fbpx

In de afgelopen jaren heb ik nogal wat mensen mogen begeleiden in hun afvalproces en hun reis naar een gezondere, fittere en gelukkigere versie van zichzelf. Wat mij opvalt, is dat veel klanten aan het begin van hun afvalreis denken in beperkingen in plaats van in mogelijkheden.

Zo’n beperkende gedachten als: als ik wil afvallen, dan:

 • Mag ik geen lekkere dingen, zoals choclade, gebak of chips meer eten;
 • Is het eten minder lekker;
 • Ben ik niet meer flexibel;
 • Kan ik niet meer naar feestjes;
 • Doe ik mijn gezinsleden tekort;
 • Kan ik geen wijn meer drinken;
 • Moet ik sporten en daar heb ik helemaal geen tijd voor (of zin in);
 • Is het leven een stuk minder leuk;
 • Ik kan niks meer;
 • Ik mag niks meer.Wat mooi is om terug te horen, is dat achteraf blijkt dat ze er vaak behoorlijk naast zaten met hun gedachten.

Mogelijkheden in plaats van beperkingen
Je kunt er ook anders naar kijken. Geen beperkingen, maar mogelijkheden. Afvallen en gezonder eten heeft ook te maken met een andere kijk op dingen en andere ervaringen opdoen.

 • Je gaat op zoek naar andere recepten. Simpel of ingewikkeld; de keuze is reuze.
 • Door bepaalde voedingsmiddelen wat vaker te laten staan (bijvoorbeeld de pakjes en zakjes, waaraan veel zout is toegevoegd, of een overkill aan suiker) kan je smaak veranderen en dat kan er ook voor zorgen dat je je eten juist heel anders gaat bereiden. Creatiever. Met andere smaakmakers, met meer verse en smaakvolle producten en met kruiden. Je krijgt hier steeds meer ervaring in.
 • Je kijkt naar andere tussendoortjes (niet meer altijd die reep, dat koekje of Cup-a-soup, maar een verantwoord eigen baksel of groenten of fruit).
  Bekijk hier mijn 7 tips voor gezonde tussendoortjes
 • Je gaat op zoek naar mensen om je heen die je kunnen motiveren en tips geven.
 • Je gaat aan de slag met mogelijkheden die je in beweging brengen. Je probeert eens wat uit (elke dag een stukje wandelen of je neemt een proefles) en je kijkt wat bij je past en wat er kan.
  Lees hier mijn tips om meer te bewegen
 • Je gaat experimenteren met alcoholvrije drankjes. Je zoekt naar lekkere alternatieven. En je geniet meer van dat glas wijn wat je wél neemt.

Ik hoor juist heel vaak van mensen dat ze anders en lekkerder zijn gaan eten, met veel meer variatie en veel meer smaak. Veel gezonder ook. Dat het hele gezin meesmikkelt. En dat ze, doordat de hoofdmaaltijden dik in orde zijn, voedend én vullend, veel minder behoefte hebben aan tussendoortjes. En dat is in mijn ogen ook vette winst.
Ook hoor ik dat het voor de meesten echt wel mogelijk is om te bewegen. Ook als je lastig van huis kunt, weinig tijd hebt, je lichamelijke klachten ervaart, je heel veel overgewicht hebt, je niet lekker in je vel zit … er is altijd wel íets wat je kunt doen.

Beperkingen: je maakt bewuste keuzes
Zijn er dan helemaal geen beperkingen?
Natuurlijk eet je niet (meer) alles wat los en vast zit en ga je veel meer op zoek naar balans. Het ene wel, het andere niet. Soms wel die superlekkere uitzondering, en op een ander moment maak je een andere keuze. Misschien is dat af en toe een beetje puzzelen, maar het geeft je ook de voldoening als het lukt. Als jij die regie pakt over je eetgedrag. Als jij sterk in je schoenen staat. Als jij je een gezonde leefstijl weet eigen te maken die je ook op de lange termijn kunt vasthouden.
En als je je uiteindelijk lekkerder en fitter voelt, een broek aan kunt in een kleinere maat en het getal op de weegschaal ziet zakken, dan ervaar je pas écht die voldoening.

Ja, afvallen en werken aan een gezonde leefstijl kan best een beperking zijn, maar ook een verrijking. Het is maar net hoe je ernaar kijkt en wat je ermee doet.

Lees hier hoe ik je kan helpen om hier de juiste balans in te vinden.