fbpx

Je bent begonnen met afvallen en gezonder eten. Heerlijk! Alles lijkt op rolletjes te gaan. De gezonde boodschappen, het uitzoeken van de recepten en het bewegen. Ongezonde dingen haal je niet in huis. Geen vuiltje aan de lucht. En dus val je lekker af en krijg je volop complimentjes van mensen die zien dat je de kilo’s kwijt bent.

Maar dan … je bent een aantal weken (of maanden) ‘bezig’ en het nieuwtje is er wel vanaf. De mensen in je omgeving zijn gewend geraakt aan de ‘nieuwe en slankere jij’ en de complimentjes blijven uit. Je hebt er zelf nog wel lol in dat je in een kleinere maat kunt shoppen, dat is effe zo’n lekker momentje. Maar een groot deel van de tijd wíl je eigenlijk helemaal niet meer bezig zijn met wat je allemaal eet en drinkt, met de weegschaal, met afvallen. Je bent uit de flow en raakt verveeld.

En dan?
Voor een heleboel mensen is dit het moment om het bijltje erbij neer te gooien. Om weer terug te gaan naar oude patronen. Om niet door te zetten. Zoals een klant van mij, die aangaf ‘ik weet niet of ik er allemaal nog wel zin in heb. Ik ben 16 kilo kwijt, misschien is het wel mooi geweest. Terwijl ik eigenlijk nog wel wat minder zou willen wegen, maar mijn motivatie is even ver te zoeken’.

Ontzettend zonde om dan te stoppen. Zeker omdat het risico vrij groot is dat je de touwtjes teveel laat vieren en gaat doorslaan naar oude patronen van teveel ongezonde dingen eten. Juist op dit moeilijke punt komt het erop aan. Ben jij dan die doorzetter die over dit dode punt heen kan komen en er vol tegenaan blijft gaan? Of ben jij zo’n persoon die opgeeft en daarmee een feite nooit definitief krijgt wat ze zo graag wil: definitief een lager gewicht en nooit meer overgewicht.

