Echt álles heb je geprobeerd en gedaan. Maar voor jou werkt het gewoon niet.
En nu, zoveel jaren later maak je de balans op. Want na al die inspanningen ben je nog steeds niet waar je wilt zijn. Ja, je bent afgevallen in de loop der jaren. Je kunt je nog herinneren dat je een jaar of 10 geleden zo’n 15 kilo lichter was. En een paar jaar geleden had je nog een keer een geslaagde afvalpoging. Oh, wat was je trots.
En tóch is het je niet gelukt om dit vast te houden.
En nu … pff het voelt als een strijd. Een levenslang gevecht. Het gevoel van falen ook. Waarom lukt het anderen wel en jou niet? Als je op televisie en in tijdschriften kijkt, zie je zoveel slanke vrouwen. Jij wil dit gewoon ook! Maar je bent ook moe. Móe van het altijd maar bezig zijn met eten en niet-eten. Moe van dat eeuwige schuldgevoel als je iets ‘slechts’ eet. Moe van het gedieet.
Het bovenstaande is een samenvatting van verhalen die ik al heel wat keren heb gehoord van klanten. Bekende verhalen die je ook vaak leest in tijdschriften.
Slank als schoonheidsideaal
Ik word altijd heel erg verdrietig van dit soort verhalen. Omdat ik zie en hoor hoe levens van zoveel mooie vrouwen (en mannen ook) hierdoor worden vergald.
Ik spreek weleens vrouwen die op hun 80e (!) nog steeds hiermee worstelen en terugkijken op een leven waarbij dit een doorlopende frustratie is geweest. Deze vrouwen zijn nog steeds niet relaxt in hun omgang met het eten en ervaren nog steeds schuldgevoel bij het eten van een stukje vlaai. Sommigen zijn nog steeds op dieet.
Hoe zonde is dat?
Afvallen, of eigenlijk slank zijn, wordt in onze cultuur heel belangrijk gevonden. (Te) dik is slecht en ongezond, slank is goed en gezond. Te slank is dan ook weer slecht.
Het is dus niet zo verwonderlijk dat ook jij hier bewust mee bezig bent.
Maar wat is nou eigenlijk (te) dik? Zijn dat de paar pondjes die je zelf teveel vindt als je in de spiegel kijkt? Dat rolletje boven je broek? Voldoe je daarmee niet aan de norm van het schoonheidsideaal? Of ben je echt zo zwaar dat je gezondheid flink in het geding is?
Het maakt nogal wat uit.
In mijn ervaring zijn heel veel vrouwen enorm kritisch op zichzelf, vooral als het gaat om uiterlijk. Vaak veel kritischer dan ten opzichte van een buurvrouw of vriendin. Die heeft misschien alleen maar een ‘buikje’, terwijl jij met dezelfde omvang wel zwanger lijkt. Bij haar ziet die fleurige jurk er hartstikke leuk uit, bij jezelf valt je oog alleen maar op die uitstulpingen her en der. Je focust ook alleen maar op die dingen die je niet goed vindt aan jezelf, terwijl je ook echt wel sterke punten hebt, maar die vallen volledig in het niet bij je figuur en hoe je jezelf ziet.
Schuldgevoel bij alles wat je eet
Stel nou dat jij die vrouw bent die hierboven beschreven staat. Die vrouw die altijd maar kritisch is op zichzelf. De vrouw die nooit durft te stralen omdat ze vindt dat ze er met haar extra kilo’s geen recht op heeft? De vrouw die een schuldgevoel heeft bij alles wat ze eet. De vrouw die echt al alle diëten heeft geprobeerd, die niet meer op dieet wil, maar toch diep van binnen ook geen vrede heeft met haar huidige gewicht? De vrouw die ook moegestreden is en weer gewoon wil eten.
Zou jij dan nog eens aan de slag willen met jezelf in een ultieme poging om weer lekker in je vel te komen zitten en je goed over jezelf te voelen? Niet extreem afvallen, maar vooral weer blij zijn met jezelf en hoe je je voelt: vol energie, bevrijd, lekker. Gewoon ook af en toe een lekker stukje taart eten of wat chocolade, of een heerlijk croissantje op zondagochtend, en toch ook afvallen. En vooral los van schuldgevoel of denken in ‘goed’ en ‘slecht’ eten. En los van die fixatie op de weegschaal (lees ook: niet alleen de weegschaal motiveert bij het afvallen).
