fbpx

Je neemt jezelf voor om heel gezond en goed te gaan eten. Je ligt lekker op koers en alles gaat van een leien dakje. Je voelt je supergemotiveerd en je gaat lekker. Je voelt je al meteen een stuk fijner. De eerste pondjes zijn er vanaf en voor je gevoel kan niets je meer in de weg staan.

Tot zover het goede nieuws.

Maar dan komen er die lastige situaties buiten de deur, waar de verleidingen op de loer kunnen liggen. Een verjaardag, een dagje weg, eten bij vrienden, een kop koffie bij je vriendin.
Wist je dat je omgeving ontzettend bepalend is voor wat en hoeveel je eet en in hoeverre het jou lukt om aan je doel vast te houden? Vaak gebeurt dit zonder dat je het in de gaten hebt. Dat verklaart waarom je, ondanks je goede voornemens, ongewild toch vaak dingen in je mond stopt waarvan je je achteraf slecht gaat voelen.

Hoe ga je om met deze uitdagingen (en mogelijke saboteurs) die op je pad komen?

Ik geef je zes tips om focus te houden.

 • Als je onderweg bent kan het superlastig zijn om iets gezonds te krijgen. Onderweg eten betekent meestal een overdosis aan fastfood, ongezonde vetten en veel suiker. Maak jezelf niet afhankelijk van wat er verkrijgbaar is, maar neem eigen verantwoordelijkheid en neem zelf iets mee wat je wél wilt eten. En dat is niet een muffe rijstwafel met zweterige kaas, of een mueslireep (die eigenlijk een suikerreep is), maar er is altijd een smakelijk alternatief waarvan je je echt goed gaat voelen. Mogelijkheden zat, als je je goed voorbereidt. Misschien is het online Inspiratiemagazine met meer dan 50 tips voor gezonde tussendoortjes ook iets voor jou.
 • Vermijd sommige plekken. Een open deur misschien, maar bij een fastfoodtent vind je nou eenmaal niet zo gauw een voedzame gezonde maaltijd. Ga er niet naar binnen en zoek iets anders waar je wel die optie hebt die goed voelt. Laat je hierin niet meeslepen door anderen.
  Sta je bij de bakker naar een vitrine te staren met overheerlijke gebakjes, haal dan een paar keer diep adem om je wilskracht te verzamelen en toch voor een gezonde snack te kiezen. Bewezen is dat een aantal keren diep ademhalen een van de beste dingen is die je kunt doen om je zelfbeheersing en wilskracht te versterken.
 • Misschien ben je bang dat mensen je raar vinden als je een koekje afslaat of als je een salade zonder dressing vraagt. Maar weet je, kijk er eens anders naar. De meesten van ons hebben bewondering voor mensen met wilskracht.
  En wat kan er gebeuren? Dat iemand denkt dat je een gezond persoon bent, die weet wat goed voor haar is en die daaraan vasthoudt. Dat is best cool, toch?
 • Soms proberen vrienden of familie je iets op te dringen, waarvan je je niet lekker, opgeblazen of schuldig gaat voelen. Ze beseffen dan soms niet dat ze je het leven lastig maken. Sommige mensen laten nu eenmaal met eten zien dat ze je graag mogen (“ik heb het speciaal voor jou gebakken”). Wees blij dat ze je aardig vinden, maar doe de dingen waarbij je je goed voelt.
  Zorg dat je een antwoord paraat hebt: “Het ziet er heerlijk uit, dank je, maar ik heb net gegeten. Geniet jij er maar lekker van.” Oefen met mogelijke antwoorden en het wordt steeds makkelijker en natuurlijker om ze te gebruiken.
 • Sommige mensen zijn simpelweg jaloers als ze zien hoe gemakkelijk jij je aan je goede en gezonde eetgewoontes houdt, terwijl het voor hen een strijd is. Zij proberen jou (bewust of onbewust) mee te slepen in hun ongezonde gedrag, om zichzelf daarmee beter te voelen.
  Dat is hun probleem en laat het daar ook liggen. Concentreer je gewoon op je eigen gezondheid en geniet van je eigen gezonde keuzes. Zolang je er niemand bewust kwaad mee doet, is er niets aan de hand toch?
 • Het wordt makkelijker! Als vrienden en familie accepteren dat dit jouw nieuwe IK is, dan zullen ze minder aandringen. Sterker nog: gezonde eters zoals jij stimuleren onbewust ook hun omgeving om gezonder te eten. Dus, als anderen zien dat jij verandert (meer energie en levenslust en een gezonder lichaam krijgt), zullen ze willen weten hoe het komt dat jij je zo goed voelt. Ook binnen je eigen gezin zul je een enorme positieve invloed hebben.

Wat thuis zo simpel lijkt, kan dus buiten de deur best een uitdaging zijn.
Als je je hiervan bewust bent, kun je ook de juiste stappen zetten. Stick to the plan! Er is maar één iemand die uiteindelijk bepaalt wat je eet en drinkt en wat je resultaat is, en dat ben je zelf! Oefen met wilskracht en houd altijd je doel voor ogen!

Veel succes!

Kickstart-training Gezond afvallen zonder dieet
Wil jij de komende tijd weer even met een frisse energie en motivatie stappen zetten richting een gezonde leefstijl en een lager gewicht, meld je dan aan voor mijn Kickstart-training Gezond afvallen zonder dieet.
Informatie vind je hier.