fbpx
alcohol en afvallen, wijn

Wil je graag afvallen, maar geniet je graag van een alcoholisch drankje? Dan weet dat afvallen en alcohol helaas niet zo’n goede combinatie is.
Natuurlijk is het heerlijk om af en toe te genieten van een glas wijn, een biertje of een aperol spritz Het is hartstikke lekker, maar als je wilt afvallen is het écht niet zo’n goed idee. 

Waarom is alcohol drinken tijdens het afvallen geen goed idee? Ik leg het hieronder uit.

 • Alcohol levert veel (loze) calorieën
  Alcohol levert per gram 7 kilocalorieën. Dat is bijna 2 keer zoveel als bij eiwitten en koolhydraten, want zij leveren per gram 4 kilocalorieën. Alcohol is vloeibaar, waardoor je nauwelijks merkt dat je de kilocalorieën binnenkrijgt. Een glas wijn ‘vult’ niet en daarom wordt ook wel gezegd dat alcohol ‘loze’ calorieën levert.
 • Alcohol werkt een hongergevoel in de hand
  Alcohol heeft effect op je hongergevoel. Het verlaagt je bloedsuiker, waardoor je trek krijgt. Je hersenen herkennen dit als het seintje dat je honger hebt. Daarom grijp je sneller naar een snack bij je drankje en heb je na een avondje stappen vaak zin om nog te gaan eten.
 • Alcohol neemt je remmingen weg
  Alcohol heeft een ontspannend effect en je controle wordt minder. Ook je rem op je eetgedrag wordt minder en je bent gevoeliger voor verleidingen. Je bestelt eerder die borrelplank voor erbij op het terras en gaat vaker met je hand in die bak chips. Alsof je even bent vergeten dat je wilt afvallen. En morgen kijk je wel weer verder …
 • Alcohol vertraagt het afvalproces
  Alcohol is een gifstof voor je lichaam. Om dat gif zo snel mogelijk uit je lijf te krijgen, gaat je lever hard aan het werk, wat ervoor zorgt dat je vetverbranding op een laag pitje wordt gezet. Normaal gesproken zorgt de inname van calorieën voor een verzadigd gevoel, maar hoewel alcohol veel calorieën bevat, maakt het je juist hongerig.
  De energie uit alcohol wordt meteen verbrand en dus niet opgeslagen. Het vet dat niet wordt verbrand, omdat je vetverbranding op een laag pitje staat, wordt daarentegen wel opgeslagen. En dat gebeurt jammer genoeg vooral op je buik, de plek waar de meesten van ons juist geen vet willen opslaan.

Mag je dan nooit meer alcohol drinken als je wilt afvallen?

Natuurlijk wel. Je bepaalt zelf en als jij heel erg geniet van alcohol, dan kun je dit best af en toe nemen. Maar als je echt serieus wilt afvallen, dan is de combinatie met alcohol gewoon niet optimaal en dat wil ik je met dit blog laten zien.

Tips voor alcohol en afvallen

Je kunt er wel voor kiezen om er wat anders (lees: slimmer en slanker) mee om te gaan.
Een paar tips.

Drink eerst water of een light-frisdrank tegen de dorst en neem je glaasje alcohol als genietmoment.
Of drink niet elke dag alcohol, maar bijvoorbeeld alleen in het weekend. Of alleen bij een speciale gelegenheid.
Of houd jezelf aan een bepaalde limiet. Plan in wanneer je alcohol gaat drinken en bepaal vooraf hoeveel je ervan gaat drinken.
Je kunt ook wat vaker kiezen voor een suikervrij drankje zoals prosecco, rum met cola-light of een skinny bitch (wodka met spa rood). Dit scheelt een enorme hoeveelheid aan suiker en dat voorkomt extra vetopslag. Want hoe meer suiker je binnenkrijgt, hoe meer insuline (vetopslag hormoon) je aanmaakt.
En je kunt ook de uitdaging aangaan om alcohol even helemaal achterwege te laten. Een aantal van mijn klanten heeft bijvoorbeeld meegedaan met ‘Dry January’ en heeft ontdekt dat het weglaten van alcohol ook nog andere voordelen heeft (bijvoorbeeld beter slapen).

Alles is mogelijk, zolang jij er een goed gevoel bij hebt én het je doel niet in de weg staat. Drink je alcohol, zorg dan dat je er echt lekker van geniet.
En houd in gedachten dat afvallen in combinatie met alcohol een stuk lastiger en langzamer gaat.

Een paar valkuilen

En soms dan denk je een slimme, slanke keuze te maken als het gaat om alcohol, en dan blijkt dat toch nog tegen te vallen. Om je hiervoor te behoeden even een paar ‘instinkers’ die ik vaak tegenkom:

 • Wat ik het vaakste tegenkom: je onderschat hoeveel je drinkt.
  Een standaard glas wijn bevat officieel 100 ml. Maar in de praktijk zijn de glazen veel groter en ook veel ruimer gevuld. Kijk maar eens naar de glazen die je thuis in je kast hebt staan. Je zit al gauw op 150 ml per glas. Dat betekent dat wanneer je 2 glazen wijn hebt gedronken, je er eigenlijk al 3 op hebt.
 • Een alcoholvrije variant zoals een alcoholvrij biertje, kan je al snel de helft van de calorieën schelen. Ook heb je na het drinken van zo’n biertje weinig tot geen last van de negatieve bijwerkingen van alcohol, zoals meer honger. Dat is een voordeel.
  Maar let op: friszoete alcoholvrije drankjes zoals Radler 0.0 bevatten vaak veel suiker en daardoor dus ook veel calorieën. Een flesje Radler 0.0 citroen bevat maar liefst 21 gram suiker en 90 calorieën. Dat komt overeen met 5,5 klontjes suiker!
 • Mensen kiezen ook regelmatig voor gin-tonic. Door de bittere smaak van dit drankje wordt er gedacht dat er weinig suiker in zit, maar dit is niet waar. Tonic bevat bijna net zoveel suiker als een glas cola! Mocht je dit drankje toch echt niet kunnen laten staan, dan kun je beter kiezen voor een tonic light. Nog beter is het om daarbij een non-alcoholische en suikervrije gin te gebruiken.


Wil je meer tips voor gezond en lekker afvallen, vraag dan hieronder mijn gratis E-book aan.