Een gezonde leefstijl die perfect bij jou past: geen dieet
Waar ik voor sta is gezond afvallen zonder dieet. Jou weer een relaxt gevoel geven rondom eten. Jou weer zorgeloos laten genieten van eten, óók als dat niet zo gezond is. Jou weer laten stralen met een blij en energiek gevoel. Jou een gezonde leefstijl aanleren die je niet eventjes doet, maar die je de rest van je leven kunt vasthouden. Ja, dus ook nog over een jaar of twee jaar en daarna … Jou weer positief naar jezelf laten kijken. En daarbij op een fijne manier van je pondjes verlost raken, als je dat wil.
Ik houd helemaal niet van diëten. Een dieet is een quick fix; een korte periode even ‘iets’ doen (een streng dieet, jezelf alles ontzeggen, een shake of poeder nemen etc.), je doel behalen en weer terug gaan naar de orde van de dag. Niet iets wat jou blijvend resultaat gaat geven, want zodra je weer ‘gewoon’ gaat eten, zitten de kilo’s er al snel weer bij.
Niemand blijft haar hele leven op dieet. Niemand neemt haar hele leven repen en shakes. En vrijwel niemand wil vrijwillig altijd die uitzondering zijn als er in een gezelschap gegeten wordt.
Waar het om gaat is dat je een leefstijl creëert die werkt voor jou, die perfect bij je past. Want wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. De een heeft nou eenmaal een drukker leven, een ander houdt heel erg van koken en weer iemand anders heeft rekening te houden met een gezin. En dan is het ook nog zo dat de een heel goed gaat op zuivel, een ander op koolhydraten en weer iemand anders hier niks van moet hebben. Ook hiervoor moet er ruimte zijn in het totale eetpatroon, want anders gaat het niet werken.
Maar weet je, ik snap ook wel dat je misschien in de war bent geraakt van alles wat je de afgelopen jaren hebt geprobeerd, gelezen en gehoord. En dat je misschien bang bent om aan te komen als je weer meer, gewoon of anders gaat eten.
Gezond eten en afvallen
En toch … het is het proberen waard. Ik leer mijn klanten wat een gezond en volwaardig eetpatroon is. Simpel en zonder fratsen en vooral niet ingewikkeld. Veel groenten en fruit, volkoren producten, gezonde vetten, eiwitten, water drinken enzovoorts. Terug naar de basis, met daarbinnen de mogelijkheid om de aanpassingen te doen die voor jou het beste werken. Dus voel jij je beter met wat minder koolhydraten? Prima. Wil jij wat extra eiwitten? Helemaal ok. Zolang het gezond blijft en jij je er goed bij voelt: why not?
En daar bovenop is er ruimte voor de uitzonderingen, de dingetjes die niet zo gezond maar wél heel lekker zijn.
Niks spectaculairs, maar wel gemakkelijk om te doen en vol te houden (al zie ik het zelf niet als volhouden, maar iets wat je doet en blijft doen). Geen dieet dus! Het gaat om de totale balans in wat je eet en drinkt, en dan hoef je niet meer te denken in goed en fout. Je gewicht hangt niet af van één bepaalde keuze in je voeding.
Als je dit consequent doorvoert voel je je goed en val je af. En dat is waar het vaak mis gaat, dat consequent zijn. En het daadwerkelijk doorvoeren. Want wat ik weleens hoor is ‘dat weet ik al’. Maar waarom dóe je het dan niet?
Daarnaast werk ik met mijn klanten toe naar een slanke mindset, die helpt bij het maken van slanke keuzes. Je leert slank denken en slank omgaan met eten. Je leert ander gedrag aan. En we kijken ook naar emotie-eten, snoepen en snaaien: waarom eet je, in welke situaties eet je en wat eet je dan? En hoe zou je dit anders kunnen aanpakken? (Lees ook: Ben ik een emotie-eter?)
En we werken eraan dat je het wél gaat doen, ook als het even lastig of moeilijk is. Want juist dan komt het erop aan. Ik leer je hoe je dit kunt aanpakken.
Slechte gewoontes worden goede gewoontes
Dat is trouwens ook niet iets wat je in een maandje onder de knie hebt. Ja, natuurlijk doe je het de eerste maand op motivatie en wilskracht. Maar onherroepelijk komen er onverwachte, lastige situaties en moet je er bewuster mee bezig zijn (Lees ook dit blog over afvallen in het weekend).
Gelukkig werkt het bij ons mensen zo, dat als je dingen maar vaak genoeg doet, ze een gewoonte worden. En dat is het mooie, want over gewoontes hoef je niet meer zo na te denken. Je doet ze gewoon.
