fbpx

Weet jij dat je zelf de grootste saboteur bent als het gaat om afvallen? 

Als jij al je hele leven bezig bent met afvallen, lijnen, diëten en vervolgens weer aankomen, dan is dat min of meer jouw verhaal geworden. En jouw werkwijze. Want jouw acties zijn altijd daarmee in lijn. En als je dan daarbij ook nog dingen zegt als ‘ik heb levenslang’, ‘het lukt me niet’, ‘ik ben nou eenmaal zo (gebouwd’) enzovoorts, dan houd je op die manier in stand wat er is én wat er gaat gebeuren.

Stel, het lukt je om af te vallen, 5 kilo, 10 kilo of misschien wel 30 kilo. Jouw brein zal dan alles in het werk stellen om jou weer terug te brengen in oude (dikmakende) patronen. Het bekende. Het is aan jou om deze patronen te doorbreken. Niet altijd makkelijk, wel effectief.

Maar wat wij vaak doen is teruggaan naar het oude bekende, om dan vervolgens WEER te kunnen zeggen ‘zie je wel, ik kan het niet, ik heb levenslang’ en allemaal van dit soort praat. En daarmee is het weer bevestigd: dit is niet voor jou weggelegd.

Het kan ook ENG zijn om dit los te laten. Want dit is bekend, en een slanker lichaam, een kleinere maat en meer energie is dat niet. En waar moet je het dan steeds over hebben, als je niet meer hoeft te praten (of klagen 😏) over je gewicht en hoe moeilijk het allemaal wel niet is. Want iedereen heeft het er altijd over en tot nu toe kon je mooi meepraten en jouw verhaal bevestigd krijgen.

Complimentjes en afvallen

Afvallen kunnen we allemaal wel, tot op zekere hoogte. Vooral aan het begin, als de kilo’s er meestal wat makkelijker afgaan en je veel complimentjes krijgt. Maar die drogen op … en dan? Dan ben je weer op jezelf aangewezen. En is de weg terug weer snel ingeslagen. Een klein koekje extra hier, een extra boterham daar … Met als resultaat opnieuw overgewicht, klagen, lijnen, afvallen, complimentjes krijgen en trots zijn, het proberen vast te houden, lukt niet (want geen complimentjes meer en het nieuwtje is er ook wel vanaf) en hoppa … weer terug bij af.

Herken je het patroon?

Ben je eens bewust van wat je allemaal denkt (vaak al je hele leven lang) en heb eens het lef om hieruit te stappen en voor jezelf een andere toekomst aan te durven.
Laat je succes ook niet afhangen van (complimentjes van) anderen.

Zie wat er gebeurt en pak die regie als je écht (en dan bedoel ik ook ECHT, diep van binnen) hierin stappen wilt zetten.