fbpx

Veel mensen kiezen er aan het einde van het jaar voor om te gaan gourmetten. Hartstikke gezellig natuurlijk. Met z’n allen om de tafel, je hebt iets te doen (ook altijd leuk voor de kinderen) en er is altijd wel iets wat iedereen lust. Én je hoeft niet uren in de keuken te staan, en ook dat is voor nogal wat mensen een groot voordeel.  In 2020 zal de decembermaand er voor de meeste mensen heel anders uitzien dan normaal. Kerstmis zal veel in huiselijke kring gevierd worden. Ik verwacht daarom dat veel gezinnen dit jaar kiezen voor een gourmet in plaats van een uitgebreid kerstdiner. Daarom geef ik je graag wat gezonde gourmettips.

 

Gourmetten: gezond of niet? Gaat afvallen samen met gourmetten?

Gourmetten kan, net als een uitgebreid kerstdiner, gezond zijn, maar ook heel ongezond. Het is maar net waar je voor kiest. Ik geef je graag wat tips voor een gezonde(re) gourmet. En ja, ook als je aan het afvallen bent, kun je prima een keer gourmetten. Hiervoor heb je wat mij betreft geen ingewikkelde gourmetrecepten nodig; ik hou van simpel, zoals je misschien weet. Als je kiest voor verse basic ingrediënten, kun je zelf best een gezonde en vooral lekkere gourmet samenstellen.

Waar kun je nou op letten tijdens de gourmet zelf?

 • Organiseer jij zelf de gourmet, dan heb je natuurlijk veel zelf in de hand. Dat maakt het al een heel stuk makkelijker. Koop dan vooral slim in, zodat er zeker producten op tafel staan die passen in jouw gezonde plannen!
 • Gebruik een gourmetstel / bakplaat met een goede anti-aanbaklaag. Dat scheelt een hoop in de calorieën, omdat je minder vet of olie nodig hebt. Dit is het gourmetstel wat wij zelf gebruiken, ik ben hier erg tevreden over. En wist je dat er tegenwoordig ook uitbreidingssets verkrijgbaar zijn om op 1,5 meter te kunnen gourmetten?
 • Kies voor groenten, groenten, groenten. Ze kunnen in het pannetje, op de bakplaat, maar ze doen het ook goed in een salade of gewoon rauw in bakjes op tafel. En wat dacht je van vrolijke groentespiesjes? Groenten vullen goed en zijn laag in calorieën. In principe kun je er dan ook onbeperkt van eten, als je tenminste een beetje let op alle (ongezonde) toevoegingen, zoals dressings, sausjes en saladeversierders.
 • Kies voor magere vleessoorten. Liever kip, kalkoen, biefstuk of een varkenshaasje dan een slavink, hamburger of worstje. Een marinade kan erg calorierijk zijn, dus als je op je gewicht wilt letten, kies dan liever voor ongemarineerd. Ook een paneerlaagje is minder geschikt als je op je calorieën wilt letten.
 • Vis is een prima keuze. Zalm, kabeljauw, pangasius … alles kan. Ook garnalen zijn heel geschikt, maar let dan wel op dat ze niet drijven in de (knoflook)olie.
 • Heb je al eens gedacht aan fruit? Een fruitsalade is lekker fris, bevat weinig calorieën en ziet er feestelijk uit. Én het vult goed. Verder kun je fruit ook prima gebruiken in de pannetjes, bijvoorbeeld een appel- of ananaspannenkoekje. En een fruitspiesje wordt vaak goed gewaardeerd door kinderen.
 • Een ei hoort erbij, ook bij het (gezond) gourmetten. Een gebakken eitje in een pannetje is een goede en slanke keuze.
 • Ik heb ze hierboven al eerder benoemd, maar ook een (volkoren) pannenkoekje kan prima bij de gourmet. Superlekker te combineren met groenten (een boerenpannenkoek), met fruit, maar ook met vlees of vis.
 • De meeste gourmetstellen en bakplaten hebben een anti-aanbaklaag. Gebruik om te bakken liever een vloeibare olie of boter dan uit een pakje. Wees hier niet te kwistig mee, een echte stiekeme dikmaker. Let ook op de hoeveelheid zout die je gebruikt; je krijgt er al snel teveel van binnen. Kies liever voor verse kruiden en knoflook als smaakmakers.
 • Pas op met de sausjes: vaak zijn dit de echte dikmakers. Een stukje mager stukje vlees of vis, gedoopt in een flinke klodder knoflook- of cocktailsaus kan zo toch een echt caloriebommetje zijn. Je kunt sausjes heel makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld of basis van (Griekse) yoghurt of kwark. Bij warme sausjes kun je gebruik maken van halfvolle crème fraîche (de demi-variant).
 • Let op met stokbrood, kruidenboter, olie, tapenade en dat soort dingen. Als je aan het wachten bent tot wat er in jouw pannetje ligt gaar is, is de verleiding best groot om je alvast te buiten te gaan aan het brood. Ongemerkt krijg je hiermee heel veel calorieën binnen. Bedenk vooraf hoeveel brood je wilt gaan eten, kies bij voorkeur voor volkoren brood, en houd het daarbij.
 • Gebruik je (geraspte) kaas, kies dan liever voor een minder vette variant (bijvoorbeeld 20+ of 30+ of een brie light, die aanmerkelijk minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld een roombrie of andere volvette kaas).
 • Alcohol tijdens de gourmet kan ook een echte dikmaker zijn. Als het gezellig is aan tafel, nip je al gauw een paar glaasjes weg. Zeker omdat een gourmet erg dorstig kan maken, bijvoorbeeld door marinades en zout. Door alcohol gaat ook de ‘rem’ er gemakkelijk vanaf, en eet je al snel meer dan je van plan was.
  Mijn advies: zet mooie kannen water op tafel (eventueel met een smaakje, bijvoorbeeld door schijfjes citroen, limoen of munt toe te voegen). Dat ziet er ook nog eens hartstikke feestelijk uit! Drink water tegen de dorst en drink alcohol om echt van te genieten.
 • Geniet niet alleen van het eten, maar vooral ook van de gezelligheid en de sfeer. Zet een lekker muziekje op, steek een kaarsje aan, voer leuke gesprekken. Het draait (vooral) niet alleen om het eten en drinken.

