Help! Ik heb de hele week supergoed mijn best gedaan en tóch is het getal op mijn weegschaal niet naar beneden. Nu kan ik het net zo goed opgeven. Het heeft toch allemaal geen zin. Pff … zie je wel, het gaat me toch nooit lukken om af te vallen!
Is dit herkenbaar voor jou? Dan lees vooral verder.
Een tijdje geleden had ik een dame in mijn praktijk die het volgende schetste. Ze stond ’s morgens op met een blij gevoel en een heerlijk zonnetje. Ze maakte de gordijnen open, haar hele dag was goed. Vol goede moed ging ze richting de badkamer, het toilet en toen op de weegschaal. Oeps, een halve kilo erbij ten opzichte van de dag daarvoor. Balen. Hmm, weg goede humeur. Dag verpest.
Haat-liefde verhouding met de weegschaal
Dit is best wel typerend voor wat ik vaak hoor. Veel van mijn klanten hebben een haat-liefde verhouding met hun weegschaal.
Ja, natuurlijk versterkt het je zelfvertrouwen als je ziet dat je bent afgevallen en het getal naar beneden gaat. Je weet dat het niet vanzelf ging en dus mag je een goed gevoel hebben over het resultaat. Wat mij betreft: vier het! Het houdt je zeker gemotiveerd om door te gaan.
Maar wat nou als je merkt dat je steeds in een down-stemming komt van je weegschaal, omdat er soms maar een paar ons vanaf zijn, je gewicht gelijk is gebleven of, nog erger, er wat onsjes bij zijn gekomen. Ondanks alle moeite die je hebt gedaan!
Hoe kun je daar dan relaxter mee omgaan?
Ik geef je een paar tips.
- Kom van de gedachte af dat je slap of waardeloos bent. Kijk wat je beter kunt doen en houd vertrouwen.
- Het is goed om te onthouden dan je lichaam geen machine is. Al doe je nog zo goed je best en doe je alles wat nodig is om af te vallen, dan krijg je nog geen garantie dat de kilo’s er inderdaad vanaf gaan. Althans, niet meteen en niet op het moment dat jij het wil. Er zal echt een dalende lijn komen, maar je lichaam moet zich ook aanpassen aan de nieuwe situatie. En er zijn altijd omstandigheden die het getal op de weegschaal beïnvloeden: hormonen, vocht vasthouden, zout eten, meer spiermassa … dus staar je niet blind op het getal op de weegschaal. Hou vol en laat je niet ontmoedigen. Als je je aan je plan houdt, dan weeg je volgende week vast en zeker weer minder.
Wat enorm helpt is om je gewicht vast te leggen in een grafiek. Een gemiddelde afvalgrafiek is geen rechte lijn naar beneden, maar lijkt meer op een gebergte met steeds lagere toppen. Over het geheel gaat je gewicht echt naar beneden, al is dat misschien niet elke week zo. Heb vertrouwen! - De weegschaal is niet je enige indicator voor gewichtsverlies. Andere dingen waaraan je kunt merken of je gewicht in een dalende lijn gaat of je gezondheid vooruit:
– Maak af en toe een foto, van de voor- en de zijkant. Of maak een voor- en na-foto. Op een foto kijk je anders naar jezelf dan in de spiegel. Vaak zie je dan veranderingen in je gezicht of bij je lichaam.
– Meet jezelf. Je kunt jezelf met een meetlint op allerlei plekken meten: je buikomvang, je armen, je benen. Meten is weten. Misschien zijn er geen kilo’s verdwenen, maar wel centimeters, bijvoorbeeld omdat je (meer) bent gaan sporten.
– Voel hoe je kleding zit. Je merkt vanzelf of je kleding op bepaalde plekken losser en ruimer gaat zitten. Of misschien kan je riem een gaatje strakker.
– Kijk naar hoe je je voelt: als je je fit en energiek voelt, met weinig dips, dan is dat een belangrijke indicator voor hoe goed je bezig bent. - Ben tevreden met elk onsje eraf. Eraf is eraf, en dat is mooi! Je bent op de goede weg.
En verder: weeg het liefst niet elke dag, zéker als je het getal op de weegschaal laat bepalen hoe je stemming op die dag is. Als je het lastig vindt om te relativeren, dan probeer het wegen te beperken tot één keer in de week, op een vast moment en telkens op dezelfde plek. En ga ook maar één keer op de weegschaal staan, zodat het geen obsessie wordt. Zoals ik al aangaf zijn er allerlei omstandigheden die maken dat het getal op de weegschaal enorm kan variëren, dus elke dag wegen is dan niet zo zinvol.
Ik weeg meer
En wat als de weegschaal inderdaad een hoger getal aangeeft dan je had gedacht of gehoopt? Ga voor jezelf na of je alles hebt gedaan wat nodig was om je doel te bereiken. Kijk nog eens kritisch naar hoe het ging, en of het zinvol is om voor de komende week iets bij te sturen. Als je zeker weet dat alles wat je gedaan hebt, zowel qua voeding als qua beweging, passend was bij je afvaldoel, dan hou vol.
Gratis afvalgrafiek
Vanaf mijn website kun je een gratis afvalgrafiek downloaden. Hierin kun je 10 weken het verloop van je gewicht bijhouden. Dit kan je motiveren. De afvalgrafiek geeft je een totaalbeeld van je vooruitgang, waardoor je je minder blindstaart op wat de weegschaal op een bepaalde dag aangeeft.
Welke weegschaal?
Een vraag die mij vaak wordt gesteld is: wat is een fijne weegschaal? Belangrijk is vooral dat hij betrouwbaar is, toch?
Wat de eigenschappen moeten zijn, is natuurlijk heel persoonlijk. Wat wil jij dat jouw weegschaal kan? In mijn praktijk gebruik ik natuurlijk een wat uitgebreidere weegschaal (Omron), die behalve het aantal kilo’s ook bijvoorbeeld het vetpercentage, de spiermassa en het visceraal vet (vet rondom de organen) meet. Ik ben hier heel tevreden over. Hij doet precies wat hij moet doet.
Heel eerlijk, ik had best graag zo’n uitgebreide luxe weegschaal gehad die bonnetjes uitprint, maar deze kost (veel) meer dan 1000 euro en dat vind ik dan weer best veel voor een weegschaal. Vandaar de keuze voor deze goede en degelijke, maar dus wel ook betaalbare variant. En ik weet dat veel collega’s die zijn aangesloten bij onze Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten (BGN) deze ook naar volle tevredenheid gebruiken.
Let op dat je de weegschaal altijd op dezelfde plek zet, op dezelfde (harde) ondergrond. Anders kun je ook afwijkingen krijgen in het resultaat.
Recente reacties