Snoep-momenten: heb jij er ook weleens last van? Misschien wel, want veel van mijn klanten hebben regelmatig een aanval van lekkere snoeptrek.
Snaaien, snoepen, snuiken (of welke naam je er dan ook aan geeft) is voor veel mensen een oorzaak waarom het afvallen niet (blijvend) goed lukt.
Vaak lukt gezond eten de hele dag prima, het gaat supergoed en je bent gemotiveerd. Dan wordt het avond en het lijkt net of je jezelf niet meer onder controle hebt. Je wilt alles uit de kasten graaien en het gezonde leven kan je ineens even niets meer schelen, je begint morgen wel weer opnieuw! En maar al te vaak sta je dan ineens (soms zelfs stiekem) allerlei lekkers weg te werken.
Is dit herkenbaar voor je? Als je te vaak een snoep- of snaaibui hebt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid en je gewicht en is het nu misschien de tijd om dit aan te pakken.
Wat is snaaien of snoepen?
Snaaien of snoepen is eigenlijk iets eten wat je niet van plan was. Je hebt geen honger, maar in gedachten heb je zin in iets, soms is het echt een hunkering. Denk maar als je ’s avonds op de bank zit en je gedachten telkens uit gaan naar dat ene lekkere ding dat nog in je keukenkast ligt. Het lijkt te roepen naar je. Misschien eet je in het geheim en komen er allerlei emoties aan te pas. Emoties als onvrede, verveling, verdriet, onmacht, teleurstelling of moeheid. Het kan ook zijn dat je je jezelf wilt belonen, bijvoorbeeld omdat je een zware dag achter de rug hebt en je echt vindt dat je iets verdiend hebt. Bij veel vrouwen hoor ik ook dat de ‘tijd van de maand’ en de bijbehorende hormonen een rol speelt.
Tips om te stoppen met snoepen en snaaien:
- Zorg dat je overdag voldoende (gezonde en goed vullende producten) eet. Vooral het ontbijt is heel belangrijk. Vaak is een snoepaanval een teken dat je te weinig hebt gegeten. Je lijf gaat dan vragen om eten. Dat geldt ook als je erg suikerrijk eet.
- Drink voldoende (water). Of maak een lekkere pot thee voor jezelf. Veel mensen verwarren een dorst- met een hongergevoel.
- Eet niet uit automatisme. Het koekje bij de koffie. Het hapje uit de pan tijdens het koken. Telkens iets nemen als je de koelkast open doet. In het weekend altijd gebak. Altijd een glas wijn bij het koken. Dat zijn van die onbewuste eetacties die je heel veel calorieën kunnen opleveren.
Probeer juist zo aandachtig mogelijk te eten. Eet het liefst altijd zittend, zonder afleiding van bijvoorbeeld je mobiel of de tv. En maak bewuste keuzes. Zo geniet je er veel meer van.
Dit vraagt trouwens wel enige oefening. Wees hierin geduldig met jezelf en zet door. Het aanpassen van gewoontes vraagt nou eenmaal tijd. - Stel jezelf iets in het vooruitzicht. Je neemt het lekkers niet nu, maar bijvoorbeeld wel op vrijdagavond of op zondagmiddag.
Of als je weet dat je later deze week een feestje of uitje hebt. Zo heb je iets om naartoe te leven en is het makkelijker om het nu te weerstaan. Ook hierin kun je jezelf trainen. - Spreek jezelf toe. Je gaat het NIET nemen. Het feit dat je in de twijfel schiet, geeft de innerlijke onrust. Duidelijk zijn naar jezelf toe helpt echt.
- Zoek afleiding. Kom uit de situatie. Blijf niet op de bank voor de tv zitten waar al die reclames je aanstaren en waar je steeds maar blijft denken aan dat lekkers, maar loop even naar boven, laat de hond even uit of ga de was opruimen. Vaak helpt het enorm om even iets anders te gaan doen. Een paar minuutjes kan al voldoende zijn.
- Een open deur misschien, maar haal minder (of geen) ongezonde dingen in huis en ga ook niet teveel snoep kopen. Zo breng je jezelf niet onnodig in de verleiding. En zorg dat de gezonde dingen die je wél wilt eten binnen handbereik staan (hier vind je inspiratie om gezond te snoepen) en de snoeppot uit het zicht.
