 40 gr muesli

549 kcal

Stukje appeltaart

364 kcal

3 volkoren boterhammen met halvarine, pindakaas, filet americain en ei

547 kcal

2 volkoren pistoletjes, met kipfilet en hummus en met hüttenkase en avocado

496 kcal

Appel en een handje cashewnoten

222 kcal

5 biscuitjes

235 kcal

Dr. Oetker Big American pizza

1244 kcal

Spaghetti met gehakt, pastasaus en 15 gr geraspte kaas

665 kcal

2 glazen wijn en een schaaltje chips (40 gr)

462 kcal

1 beker latte macchiato en 1 chocoladereep (150 gr)

925 kcal

3 toastjes met brie

171 kcal

Totaal

3214 kcal

Totaal

3195 kcal

Zoals je ziet zitten in deze voorbeelden best wel gezonde producten, maar ook de nodige uitzonderingen die wat minder gezond zijn. In deze voorbeelden zitten dan verder geen etentjes of feestjes (of high teas 😉). Dan valt het resultaat al makkelijk nog hoger uit.

Trek zelf je conclusie.

Zoals gezegd: ik ben absoluut geen voorstander van eeuwig calorieën tellen. En het kan helemaal geen kwaad om af en toe je genietmomentje te pakken. Als je wilt afvallen, dan gaat het natuurlijk om het resultaat op de langere termijn. Als jij elke week op een vast moment weegt en je ziet een dalende lijn, dan weet je dat je goed zit. Heb je naar jouw zin wat te weinig resultaat, dan kijk eens of het weekend voor jou misschien een struikelblok is.

Heel veel succes!