fbpx

[update augustus 2021]

Wie er eentje heeft zal dit herkennen … en wie er geen heeft zal denken dat een deel van de mensen (dat er wel eentje heeft) gek is geworden. Het gaat om een stappenteller. Wat is er nou aan de hand?

Mensen mét een stappenteller wringen zich op een dag in allerlei bochten om het gewenste aantal stappen te halen. Of dat er nu 3000, 5000, 10000 of 15000 zijn. Ook als dat betekent: een aantal keren per dag (en vooral in de avond) extra de trap op en af, een blokje om (ookal is het al laat in de avond!), rondjes lopen bij het tanden poetsen, op en neer lopen met een wasmand, een rondje over de bovenverdieping net voor het slapen gaan, joggen op de plaats op de slaapkamer, joggen tijdens het tanden poetsen etc. etc.

Dit zijn allemaal van die rare gewoontes die de verslavende werking van zo’n stappenteller aangeven. En dit zijn dingen die mijn klanten mét stappenteller (en ik sommige ervan ook moet ik bekennen 😜) doen, en die de andere klanten – de niet-stappentellers – volstrekt belachelijk vinden…….. tot ze er zelf eentje hebben (let maar eens op 😉).

Herken je dit?

Hoeveel stappen moet ik elke dag zetten?
De aanbevolen hoeveelheid stappen om elke dag te zetten is 10.000. Voor sommige mensen is dit supermakkelijk om te halen, maar voor heel veel mensen kan dit een echte uitdaging zijn. Als je tot nu toe een heel weinig actief leven hebt, dan kan de overgang van weinig stappen (bijvoorbeeld 2000) naar 10.000 erg groot zijn. Ik adviseer dan altijd om je hoeveelheid rustig op te bouwen. Daarmee voorkom je overbelasting en dat het te zwaar voor je voelt. Begin bijvoorbeeld eerst eens een weekje elk dag 3000 stappen te zetten, dan 5000 en zo verder. De ervaring leert dat, als je eenmaal begonnen bent met lopen en meer bewegen, je gaat merken hoe fijn het is. En als je er dus een stappenteller bij gebruikt, werkt dat extra verslavend.

Hoe kom je makkelijk aan wat extra stappen?
Natuurlijk kun je om extra stappen te krijgen een wandeling gaan maken. Maar ook in en om het huis kun je je stapjes bij elkaar sprokkelen. Ga bijvoorbeeld altijd op een andere verdieping (als je die hebt natuurlijk) naar het toilet.
Breng spullen die naar boven moeten meteen naar boven in plaats van ze op de trap te leggen. Loop een paar keer per dag de trap op en af en/of loop door naar de zolder.
Blijf niet een hele avond op de bank voor de tv zitten, maar sta elk kwartier, elke reclame of elk half uur even op.
Loop eens een rondje door de tuin.
En wat denk je van op de plek lopen voor de tv?

Er zijn allerlei manieren waarop je je extra stappen bij elkaar kunt sprokkelen, ook als je niet van huis weg kan of wil.
Denk vooral niet te moeilijk!

Welke stappenteller is fijn?
Een vraag die mij vaak wordt gesteld, is welke stappenteller ik gebruik.
Laat ik voorop stellen dat elke stappenteller in principe prima is, als hij maar doet wat hij moet doen: stappen tellen.
Wel ben ik zelf een groot voorstander van een losse stappenteller in plaats van eentje die op je telefoon zit. Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik mijn telefoon niet altijd op zak. Hij zit in mijn tas of ligt thuis op de kast, zeker als ik in huis aan het ‘rommelen’ ben. Dat zijn dan allemaal stapjes die niet meetellen. Dat vind ik dan weer zonde.
Dus .. ik wil zelf graag een losse stappenteller (ook liever niet eentje die om mijn pols zit, want dat vind ik niet zo mooi) en ben enorm tevreden over mijn Omron-stappenteller. Deze houdt je stappen en je afstand bij (ook je ‘action-steps’) en je verbruikte calorieën. En wat ik zelf ook wel leuk vind: er zit een geheugen op, dus je kunt altijd even checken wat je een paar dagen eerder ook alweer had gedaan. En als extraatje: een juichend poppetje als je je doel van die dag gehaald hebt. Daar doe je het toch voor! wink

Ik ben benieuwd: gebruik jij een stappenteller en herken je iets van deze ‘verslaving’?
Leuk als je hieronder even reageert!