Wees trots op jezelf als het je gelukt is om iets NIET te nemen. Dat is niet zielig of zwaar, dat is wat jou slank en gezond maakt. Jij bepaalt en dat geeft je een goed gevoel.
Moet ik dan altijd gezond snoepen?
Je hoeft echt niet altijd alleen maar gezond bezig te zijn, dat lukt bijna niemand. Het is helemaal geen ramp om af en toe iets ongezonds te snoepen. Ook ik doe dit. In mijn ogen hoort dit er gewoon bij. Zolang je totale eetpatroon in balans is, kun je gerust af en toe iets lekkers te snoepen nemen. Je zult er geen kilo’s van aankomen. Als je maar weet waarom je iets neemt en je niet telkens doorslaat in een snoepbui. Dan kan er namelijk iets anders aan de hand zijn.
Laat gezond eten de overhand hebben en kies af en toe voor iets lekkers én heel ongezonds 😉
En, wat ik zelf ontzettend belangrijk vind, GENIET heel bewust van datgene wat je wél neemt. Zonder schuldgevoel!
Wil je meer inspiratie over dit onderwerp?
Bekijk dan meteen mijn gratis masterclass Gezond afvallen zonder dieet.
Wil je meer inspiratie om van je snoepgedrag af te komen en om eindelijk eens de juiste stappen te zetten om van je ongewenste kilootjes af te komen? Of wil je weleens weten hoe ik mijn klanten help om controle te krijgen over hun eetgedrag?
Hiervoor heb ik de masterclass ‘Gezond afvallen zonder dieet’ voor je opgenomen, die je GRATIS kunt opvragen en meteen daarna kunt bekijken (30 min). Het aanvragen doe je hier.
Mocht je iemand weten voor dit ook interessant is, dan wijs haar dan gerust hierop!
Ik ben heel benieuwd hoe jij met snoepen én niet-snoepen omgaat. Leuk als je hieronder even reageert.
Ha, terwijl ik je blog lees stop ik net 4 m en m’s in mijn mond. Oeps. Ik ben de typische emotie eter. Ik eet gezond en bewust, maar als ik niet lekker in mijn vel zit snaai ik iets te veel. Meestal lukt gezond snoepen prima. Vandaag dus even niet zo. Ik sla nooit helemaal door. Dat scheelt.
Ik denk bewust na over alles wat ik eet en drink, dus ook wat betreft snoepen/snaaien. Doordat ik weet dat ik heerlijk eten maak en ik een kleine porties eter ben, vind ik het jammer eventueel geen trek te hebben in het eten dat ik heb gemaakt. Doordat ik regelmatig sport hoef hierdoor gelukkig net echt te letten op wat ik eet.
Wat heerlijk om te lezen Leonie. Ik kan nu eindelijk, na al die jaren, zeggen dat ik bewust eet en niet van het snaaien ben. Vroeger was dat wel anders en was ik een gigantische emotie eter. Dankjewel voor het delen van deze waardevolle tips.
Oei….ik ben al vanaf jongs af aan eetverslaafd. Ik heb nu BMI >25 maar ik was 55kg zwaarder. Ik kan dus ook niet normaal omgaan met snoepen/snaaien. Dit triggert zo enorm mijn oude verslaving dat ik dan mezelf weer kwijtraak. Dus ik blijf er helemaal van af en haal niks in huis. Alleen als het echt mag gaan we even helemaal los voor 1x, en dan gaat het ook op zodat er niks over blijft. Werkt al jaren heel goed, zolang je maar heel goed weet hoe je drang ontstaat (veel diepere lagen dan puur hongersignaal)
Voor mij werkt eet niet uit automatisme het beste. Ik ben nu aan het afkicken van koffie. En dan helpt het echt om de 3 kopjes die ik me zelf nu toe sta met heel veel aandacht te drinken.
Herkenbaar onderwerp voor velen, ook voor mij. Ik snaai vooral de week voor de tijd van de maand en merk het meestal pas achteraf op dat het weer deze tijd is. Ik probeer vooral te eten waar ik echt zin in heb, dus niet uit automatisme een koekje aannemen bij de koffie, maar alleen als ik ook echt zin heb om te eten.
Snoepen en snaaien daar valt voor mij nog heel veel winst te behalen Leonie.
Zeer herkenbaar. Ik heb je masterclass video aangevraagd. 😯🤔🧐