fbpx

Ik wil wel afvallen en gezonder doen, maar het is altijd zo’n gedoe.”

Wat ik eigenlijk merk bij al mijn klanten is, dat als het lekker gaat, ze alles goed op de rit hebben en het lukt om goede en gezonde keuzes te maken, ze zich het beste voelen.
Dan hebben ze het gevoel alsof ze de hele wereld aankunnen en zitten ze vol met energie.
Eigenlijk een gevoel wat ze altijd wel zou willen vasthouden.

Maar ….

Waarom komt daar bij veel mensen dan toch de klad in? Waarom saboteren ze zichzelf als het eenmaal goed gaat?

In mijn ogen is dit vaak een mindset-dingetje.
Omdat ze werken aan hun gezondheid en afvallen namelijk zien als ‘gedoe’.

Maar als je weet wat je kunt doen voor dat heerlijke energieke gevoel, en hoe simpel het eigenlijk is om dat te krijgen, waarom vind je dan het maken van een eetplanning (max 5 minuten) een gedoe?

Waarom is het kopen van groenten en fruit (en andere gezonde boodschappen) meer gedoe dan het kopen van een kant-en-klaarmaaltijd, koekjes of chips?

Waarom is het klaarmaken van een schaaltje kwark met wat fruit en granola een gedoe, en het smeren van een witte boterham met paté niet?

Waarom vind je het besteden van 20 minuten aan het klaarmaken van een avondmaaltijd gedoe, en het naar de supermarkt rijden voor een pizza, de oven voorverwarmen en deze 15 minuten in de oven leggen niet?

Waarom is het gedoe om een appel te eten en een koekjes eten niet?

Waarom is een rondje buiten lopen voor je gezondheid gedoe, en het rondje met de hond niet?

 

Waarom voelen dingen die met gezondheid en afvallen te maken hebben opeens als gedoe?
In veel gevallen is het de lading die jij eraan geeft. De gedachte die jij erbij hebt bepaalt het gevoel en vervolgens het gedrag.

Cognitieve gedragstherapie: de 4 G’s
In de cognitieve gedagstherapie hebben ze het in deze context ook wel over de vier of vijf G’s: Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel en Gedrag. En het Gevolg is dan nog een vijfde. Deze G’s volgen elkaar eigenlijk altijd op.
Op het moment dat jij een andere gedachte aanneemt (en ja, jij bent VOLLEDIG de baas over je eigen gedachten, ook al denk je misschien van niet) ontstaat er ook een ander gevoel en is het gedrag en gevolg dus ook anders.

Dingen gaan nou eenmaal niet vanzelf en hoe meer jij dit soort dingen blijft bestempelen als ‘gedoe’, hoe meer je in de weerstand schiet. En dat is nou net niet wat je wilt, want daarmee maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Wat helpt is om jezelf te blijven herinneren aan het goede gevoel wat je had toen je lekker bezig was. Vorige week liet een klant mij een foto zien waar ze stralend op stond. Iets lichter dan ze nu is, in een jurk die haar destijds heel blij maakte. Het was absoluut iets waar ze naar terug wilde. Een foto die haar 100% een goed gevoel geeft.
Vanuit een goed gevoel komt je ook tot andere, betere acties. Zo zal het bij haar ook gaan.

Geef jezelf ook eens een andere kijk erop en laat het idee van ‘gedoe’ los, dat helpt!

 

PS: Als ik je kan helpen met zo’n andere kijk, check dan eens:

1. Mijn nieuwe 4-maanden coachingsprogramma, wat op 6 september start.
Lees er hier alles over en meld je aan als je mee wilt doen.
Omdat ik persoonlijke aandacht superbelangrijk vind, is het aantal beschikbare plekken beperkt.

2. Of meld je aan voor mijn gratis webinar op donderdag 12 augustus om 19.30 uur. Lijkt het je leuk om hier ook (ruim) een uur door mij geïnspireerd te worden over gezond leven, lekker in je vel zitten, afvallen en genieten? Meld je dan hier eventjes aan

Hoe werkt zo’n webinar?
Als je je aanmeldt via www.gezondheidscoachleudal.nl/webinar krijg je automatisch een mail met daarin een link om gratis deel te nemen. Zorg ervoor dat je op deze link klikt vlak voordat het webinar begint (op donderdag 12 augustus om 19.30 uur). Vanaf dat moment opent het beginscherm van het webinar, wat live start om 19.30 uur. Je kunt via de chat in het webinar vragen stellen, terwijl ik je wegwijs maak in een gezonde leefstijl en een dieetvrij leven. Jij kunt mijn scherm zien en mij horen, maar ik jou verder niet. Je hebt daarom geen webcam of microfoon nodig! En je kunt gewoon in je joggingbroek en met je haar in een knot meedoen. En ook vanaf je vakantie-adres!