fbpx

Hoe is het met jouw gezondheid en gewicht gesteld? Ben jij precies waar je wil zijn, of mogen er wel wat kilootjes vanaf?
Er zijn allerlei manieren om erachter te komen hoe gezond jouw gewicht op dit moment is. Twee belangrijke indicatoren zijn het berekenen van je BMI en het meten van de buikomtrek.
Ik geef er wat meer uitleg over.

Wat zegt de BMI?
Misschien heb je er wel eens over gehoord: de BMI Body Mass Index, ofwel BMI. De BMI geeft aan wat de verhouding is tussen de lengte en je gewicht en hoe gezond dit is. Bij het berekenen van je BMI telt je geslacht en leeftijd ook mee.

Wil jij je BMI berekenen?
De formule die wordt gebruikt om de BMI te berekenen is: je gewicht in kilogram, gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat.

Een voorbeeld:
Als je 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Hieronder kun je zien in welke categorie jouw BMI valt:

Lager dan 18,5 Ondergewicht, probeer aan te komen
Tussen 18,5 en 24,9 Gezond gewicht, probeer op gewicht te blijven
Tussen 25 en 29,9 Overgewicht, probeer af te vallen
Meer dan 30 Ernstig overgewicht (obesitas), probeer onder begeleiding af te vallen

Je BMI is een belangrijke indicatie van hoe je gewicht ervoor staat, maar het zegt natuurlijk niet alles. Zit je wat hoog in je BMI, dan zal ik je wel zeker aanraden om daar iets aan te doen. Een paar kilo’s afvallen levert je vaak al snel heel wat gezondheidswinst op.

Let op: ben jij heel sportief en heb je veel spieren, dan kan het zijn dat je BMI wat aan de hoge kant is, terwijl je verder toch gezond bent. Lees dan vooral even verder, want ook je middelomtrek zegt veel over je hoe gezond je bent.

Middelomtrek
Een andere belangrijke indicator om te kijken hoe het is gesteld met je gewicht in relatie tot je gezondheid, is dus je middelomtrek. Deze omtrek meten is een methode die steeds vaker door artsen en specialisten wordt toegepast.
Vet dat wordt opgeslagen in en rond je buik is niet zo gezond en geeft een gezondheidsrisico. Denk hierbij aan de kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Buikvet (ook wel visceraal vet genoemd) zit namelijk rondom de vitale organen. Het kan processen die zich in de buik afspelen verstoren. Zo kan het bijvoorbeeld de gevoeligheid voor insuline verminderen, waardoor koolhydraten moeilijker kunnen worden opgenomen in de cellen. Dit vergroot de kans op diabetes. Ook kan het je hormoonbalans verstoren. Vet op je heupen is minder gevaarlijk omdat daar geen organen zitten.

Meten is weten
Pak er eens een meetlint bij en meet ongeveer twee centimeter boven je navel. Ga goed rechtop staan en trek het meetlint niet te strak aan.

Wat is een gezonde buikomvang? 

Middelomtrek man Middelomtrek vrouw
Ondergewicht Probeer aan te komen Omtrek minder dan 79 cm Omtrek minder dan 68 cm
Gezond gewicht Probeer op gewicht te blijven Omtrek tussen 79 en 94 cm Omtrek tussen 69 en 80 cm
Overgewicht (gevarenzone) Probeer af te vallen (zorg dat je in ieder geval niet aankomt) Omtrek tussen 94 en 102 cm Omtrek tussen 80 en 88 cm
Obesitas (verhoogd risico) Probeer onder begeleiding af te vallen Omtrek meer dan 102 cm Omtrek groter dan 88 cm

Net als bij het wegen op een weegschaal, raad ik je aan om ook het meten met een meetlint zoveel mogelijk op hetzelfde moment van de dag te doen. Bijvoorbeeld altijd in de ochtend. Gedurende de dag kan je buik namelijk wat gaan opzetten, en dat kan je een verkeerd beeld geven. Ook tijdens je menstruatie kan je buik wat opgezet zijn.
De ervaring die ik heb is dat heel veel mensen een iets verhoogde buikomvang hebben. Ook als ze zijn afgevallen en een mooi gewicht hebben. Kijk daarom vooral ook naar de verhouding van je lichaam en schat in wat redelijk is. Iemand die langer is, heeft nou eenmaal andere lichaamsverhoudingen. En schiet niet meteen in de stress als je 1 of 2 centimeter buiten de grafiek valt.

Ben ik nu gezond?
Conclusie: een gezond BMI betekent dus niet automatisch dat je een gezond lichaam hebt. Overtollig lichaamsvet kan bijvoorbeeld in je buik rondom je vitale organen zitten. Dat is terug te zien in je middelomtrek. En dat is gevaarlijker dan vet dat bijvoorbeeld op je heupen of billen zit.
Heb je nou maar een klein beetje overgewicht, bijvoorbeeld 5 kilo, dan kan het wel fijn zijn om dit nu aan te pakken. Het is nou eenmaal makkelijker om jezelf van 5 kilo te verlossen dan van 20 kilo overgewicht. En je voorkomt ermee dat er gezondheidsproblemen gaan ontstaan.

En in welke categorie je ook zit, qua BMI of qua middelomtrek, je doet er natuurlijk altijd goed aan om gezond te eten!

En wil je graag wat hulp of begeleiding bij het afvallen en werken aan je gezondheid, neem dan gerust eens contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Heb jij jouw buikomvang weleens gemeten?