fbpx

Water drinken is essentieel voor ons lichaam en hoort daarom zeker thuis in een gezonde leefstijl. In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum wordt aanbevolen om elke dag voldoende water (vocht) te drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter. En ja, je mag ook best af en toe koffie of thee zonder suiker en melk drinken, maar water is toch een stuk gezonder. Als je elke dag zo’n 6 tot 8 glazen water drinkt kom je al een heel eind. Op zich goed te doen zou je zeggen, want water is in onze westerse wereld eigenlijk altijd voorhanden en het kost bijna niks. Geen probleem dus. Of toch? Van mijn klanten hoor ik toch nog heel vaak dat zij het moeilijk vinden om elke dag voldoende water binnen te krijgen. En dat terwijl water drinken heel effectief kan zijn in het afvalproces. En je lichaam heeft gewoonweg elke dag voldoende water nodig om goed te kunnen functioneren.

Waarom is water drinken zo gezond?

Je lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Je huid, je organen, je bloed, je spieren, je kraakbeen, je stofwisseling, je hersenen, je cellen … eigenlijk je hele lichaam vaart er wel bij als jij voldoende water drinkt. En als je wilt afvallen helpt water drinken je zeer zeker daarbij, want water geeft een gevuld gevoel.
Door ademen, zweten, naar het toilet gaan, tranen en andere lichaamsprocessen raak je vocht kwijt. Het is belangrijk om dit elke dag goed aan te vullen, om daarmee te voorkomen dat je lichamelijke ongemakken krijgt en je gaat uitdrogen. Drink dus voldoende en luister goed naar de signalen van je lichaam.

Signalen van je lichaam dat je te weinig drinkt

Je lichaam kan op allerlei manieren aangeven dat je te weinig (water) drinkt of hebt gedronken.

  • Belangrijke informatie haal je uit je urine. Normaal gesproken ga je overdag gemiddeld zo’n 5 tot 7 keer naar het toilet. Als dat duidelijk minder is, kan dit een teken zijn dat je wat weinig drinkt.
    Drink je genoeg, dan is je urine helder en licht- tot felgeel. Hoe meer je drinkt op een dag, hoe lichter de kleur. En hoe minder je drinkt dus, hoe donkerder en geconcentreerder je plas is. Dus is je urine de hele dag erg donker (donkergeel – oranje), dan is dat duidelijk een teken dat je te weinig hebt gedronken.
  • Een ander signaal kan zijn dat je moeite hebt met je stoelgang. Door te weinig vocht blijft je ontlasting te lang in je darmen zitten en wordt deze droog en hard. Hierdoor kan het lastig en pijnlijk zijn om te poepen. Voldoende vezels in je voeding, gecombineerd met voldoende vocht (water) houdt je stoelgang regelmatig en soepel.
  • Heb je de hele dag door zin om te snoepen of te snaaien, dan kan dit ook een teken zijn dat je te weinig drinkt. Vaak wordt een hongergevoel verward met een dorstgevoel. Dus … heb je zin om iets te snoepen? Drink eerst eens een groot glas water en wacht even. Misschien is de drang om te snoepen daarna wel weg.
  • Je hebt een slechte adem en een droge mond. Door (te) weinig te drinken, maak je minder speeksel aan, waardoor je slijmvlies droog wordt en bacteriën in je mond veel meer kans hebben om zich te ontwikkelen. Dit zorgt voor een mondgeur die niet zo fris is …
  • Je kunt je slecht concentreren en hebt een slecht humeur. Dit kan een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken, want je hersenen bestaan voor een groot deel uit water.
  • Je huid voelt niet elastisch, maar droog en schilferig. Ook je huid bestaat voor een groot deel uit water. Een huid die structureel te weinig gehydrateerd wordt, wordt op den duur rimpelig.
  • En tot slot: heb je vaak hoofdpijn, ben je duizelig als je opstaat uit een stoel, voel je je duf, ben je moe, of heb je een trager reactievermogen? Ook dat kan een teken zijn dat je te weinig drinkt, bijvoorbeeld omdat gifstoffen zich ophopen in je lichaam en je hersenen te weinig gehydrateerd zijn.

Houd eens bij hoeveel water je nu al drinkt
Water drinken is dus ontzettend belangrijk voor je. Als je op dit moment (nog) geen idee hebt hoe veel (of hoe weinig) water je nu elke dag neemt, ga dat dan eens bijhouden. Veel mensen overschatten de hoeveelheid water die ze drinken. Vaak heb je in eerste instantie niet eens zo in de gaten dat je aan het uitdrogen bent, maar als je structureel (te) weinig drinkt, dan krijgt je lichaam daar echt last van.

Herken jij een van de bovengenoemde signalen van je lichaam? Voorkom uitdroging en drink elke dag voldoende.

In mijn volgende blog deel ik mijn ultieme tips om elke dag meer water te drinken met je.