fbpx

De afgelopen week volgde in een heel interessant webinar over het ondernemerschap en twee woorden zijn daarbij enorm blijven hangen, namelijk ‘commitment’ en ‘consistentie’.
Commitment, hoe bereid ben je écht om ervoor te gaan, ook als het even lastig wordt. Zoek je ook dan naar een weg om het te laten slagen? En consistentie: dóe je ook wat je moet doen. Wat nodig is. Ook als je er een dag geen zin in hebt. 

Natuurlijk heb ik dit al veel vaker gehoord en gelezen, want het zijn echt wel onderwerpen die regelmatig aan bod komen op allerlei plekken. Maar afgelopen week zijn ze echt (weer) eens goed bij me binnengekomen. En dat kwam niet alleen omdat ik het betrek op mezelf, als ondernemer, maar ook omdat ik een klant sprak waarop dat van toepassing was.

Toen deze dame een aantal maanden geleden aan een traject bij mij begon, was haar motivatie een dikke 10. Ik vraag er altijd naar aan het begin van een traject, en dit was dik in orde. Al haar acties waren dan ook in die lijn: volle inzet, commitment (dus er helemaal voor gaan) en ze deed wat ze moest doen om haar doel te bereiken (consistentie). Ze ging er volledig voor.
Maar ja, toen kwamen er dingen op haar pad en ook die feestdagen in december … het maakte het er allemaal niet makkelijk op. De motivatie zakte een beetje weg, maar was nog steeds wel voldoende. Ze wilde er nog voor gaan. Maar de klad kwam in de consistentie: doen wat nodig is. Elke dag. Ook als ze er geen zin in had of als het even niet zo goed uitkwam. En daar zat nou net het probleem, want als ze er geen zin in had was het o zo makkelijk om dan maar te denken: “ik doe het morgen wel weer”. En daar begon een beetje die glijdende schaal.
Gelukkig merkte ze zelf ook dat dat niet helemaal de bedoeling was. Dat vond ik dan wel weer mooi, want heel vaak zie je zelf bepaalde dingen niet tot iemand je erop wijst … En dan is het opeens zo overduidelijk.
Afgelopen week hebben we mooie en duidelijke afspraken gemaakt en ze liet me gisteren weten dat dit haar enorm geholpen heeft. Ze is weer supergemotiveerd om er volledig voor te gaan en ook haar acties zijn weer zodanig dat ze verder richting haar doel kan. Geweldig!

Heel eerlijk, ik ben wél vrijwel altijd 100 % ‘committed’, dus ik ga ervoor en ik zoek mijn weg, maar de consistentie is bij mij soms ook nog wel een aandachtspunt. Want dat betekent dat ik ook een blog moet schrijven, ook al is er weinig inspiratie. En dat betekent dat ik ook soms nog wat langer moet doorwerken om iets klaar te krijgen, omdat ik nou eenmaal met mezelf had afgesproken dat dat moest. Dat betekent dat ik een post moet plaatsen op Facebook, Instagram of Linkedin. Elke dag. En dat er elke week een nieuwsbrief de deur uit moet. Maar dat betekent bijvoorbeeld ook dat ik elke dag naar buiten wil om te gaan wandelen of hardlopen. Ook als het druk is.
Stuk voor stuk allemaal prima dingen om te doen, niks mis mee. En tóch doe ik het soms niet. Of ik moet zeggen ‘deed’, want ik heb deze week met mezelf afgesproken dat ik zowel commitment als consistentie wil tonen. En dit krachtig uitspreken naar mezelf en blijven herhalen, maakt dat ik het ga doen. Daar ken ik mezelf onderhand goed genoeg voor.

En nu is mijn vraag aan jou: hoe is het gesteld met jouw commitment en consistentie? Zeker als je wilt afvallen op een blijvende manier, dan is het best belangrijk om beide te hebben. Als jij niet consistent bent in je gedrag (dan weer wel opletten en dan weer niet, dan weer wel wandelen en dan weer niet), dan kun je ook verwachten dat de resultaten in dezelfde lijn zullen liggen. Je hoeft dan eigenlijk niet verbaasd of teleurgesteld te zijn, want je weet waardoor het komt.
Merk jij aan jezelf dat daar nog wel wat winst te behalen is, dan gá ervoor. Maak afspraken met jezelf waar je je aan kunt houden en dóe dat ook. Ja, klanten maken ook afspraken met mij, maar als ik er niet bij ben is het ook weer best makkelijk om deze even te ‘vergeten’. Maak vooral goeie afspraken met jezelf. En vind een manier om je eraan te kunnen houden.
Als ik het kan, kun jij het ook!

Veel succes!