fbpx

Hoe kom ik van mijn buikvet af?
Een veelgestelde vraag door mijn klanten. Veel vrouwen (en ook mannen trouwens) hebben een haat-liefde verhouding met hun buik. Aan de ene kant hoor ik dan dingen als ‘ik ben trots op mijn buik, omdat ik een kindje heb gedragen’, maar aan de andere kant vinden ze hun buikje gewoon niet mooi en balen ze als ze voor de spiegel staan of als er de welbekende ‘rol’ boven de broekrand uitpiept.

Helaas moet ik dan altijd antwoorden dat het niet mogelijk is om specifiek buikvet te verbranden. Net zoals het niet mogelijk is om door af te vallen bijvoorbeeld alleen het vet van je bovenbenen of billen weg te laten smelten.
Als je gaat afvallen, dan val je over het algemeen over je hele lichaam af. En bij de een gaat het sneller bij de buik, bij de ander bij de billen, heupen of armen. Er zijn ook vrouwen die vooral afvallen bij hun borsten, en vaak vinden ze dat erg jammer.
Wél is het zo dat als je je hele lichaam gaat aanpakken, je buik ook platter zal worden.


Is buikvet ongezond?

Laat ik voorop stellen: iedereen heeft vet in zijn of haar lichaam. Dat is heel normaal en gezond. Zelfs mensen met een platte buik hebben buikvet. Dat zorgt voor bescherming van je organen.

Er zijn eigenlijk twee soorten vet: het onderhuidse vet (tussen je huid en je spieren; dit kun je oppakken) en het orgaanvet. Ze noemen dit ook wel het viscerale vet.
Als je overtollig orgaanvet hebt, dan is er geen sprake meer van bescherming van je organen en dit is ongezond. Misschien heb je ooit je viscerale waarde laten opmeten? Dan weet je dat een waarde tot 12 gezond is; daarboven is ongezond.
En ja, ook slanke mensen kunnen een teveel aan orgaanvet hebben!

Vetcellen die zich rond de organen ophopen, zijn actiever dan vetweefsel op andere plekken, zoals op je heupen. Ze produceren onder andere hormonen en hebben invloed op bijvoorbeeld de opname van insuline. Dit verhoogt de kans op diabetes type 2. En als je een ongezonde leefstijl hebt en teveel buikvet, dan heb je ook nog een grotere kans op hart-en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Overgewicht in het algemeen en buikvet in het bijzonder vergroot ook nog het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker.
Genoeg reden om er iets aan te doen dus!

Hoeveel buikvet?

Je middelomtrek, ofwel buikomvang geeft een indicatie van je hoeveelheid buikvet.
Ben je een vrouw? Dan geeft een middelomtrek van 88 centimeter of meer aan dat je teveel buikvet hebt. Bij mannen is dat 102 centimeter of meer.
Zit je hier nu (ver) boven, dan is het de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan en wat af te vallen. En misschien zijn de bovengenoemde getallen erg ambitieus in jouw geval, dan is elke centimeter eraf winst.

Als jouw getallen helemaal prima zijn, dan hoef je voor je gezondheid niet af te vallen. Ook al is je buik niet helemaal strak. Iedere persoon is nou eenmaal anders gebouwd en de vorm van je lichaam is afhankelijk van allerlei factoren, zoals je afkomst, geslacht, leeftijd etc. Daar kun je niet altijd iets aan doen.
Met een BMI tussen de 18,5 en 25 plus een normale buikomtrek zit je goed.

 

Kun je buikvet verbranden?

Helaas is er geen wonderpil of toverdrank waarmee je specifiek buikvet kunt verbranden. Al zijn er fabrikanten van pillen en drankjes die ons dit wel willen laten geloven. Als je echt van je buikvet af wilt, dus zul je er dus wel iets voor moeten doen en laten. En als je over je hele lichaam gaat afvallen, zal ook je buik meedoen.
Dat begint vooral met gezonder en beter eten (geen streng dieet of karig eten!), en ook door meer te bewegen. Verder werkt ook het verlagen van stress goed, want het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat je vet opslaat op je buik.

