fbpx

Wist je dat je zelf heel veel invloed hebt op hoe je meer energie kunt krijgen? Zonder pillen, maar met goede voeding en beweging, maar ook door hoe je in het leven staat.

Is het glas bij jou meestal halfvol of half leeg?

Zie jij vooral altijd de nadelen of de voordelen?

Kijk jij voornamelijk naar wat er fout ging of juist naar wat er goed ging?

Doe jij vooral dingen die ‘zwaar’ voelen, of juist dingen die licht en ‘fun’ voelen?

Pieker jij veel, of stap je vrij makkelijk over dingen heen?

Richt jij vooral je aandacht op ‘de grote boze buitenwereld’ en slecht nieuws, of kijk je vooral bewust naar dingen die je zelf kunt beïnvloeden?

Al deze dingen zijn nogal bepalend voor hoe je in het leven staat, en hoeveel energie je ervaart. Een deel van je energie haal je natuurlijk uit je voeding en ook sporten zorgt voor energie. Maar als jij meer energie wilt krijgen, dan loont het zich om eens extra goed op te letten waar jij vooral je aandacht op richt. Heel veel bezig zijn met negativiteit, levert je veel stress op en kost je enorm veel energie. Vaak gebeurt dit onbewust.

Misschien ken je de uitdrukking ‘alles wat aandacht krijgt, groeit’. Laat jij veel aandacht uitgaan naar wat er allemaal mis is, hoe klein de dingen soms ook zijn, dan wordt dat in je hoofd almaar groter en meer, en voor je het weet is het een enorm probleem.  En waarschijnlijk komen er ook nog allemaal andere vervelende dingen op je pad, omdat je die door je focus aantrekt.
Andersom werkt dit natuurlijk ook. Kijk jij vooral naar de fijne dingen in je leven, hoe klein ook, dan wordt ook dat groter en voelt alles veel lichter en prettiger.

Het is dus maar net waar jij de focus legt.

Als je je hier eens wat bewuster van bent, dan kun je dus met je gedachten en doen en laten heel veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van je leven en je energiegevoel.

Je kunt je energie niet aan alles geven. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid energie te verstoken. Mijn advies over hoe je meer energie kunt krijgen nu je het bovenstaande gelezen hebt: geef je energie zoveel mogelijk aan fijne dingen die je juist wél een goed gevoel geven. Die géven je soms nog wat extra energie zelfs. Denk maar aan een fijne wandeling buiten. Of een stukje hardlopen. Het wandelen of rennen (de beweging dus) kost je energie. Maar het buiten zijn, de zuurstof, het licht en toch ook de beweging geeft je energie. Hierbij spelen onder andere gelukshormonen een belangrijke rol. Misschien heb je weleens gehoord van een ‘runners-high’, die gelukshormoontjes die vrijkomen na de inspanning. Hoe meer van dit soort hormonen vrijkomen, hoe fijner je je voelt. Doe dus zoveel mogelijk dingen waarbij je deze hormonen aanmaakt.

Blijf niet hangen in ellende

‘Ja maar Leonie, het leven ís niet altijd leuk en makkelijk.’ Dit is iets wat ik weleens hoor. En ik ben het hier helemaal mee eens. Het leven hoeft ook niet altijd leuk te zijn. Natuurlijk zijn er in ieder mensenleven ook minder fijne dingen of momenten. Maar het is wel zo dat, hoe uitzichtsloos het soms ook lijkt, er altijd wel ergens een lichtpuntje is, hoe klein ook. Door juist daar aandacht aan te geven, krijgt ook dat weer de kans om te groeien. En echt, het geeft je een andere kijk op zaken.

Het heeft ook helemaal geen zin om met je gedachten te blijven hangen in dingen die je niet kunt veranderen. Of om je op voorhand al druk te maken over dingen die misschien, ooit kunnen gaan gebeuren (of helemaal niet). Zoveel verspilde energie. Als het moment daar is, en er gebeurt daadwerkelijk iets heel ergs of vervelends, dan kun je je op dat moment nog over het probleem buigen. En in de meeste gevallen komt er dan ook wel een oplossing. En vaak valt het zelfs ook nog wel mee en is het 10x minder erg dan je dacht.

Je hoeft de hele wereld niet op je schouders te dragen. Richt je vooral op zaken waar je wel invloed op kunt uitoefenen en maak daar het beste van. Kijk naar wat je zelf kunt doen en doe dat. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. En straal daarmee positiviteit uit en wees een lichtpuntje en een energiek voorbeeld voor anderen. Dát is wat je kunt doen.

Laat je niet meeslepen
Mijn advies, zeker ook in deze energievretende coronatijd, waarin we worden omringd door negativiteit, vervelende berichtgeving en ontzettend veel zure reacties, bijvoorbeeld op social media: laat je hierin niet meeslepen. Kijk zo min mogelijk nieuws, scroll niet doelloos over social media en absorbeer niet alles wat er op je pad komt. Het heeft GEEN ZIN! De een vindt dit, de ander dat … zoveel meningen. Je hebt er zo weinig invloed op. Je ervaart ergernis, onrecht of wat dan ook, maar vooral negativiteit en dat is een energievreter!
Daarmee zeg ik overigens niet dat je je kop in het zand moet steken. Wat voor jou noodzakelijk is om te weten, komt echt wel op je pad. Mijn ervaring is dat mensen om je heen je echt wel weten te vertellen wat er gaande is en wat je moet weten.

Wees zuinig op je energie. Als je meer energie wil krijgen, richt je dan vooral op de fijne dingen in het leven. En die zijn er. Heus. Ook in deze tijd. Meer dan ooit is het nodig om positiviteit om je heen te ervaren en om dit zelf uit te stralen. Dat geeft je energie en daarmee geef jij jouw energie weer door aan anderen.

Ga jij het doen?

(En vind je het nou heel lastig om hier zelf op een positieve manier mee aan de slag te gaan, kijk dan eens hier)