Stel, je bent je motivatie even kwijt, wat kun je dan doen om die motivatie weer terug te krijgen?
  • Maak een (nieuwe) lijst met alle voordelen die afvallen en een lager gewicht voor jou heeft. Zet er alles op wat je kunt bedenken: een bikini, die mooie jurk, naar het zwembad durven, je durven uit te kleden waar je partner bij is, naar een pretpark kunnen, gezonder worden, trots zijn op jezelf, bewijzen naar jezelf dat je het kan, jezelf mooi voelen, niet meer jaloers zijn op andere slanke vrouwen enz. enz.
    Bekijk deze lijst heel regelmatig, dus hang ‘m in het zicht of maak er een screensaver van. Nog leuker: ga er regelmatig even voor zitten en visualiseer je nieuwe ‘ik’.
  • Blijf concrete en haalbare doelen stellen. Wat goed helpt is een heel praktisch afvinklijstje maken (vandaag ga ik 2 liter water drinken en 1 uur lopen; deze week ga ik 2 x sporten en elke dag 2 x fruit eten). Het voelt altijd bijzonder goed en motiverend om dingen af te kunnen strepen.
  • Beloon jezelf op een leuke manier (die niet met eten te maken heeft) als je kleinere tussendoelen hebt behaald. Bijvoorbeeld bij elke 2 kilo eraf. Stel jezelf iets in het vooruitzicht.
  • Zorg voor uitdaging. Uitdaging is een van de dingen die je in een flow kan brengen.
    Zit de uitdaging op dit moment even iets minder in het afvallen, zoek dan een andere uitdaging, bijvoorbeeld door een mooi sportief doel na te streven (bijvoorbeeld een uur op stevig tempo kunnen lopen, 5 km hardlopen of een half uur fietsen zonder buiten adem te raken). Als je nieuwe uitdaging zo ook nog een bijdrage levert aan je afvalproces, sla je twee vliegen in één klap.
  • Kijk terug op het afvalproces tot nu toe. Vast en zeker heb je al allerlei lastige momenten moeten doorstaan. Hoe heb je dit toen gedaan? Misschien heb je destijds wat dingen genoteerd in een dagboekje. Welke leerpunten haal je eruit die je nu weer kunt gebruiken?
  • Maak voor jezelf eens heel concreet en tastbaar hoeveel gewicht je al kwijt bent. Bijvoorbeeld met pakjes boter of pakken suiker. Stop ze eens in een rugzak en bedenk dat je deze kilo’s voorheen continu met je meedroeg.
    Hoe motiverend is het dat je deze nu al kwijt bent, hoe trots kun je daarop zijn en hoe zonde is het als je dit nu overboord gooit?
  • Noteer al je belemmerende gedachten (bijvoorbeeld: ‘ik heb er geen zin meer in’, ‘hoe lang moet ik dit nog doen’, ‘ik wil niet meer nadenken over eten’, ‘pff, ik heb geen zin om te gaan lopen’) en weerleg deze met steunende gedachten (bijvoorbeeld: ‘kijk eens hoever ik al gekomen ben’, ‘ja, het was soms best lastig, maar ik voel me nu zoveel lekkerder’, ‘ik ben zo blij met alle kleding die ik nu kan kopen’, ‘ik heb geen zin om te sporten, maar ik weet dat ik me daarna superlekker voel, dus doe het nou maar gewoon’). Schrijf deze steunende gedachten ergens op en kijk ernaar als je het lastig hebt.
  • Als de cijfers op de weegschaal voor jou té bepalend zijn voor je stemming en acties op een dag, ga dan niet elke dag op de weegschaal staan. Dat kan juist erg demotiverend werken.
    Kijk meer naar het grote geheel en gebruik ook andere indicatoren die aangeven of je gewicht kwijt bent (je broekriem, je kleding, je spiegel etc).
    Wat ook enorm goed werkt is foto’s maken van voor en tijdens (en na) je afvalproces. Supermotiverend!
    Lees ook dit blog hierover.
  • Ga geen dingen ‘goedpraten’ naar jezelf. Een groot glas wijn is dan opeens een ‘wijntje’, een halve reep chocolade is een ‘stukje’, je hoeft niet te gaan sporten want je hebt op je werk al vaak de trap op en af gelopen’ en dat soort excuses. Lieg niet tegen jezelf. Killing voor je resultaat!Juist als het lastig wordt is het superbelangrijk om je gedrag in de hand te houden en eerlijk naar jezelf te kijken. Ga juist dan je eten plannen en houd je aan de planning. Enne … in een goede eetplanning zitten ook de lekkere uitzonderingen, dus ook af en toe een verwenmomentje!
  • Ben niet te streng voor jezelf. Als het een keer niet gaat zoals je het had bedacht, dan heb je niet alles verpest. Geen enkele reden om erin te blijven hangen en vervolgens je hele gezonde gedrag los te laten.
    Zie het als iets menselijks, kan gebeuren, stap er overheen (pak je leermomentje) en pak de draad weer op. Meteen! (Dus niet pas maandag, op 1 januari, volgende maand of wat dan ook).
  • Het is niet erg als je besluit om even iets minder strikt te werken aan je afvalproces.
    Als je gewicht daarmee stabiel blijft, is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Zie het als een time-out en kijk hoever je al bent gekomen. Let wel op dat je niet gaat aankomen in deze periode, dat is een valkuil. Dus blijf wel 80% van de tijd de juiste dingen doen, maar doe de dingetjes iets minder strikt. Misschien ben je er over twee weken wel weer klaar voor om de puntjes op de i te gaan zetten en de volgende fase van het afvallen in te gaan.

De motivatie om af te vallen hangt sterk samen met je gedachten en de daaruit voortvloeiende acties. Het is dus goed om je daarvan bewust te zijn.
Laat me vooral weten of je iets hebt aan de tips in dit artikel.

Wil je graag meer motivatie en tips in je mailbox ontvangen, dan laat hier je mailadres achter.