Een gezond voedingsadvies bij buikvet

  • Eet het liefst zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk; daar reageert je lichaam nou eenmaal het beste op.
  • Begin de dag goed met een gezond ontbijt. Onderzoek laat zien dat mensen die het ontbijt overslaan eerder buikvet krijgen. Eiwitten bij het ontbijt zijn een goede keuze.
  • Eet veel plantaardige producten zoals fruit, groenten. Eet ook (met mate) volkoren graanproducten. Al deze producten bevatten veel vezels en dat is goed voor je stoelgang én verzadigingsgevoel. Daarnaast zitten er veel vitamines en mineralen in. Groenten kun je eigenlijk onbeperkt eten (maar eet er minimaal 250 gram per dag van).
  • Drink veel water, zeker 1,5 tot 2 liter per dag. Begin je dag goed met een flink glas water op de nuchtere maag, zo hydrateer je meteen je lichaam na de nacht.
    Vooral als je ook meer vezels gaat eten, is voldoende water drinken heel belangrijk. Zo kunnen je darmen goed hun werk blijven doen. Verder kan je lichaam met het water afvalstoffen makkelijker afvoeren, waardoor ze niet in je lichaam worden opgeslagen.
  • Eet voldoende eiwitten. Eiwitten geven je snel een vol gevoel, waardoor je minder eet. Eiwitten zitten in zuivelproducten, in ei, maar bijvoorbeeld ook in noten en zaden en vette vis, zoals zalm en makreel. Deze bevatten ook omega 3-vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.
  • Pas op met alcohol. Alcohol verhoogt de opslag van vetmassa, vooral op je buik. We kennen allemaal de zogenoemde ‘bierbuik’. Verder ziet je lichaam alcohol als ‘vergif’ en het zal er alles aan doen om eerst de alcohol uit je lichaam weg te werken.
  • Stop met het eten van snelle suikers zoals koek, snoep, chocolade, maar ook witbrood, witte pasta en patat. Vergeet ook frisdranken en vruchtensappen niet, die zijn erg ongezond en zorgen voor buikvet. In frisdrank zit ook nog eens koolzuur, dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel.
  • Vermijd transvetten zoveel mogelijk. Deze zitten in gebakken en gefrituurd voedsel. Ook snacks zoals chocolade, gebak, ijs en chips bevatten vaak deze vetten. Transvetten zijn flink fabrieksmatig bewerkt en dat maakt ze schadelijk voor je gezondheid.
  • Vermijd ook kant-en-klaarproducten, en de pakjes en zakjes. Hierin zit ook vaak veel zout, suiker en vet verwerkt.
  • Let op je portiegrootte. Leer te luisteren naar wat je lichaam écht nodig heeft. Begin met eten als je honger hebt en eet rustig tot het hongergevoel weggaat. Stop dan ook met eten ga niet door totdat je ‘vol’ zit. Een goede indicatie is dat je na het eten nog makkelijk een stevig rondje kunt lopen, zonder dat je het gevoel hebt dat je teveel hebt gegeten.
  • Voorkom eten en snacken in de avond. Geef je lichaam de kans om zich voor te bereiden op de nachtrust. Daardoor slaap je niet alleen beter, ook je hormoonhuishouding komt ervan in balans, en dat zorgt ervoor dat je sneller gewicht en buikvet verliest. Eet zeker niet in de nacht! (behalve als je nachtdiensten hebt, maar dan houd je sowieso een ander eetritme aan).

