fbpx

Het vooraf plannen van je maaltijden is in mijn ogen een belangrijke sleutel tot succes om af te kunnen vallen én blijvend op gewicht te kunnen blijven. Door je maaltijden te plannen grijp je nooit mis en heb je altijd de juiste producten in huis om een gezonde maaltijd te kunnen bereiden.
Maar wat is nou handig om in huis te hebben?

De basis van een gezonde maaltijd bestaat in mijn ogen uit groenten. Van daaruit ga je verder aan de slag om je maaltijd samen te stellen, met bijvoorbeeld een graanproduct (zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappels) en een kleine hoeveelheid vlees of vis.

De diepvries is je beste vriend
Het is natuurlijk altijd een goede keuze om je groenten vers in te kopen. Maar ik ben ook een groot fan van mijn diepvries. Want wist je dat diepvriesgroenten ook gezond zijn? Omdat ze snel na de oogst worden ingevroren, zijn we eigenlijk net zo gezond als vers. En zelfs groenten uit pot of blik zijn gezond, als je er dan maar op let dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Check dus altijd het etiket!
Ook vlees en vis kunnen prima in de diepvries.
Of maaltijden die je vooraf in een grotere hoeveelheid hebt klaargemaakt en in porties ingevroren.
Het grote voordeel van een goed gevulde diepvries: je hebt altijd een voorraadje en je haalt het uit als je het nodig hebt. Zo kun je toch altijd een gezonde en verantwoorde keuze maken.

Zorg ook voor een gevulde voorraadkast
Daarnaast helpt het natuurlijk enorm om ook bepaalde producten standaard op voorraad in huis te hebben. Mocht het dan toch anders lopen dan je gepland had en wil je evengoed een gezonde maaltijd op tafel zetten, dan hoef je niet alsnog naar de supermarkt. Ook handig als je bijvoorbeeld onverwacht extra eters krijgt of als je onverwacht toch thuis eet terwijl je dat niet van plan was.

Wat zijn nou basisproducten om in je voorraadkast te hebben staan?

Hieronder een lijstje met suggesties van langer houdbare producten die ik zelf altijd in mijn voorraadkast heb staan/liggen en die ik echt onmisbaar vind:

– zilvervliesrijst

– volkoren pasta zoals penne of spaghetti

– couscous of quinoa

– aardappels

– kleine blikjes groenten / bonen

– 100% notenpasta

– volkorenmeel

– kokosmelk

– gepelde tomaten in blik, tomatenpuree, gezeefde tomaten

– olijven

– augurken, zilveruitjes

– gedroogde kruiden

– vis in blik zoals zalm en tonijn

– ongezouten noten, evt. pitten en zaden

– volkoren crackers, volkoren beschuit

– volkoren wraps

– smaakmakers, zoals sojasaus, chilisaus, sambal, mosterd

– bouillonblokjes

– havermout

– olijfolie

– uien, knoflook

– eieren

– koffie en thee

 

Natuurlijk eet ik ook wel eens andere dingen. Maar de producten die je hierboven ziet staan, zijn echt altijd in mijn kast te vinden.

Ik ben heel benieuwd of jij nog andere producten hebt, die standaard in jouw kasten liggen.

Maaltijdplanner
Vind je het handig om ook aan de slag te gaan met het plannen van je maaltijden? Vraag dan hieronder mijn gratis Maaltijdplanner  aan. Deze kan je op weg helpen.