En daar zit de clou bij het gezond afvallen zonder dieet. Je vervangt stap voor stap slechte gewoontes door goede gewoontes. Dingen die goed bij jou en je leven passen. Geen grote dingen die alles op z’n kop zetten, maar dingen die dichtbij je liggen. En daardoor is het allemaal veel makkelijker.
Een gewoonte creëren vraagt wel om, daar is tie weer, commitment en consistentie; dus ja, het consequent doorvoeren. Op die manier creëer je een nieuw ‘paadje’ in je brein en dat zorgt ervoor dat het allemaal wat makkelijker gaat.
En natuurlijk moet je het wel gaan doen dan. Als je al vaak teleurgesteld bent in het verleden, dan heb je misschien niet meer het vertrouwen in jezelf dat je het kunt. Dan durf je de stap misschien niet meer te zetten, bang voor een nieuwe teleurstelling. Dan begin je alweer met het idee ‘het is een nieuwe poging, ik ga het even doen, maar ik weet toch dat de kilo’s er zo weer bij zitten’. Je durft er niet meer in te geloven dat het ook voor jou is weggelegd om lekker in je vel te zitten. Waarschijnlijk zie je ook helemaal niet meer voor je hoe je eruit zou zien als je weer 5 of 10 kilo lichter bent en vooral hoe het zou zijn als je die 5 of 10 kilo er best makkelijk vanaf kunt houden. Want was je patroon tot nu toe niet zo dat je altijd weer terugging naar het oude vertrouwde, waardoor je weer aankwam en ook weer van jezelf die bevestiging kreeg van ‘zie je wel’? (Lees ook: Hoe je jezelf tegenwerkt bij het afvallen)
Maar wat nou als je er toch nog eens voor zou gaan en je zou starten vanuit een diep vertrouwen dat je dit wél gaat fiksen? Dat ook jij die extra jas voorgoed uit kunt doen. En dat je ook best wel weet dat er tegenslag op je pad komt, maar dat je je daardoor niet uit het veld laat slaan? Dat je voelt dat je dit met de juiste steun, je eigen doorzettingsvermogen en vertrouwen en vanuit je eigen kracht en je eigen gedachten onder controle kunt krijgen?
En dat kan écht, ook al denk je nu misschien nog van niet.
Ik weet dat het kan, want ik heb het al bij heel wat van mijn klanten gezien.
Snel veel afvallen
Is het makkelijk? In principe wel, maar er komen waarschijnlijk best lastige situaties op je pad.
Is het een quick fix? Nee. Je valt niet supersnel af. Dus als je denkt ‘hoe kan ik snel veel afvallen’, dan is dit niks voor jou. Je valt wel duurzaam af. En je leert vooral anders en gezonder eten, waardoor je je sowieso beter en energieker gaat voelen.
Is het leuk? Ja! Het is altijd leuk en fijn om weer met volle energie aan iets nieuws te beginnen. Zeker als je voelt dat het je goed doet! Het is ook leuk omdat je blijer en tevredener gaat voelen. Het is vooral leuk omdat je ook veel relaxter kunt omgaan met lastige situaties (feestjes, vakanties, etentjes), en je je geen zorgen hierover hoeft te maken. Je kunt weer zorgeloos en zonder schuldgevoel genieten!
Voel je je beter? Ja 100%.
Kort samengevat komt het Gezond afvallen zonder dieet hierop neer:
- Een gezonde, fijne en relaxte leefstijl die perfect bij jou past
- Genieten van gezonde én ongezonde dingen, zonder schuldgevoel
- Rustig afvallen en jezelf stapje voor stapje fitter, energieker en blijer voelen
Nieuwsgierig?
Ben jij nu nieuwsgierig of mijn methode ‘Gezond afvallen zonder dieet’ ook iets voor jou is?
Vraag dan mijn gratis E-book aan of plan gerust eens geheel vrijblijvend een gratis adviesgesprek in om te kijken of we een match zijn.
De vrouwen waar ik mee werk zijn doeners, dankbaar, ambitieus, doelgericht, bereid om in zichzelf te investeren (in geld, tijd en energie), dragen eigen verantwoordelijkheid, zijn bewust, eerlijk, fun-to-be-with, gul en vrijgevig, enthousiast en gaan all-in om de beste versie van zichzelf te worden.
Ik werk met vrouwen in heel Nederland (en soms zelfs ver daarbuiten).
Durf jij het aan?
Recente reacties