Gezonde producten bij het tegengaan van buikvet

Hieronder vind je een globaal overzichtslijstje van producten die over het algemeen gezond zijn om te nemen en die helpen om buikvet tegen te gaan:

  • Alle groenten
  • Noten, zaden en pitten
  • Olijfolie
  • Volkoren producten
  • (Vette) vis
  • Kip, kalkoen
  • Onbewerkt vlees (met mate)
  • Eieren
  • Kruiden en natuurlijke specerijen
  • Fruit (met mate)
  • Yoghurt en kwark (zonder smaak), melk
  • Water
  • Kruidenthee en koffie (zonder toevoegingen)

 

Producten om te vermijden:

  • Frisdrank, vruchtensap en alcoholische dranken
  • Koek, gebak, chips en snoep
  • De ‘harde’ vetten (bijv. pakje margarine)
  • Kant-en-klaar maaltijden, pakjes en zakjes en sauzen

 

Ik krijg ook regelmatig vragen over afvallen en buiktoename in de overgang. Tips hiervoor vind je hier.

Een plattere buik is vooral ook een kwestie van een lange adem. Het heeft geen zin om alleen een korte periode gezonder te gaan eten, dat geeft je geen resultaat. Vooral omdat je niet meteen ziet dat het viscerale vet aan het verdwijnen is, omdat dat wat dieper in je buik ligt. En dat maakt dat het líjkt alsof je geen resultaat hebt – terwijl dit wel zo is – en je misschien te snel opgeeft en weer gaat grijpen naar koekjes en chips.
Als je van je buikvet af wil, is dit vooral iets wat je ook op de langere termijn zou moeten blijven doen. Een verandering van je leefstijl dus.

 

Buikspieroefeningen bij buikvet

Het is een misverstand dat je buikvet verdwijnt als je buikspieroefeningen gaat doen. Als je je buikspieren traint worden ze wel strakker, maar je buikvet gaat er niet mee weg. Als je op je voeding let en gaat afvallen, en daarnaast ook nog je buikspieren traint, dan zullen je buikspieren wel steeds zichtbaarder worden. En goed getrainde buikspieren verbeteren ook je houding; dit kan slanker ogen.

Het is vooral belangrijk om je hele lichaam te trainen. Een combinatie van duurtraining, krachttraining en korte, intensieve trainingen lijkt het beste te zijn om af te vallen en buikvet te verbranden.
Als je regelmatig aan krachttraining doet bouw je spiermassa op. Hoe meer spieren, hoe meer vetverbranding in je lichaam. Daarnaast zorgt spiermassa ook voor een betere hormoonbalans, en ook dat stimuleert de vetverbranding. Dóen dus!

Mocht je nou echt geen zin hebben in sport, dan kun je ook andere dingen doen. Iedere dag een half uurtje wandelen is bijvoorbeeld ook prima om te doen. Niet alleen voor de beweging trouwens, maar wandelen werkt ook stressverlagend, vooral als je het buiten doet, en dat is weer goed voor je hormoonbalans. En je hormonen zijn heel belangrijk in het proces van vetverbranding en vetopslag.
Andere tips: ga met de trap in plaats van met de lift, doe je boodschappen op de fiets of te voet of fiets naar je werk.

 

Verlaag je stressniveau bij buikvet

Ik schreef het hierboven al: stress (vooral door het hormoon cortisol) zorgt voor vetopslag op je buik. Het is dus belangrijk om je stressniveau te verlagen. Dit doe je onder andere door te bewegen, regelmatig een rustmomentje te pakken, tijd te besteden aan dingen die je graag doet, minder te piekeren en voldoende te slapen (7 – 9 uur per nacht).

 

Overdrijf het niet

Voor alle tips in dit artikel geldt: overdrijf het niet. Je hóeft niet overdreven veel te gaan sporten of bewegen en je hoeft ook niet heel ‘streng’ te doen als het gaat om eten en drinken. Af en toe een genietmomentje mag best, en is gewoon ook goed om te doen. Dus neem gerust eens iets ongezonds … maar overdrijf ook dat niet.

Lees ook: af en en toe snoepen en een genietmomentje als je wilt afvallen

 

Inspiratie voor gezonde tussendoortjes

Wil je tips en inspiratie voor meer dan 50 gezonde(re) tussendoortjes? Vraag dan hier meteen het online Inspiratiemagazine aan!