fbpx

Gisteravond gaf ik mijn laatste Powerwalktraining van dit jaar. De dag ervoor hadden we onze eerste en tevens voorlopig laatste Venloop-training voor de Venloop 2021.

Vandaag heb ik een dubbel gevoel. Want ik kijk met ontzettend veel plezier terug op de afgelopen twee dagen. Het in verbinding zijn met mensen, de gesprekken onderweg, de gezelligheid, de lol … gisteravond hebben we zelfs samen kerstliedjes gezongen … Ja, Powerwalktechnisch een mooie afsluiting van dit jaar.

Natuurlijk had ik het nu ook wel anders gewild, bijvoorbeeld een afsluiting met een eindejaars Powerwalk XL, zoals we dat elk jaar doen. Samen de kerstkilo’s eraf lopen. En lekker samen blijven bewegen, dat geeft zoveel energie, zeker in deze donkere dagen. Het samen lachen en praten; dat doen we deze dagen al zo weinig.

Maar goed, het is niet anders en we slaan ons er zeker wel doorheen. En in verbinding blijven, dat doe je ook op andere manieren. Dat kan tegenwoordig ook heel goed online. Ik zie dat bij de klanten die bij mij in de praktijk komen. Of eigenlijk, juist niet. De klanten die ik online zie en spreek. Ik heb klanten die ik amper of zelfs nog nooit live heb gezien, en waar ik toch een heel goede band mee voel. Zo is dat trouwens ook in de groep ondernemers waarin ik zelf meedraai. Hierin zitten ondernemers uit Frankrijk, Kroatië, België en Italië, en zelfs uit Malawi en Ghana. En uit Nederland natuurlijk. Met deze collega’s, want zo zie ik ze, heb ik een mooie band opgebouwd. We steunen en helpen elkaar en we kunnen altijd terecht voor inspiratie, hulp, een peptalk en een aanmoedigend praatje.

En soms heb je dat zo hard nodig. Iedereen, ik ook.

En de meesten van ons kunnen thuis ook wel zo’n aanmoedigend praatje krijgen. Maar toch voelt dat anders. In deze ondernemersgroep zitten mensen die precies weten en snappen waar je mee bezig bent, want zij zijn met hetzelfde bezig. Ieder op z’n eigen manier en in een eigen fase, maar er is wel wederzijds begrip, herkenning en dus steun.

Zo zie ik dat ook terug in mijn online groepscoaching Gezond afvallen zonder dieet. Hierin zit een enthousiaste groep vrouwen die elkaar helpt en motiveert, ook als het even wat lastig gaat. Samen vieren we de successen, maar bespreken we ook de struggles. En we hebben ook plezier, bijvoorbeeld als iemand z’n hoelahoep-filmpje deelt. Of als er foto’s worden gedeeld van speciale gerechten die zijn klaargemaakt en die zo op je billen blijven plakken. Zo leuk! Dat schept een band. Ookal heb ik een deel van deze klanten dus nog nooit live gezien, zij zijn de afgelopen maanden toch echt onderdeel gaan uitmaken van mijn leven. Elke week hebben we diverse keren contact. Ik vind dat mooi.

Mensen opzoeken in deze rare tijd schept verbinding. En verbinding, sociale contacten, dat is toch wat wij mensen nodig hebben. Wij zijn nou eenmaal sociale wezens. En als dat niet in levende lijve kan, dan ga ik voor het best mogelijke alternatief: de online variant. Dit geeft net zo’n mooie resultaten en geeft ook een goed gevoel.

En alles is beter dan niks doen. Wachten tot dit alles weer voorbij gaat, hopen dat het weer beter wordt, ondertussen wegkniezen in een hoekje (al dan niet met een zak chips en koekjes) en ergens in de loop van volgend jaar erachter komen dat het een verloren jaar is geweest, dat is ook zo zonde.
Dit heeft ook te maken met uit de slachtofferrol komen en zelf de regie pakken over je leven en, in dit geval, over je eetgedrag.

Jij kiest waar je je goed bij voelt. Jij kiest hoe jij hier doorheen wilt komen. Jij kiest op welke manier je in verbinding wilt en kunt komen met anderen. Jij kiest ook hoe je volgend jaar erbij wil zitten.

Je hebt altijd een keuze. Zelfs al zijn alle opties niet zoals je ze het liefste zou hebben, dan nog kun je uit alles nog altijd de best mogelijke optie kiezen.

Zoek ook die verbinding op. Kom uit de slachtofferrol en doe iets goeds voor jezelf. Volgend jaar zul je er blij om zijn.

 

 

(PS: En heb je het gevoel dat mijn online coachingsgroep ook iets voor jou kan zijn? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan kijk gerust eens hier. Op 4 januari 2021 beginnen we met een nieuwe groep en er zijn nog plekjes vrij. Ik zie het als een mooie, frisse start van een nieuw jaar.)