 

Tips voor overdag als je gaat gourmetten

En hoe kom je nou gezond en slank je dag door, als je weet dat je ’s avonds gaat gourmetten?

 • Eet overdag je gewone maaltijden; sla niets over. Probeer wel slim te kiezen, bijvoorbeeld door dingen te eten die weinig calorieën hebben. Laat bijvoorbeeld groenten de hoofdmoot zijn van alles wat je overdag eet. Zo heb je een lekker gevuld gevoel, geen honger, en kun je bij het gourmetten eventueel kiezen voor wat meer calorierijke hapjes.
 • Kom in beweging! Altijd goed natuurlijk, maar als je gaat gourmetten (of een andere calorierijke maaltijd gaat nuttigen), dan kan het fijn zijn om overdag even lekker te bewegen. Wandelen, fietsen of sporten, alles is goed. En wat dacht je van een gezellig potje sjoelen of bowlen?
  Het bewegen is niet zozeer belangrijk om extra calorieën te verbranden (het helpt wel natuurlijk), maar actief bezig zijn geeft je een andere mindset en een lekker gevoel. En dat maakt dat je daarna vaak minder de neiging hebt om je vol te stoppen met ongezonde hapjes. Een hele dag door zitten, eten, drinken en snoepen zorgt er juist voor dat je blijft hangen in de ongezonde keuzes. Doorbreek dit patroon, het helpt echt!

Shit, het is me niet gelukt. Ik heb teveel gegeten. Nu heb ik alles verknoeid!

En gaat het nou toch helemaal anders dan je had gehoopt of verwacht, dan is er nog geen man overboord. Dan hoop ik dat je er in ieder geval ontzettend van genoten hebt!
Belangrijk is dat je niet blijft hangen in het gevoel dat je gefaald hebt of in schuldgevoel. En dat je ook de dagen daarna doorgaat met teveel en ongezond eten. Herpak je meteen, liefst dezelfde dag nog en anders meteen de dag erna. Geef restjes weg of doe ze bijvoorbeeld in de diepvries. Dát geeft je een goed en sterk gevoel, vol zelfvertrouwen. Pak meteen weer die regie over je eetgedrag.

Lees hier hoe je weer motivatie krijgt als het afvallen even tegen zit

En ben ook realistisch. Voor de meeste mensen is op gewicht blijven rondom de feestdagen al heel wat. Afvallen is dan misschien net wat te hoog gegrepen. Ervoor zorgen dat je in december in ieder geval niet de kilo’s erbij snoept is al heel netjes. Afvallen komt dan wel weer in januari.

Geniet van de feestdagen en het gourmetten!

 

Afvallen in groepsverband met (online) begeleiding

Wil jij in januari meteen aan de slag met je gezonde leefstijl? En lijkt het je fijn om dat te doen onder mijn professionele begeleiding?
Op 10 januari 2022 start weer een nieuwe groep in de (online) groepscoaching ‘Slank en controle over je emotie-eten’. En jij kunt ook meedoen. Hoe lekker is zo’n frisse start van het nieuwe jaar! Een fijne kans om de Corona- en feestdagenkilo’s eraf te werken én om met een heerlijk vooruitzicht 2022 in te gaan.

Meer weten? Of meteen aanmelden? https://gezondheidscoachleudal.nl/online-coaching/