Groenten eten is gezond, dat weten we onderhand allemaal wel. Je wordt er fit van, je kunt er goed van naar het toilet, het voorkomt ziektes en groenten vullen ook nog eens goed.
Voor groenten geldt eigenlijk: hoe meer hoe beter. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is zo’n 250 gram per dag. Dat is best veel als je dat niet gewend bent. Zeker als je bedenkt dat een zakje sla ‘slechts’ 75 gram is … dan kun je wel nagaan dat 250 gram groenten bij je avondeten een behoorlijk bord vol kan zijn. Hmm, niet iedereen heeft daar trek in. En misschien ben je er ook nog eens niet zo dol op, dan is het een extra uitdaging. En toch …
Hoe kun je er nou op een makkelijke manier voor zorgen dat je dagelijks meer groenten binnen krijgt? Ik geef je tips.
- Kies eens wat vaker voor een groentetussendoortje. Snacktomaatjes, worteltjes, komkommer, radijsjes, paprikareepjes, bleekselderij, bloemkoolroosjes … alles kan. Goed vullend en gezond.
- Neem standaard bij de lunch groenten. Kleed je (volkoren) boterham aan met wat sla, komkommer of tomaat of eet er een bakje rauwkost bij. Een salade bij de lunch is ook een goed idee. Of wat denk je van een groenteomelet of een verse groentesoep? Ik ben zelf nogal dol op deze courgettesoep en witte koolsalade.
- Maak eens een groentespread voor op je brood. Je kunt hier eindeloos mee variëren en je bent echt niet alleen aangewezen op humus. Er zijn op internet volop recepten te vinden voor spreads van paprika, tomaat, courgette, avocado etc. Heerlijk en gezond.
- Eet je bij het avondeten graag aardappelen, groenten en vlees, dan kies eens voor twee soorten groenten. Dit kunnen twee soorten warme groenten zijn, maar bijvoorbeeld ook een warme groente en een salade.
En ja, ook bij een portie friet kun je prima wat groenten eten. Ook een gesnipperde ui is groente 😉, appelmoes is dat niet. - Kies je voor een eenpansgerecht (stamppot, pasta, rijst), dan geef groenten de hoofdrol. Doe daar wat extra van en neem wat minder van de aardappelen, (volkoren) pasta of (zilvervlies)rijst. En wat dacht je van peulvruchten? Ook ontzettend gezond!
- Als je echt een stapje verder wilt gaan hierin, dan vervang je je gewone rijst door bloemkoolrijst of je spaghetti door courgette-spaghetti. En wat dacht je van groentefrietjes? Op die manier kun je vrijwel je hele avondmaaltijd uit groenten laten bestaan.
- Eet je graag pizza? Dit hoeft echt niet heel ongezond te zijn. Tenminste, als je je pizza lekker aankleedt met flink wat groenten.
- 4 uur Cup-a-Soup: ken je die nog? Nu is soep uit een pakje of blik niet zo’n gezond idee in verband met de hoeveelheid zout en suiker die is toegevoegd, maar een kop verse groentesoep is wél een heel goed idee als tussendoortje in de middag. Zo kun je er weer even tegenaan tot het avondeten én je hebt weer een portie groenten binnen.
- Nogal wat mensen nemen graag een smoothie. Hoewel ik hier zelf niet zo’n fan van ben (in mijn ogen kun je je eten beter eten dan drinken), kun je ervoor kiezen om voor een smoothie niet alleen fruit te nemen, maar ook groenten toe te voegen. Dit is zeker een gezonder en minder suikerrijk alternatief.
- Zorg dat je altijd groenten in huis hebt. Vers, maar bijvoorbeeld ook in de diepvries of in blik of pot. Zo grijp je nooit mis. Geef groenten een prominente plek, zodat je ze altijd goed in het zicht hebt.
Zorg dus altijd dat je genoeg verschillende soorten groenten in huis hebt en durf ermee te variëren. Wees creatief!
En heb jij nou ook nog een briljante groente-tip, dan deel die gerust hieronder en inspireer anderen.
Kookboekentip: 500 salades
Als je van snelle, gezonde en verse voeding houdt, is dit handboek vol koude of warme salades, salades als bijgerecht of als hoofdmaaltijd, pikante of romige salades, een must.
Als je ontdekt dat je altijd weer dezelfde salades maakt en nieuwe inspiratie nodig hebt, biedt 500 salades je talloze recepten waarin heerlijk ingrediënten worden gecombineerd.
Deze verleidelijke, uiteenlopende warme en koude salades zijn geschikt in ieder seizoen als lichte lunch, als hoofdmaaltijd of als bijgerecht.
Recente reacties