fbpx

Wist jij al dat de gemiddelde Nederlander (veel) te veel zout binnenkrijgt? En dat dat best wel ongezond is? In dit blog vertel ik je er graag meer over.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout is maximaal 6 gram. Eigenlijk heb je zelfs maar 1 tot 3 gram nodig! De gemiddelde Nederlander gaat hier met een gemiddelde van 9 gram per dag ruim overheen.
Laat ik voorop stellen: je lichaam heeft zout nodig. Zo regelt zout bijvoorbeeld de vochtbalans in je lijf en is zout ook betrokken bij andere lichaamsprocessen. Teveel zout is echter erg ongezond. Zo kan het bijvoorbeeld je bloeddruk verhogen. En dat geeft weer meer kans op hart- en vaatziekten en nieraandoeningen. Verder zou het zelfs kunnen leiden tot maagkanker of botontkalking. Sommige mensen houden vocht vast omdat ze erg zout eten.
Reden genoeg om kritisch te kijken naar de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt.

Waar zit het zout in?
Zo’n 80 % van al het zout wat we eten, wordt toegevoegd door fabrikanten. Zo zit er behoorlijk wat zout in kant-en-klaar producten, vlees(waren), kruidenmixen, soepen, kaas, hartige snacks en brood. Maar er zit ook zout in producten waar je het niet van zou verwachten, zoals ijs en koekjes. Zout wordt meestal toegevoegd als conserveringsmiddel, om een product langer houdbaar te maken. Daarnaast ook voor de smaak, want we zijn zo gewend geraakt aan de smaak van zout dat we het zonder al snel een beetje flauw vinden. De trend is wel dat fabrikanten de hoeveelheid zout die ze toevoegen steeds proberen te verminderen; een goede zaak wat mij betreft.

Het overige zout, zo’n 20 % komt uit je eigen zoutvaatje. Dat is het zout wat je op je aardappels, vlees of groenten doet, of bijvoorbeeld op je gekookte eitje.
Tegenwoordig wordt veel gesproken over ‘gezond’ zout, zoals Himalaya-zout of Keltisch Zout, bijvoorbeeld vanwege de mineralen die erin zitten. In mijn ogen is er echter te weinig wetenschappelijk bewijs dat dit daadwerkelijk gezonder is. En zout blijft zout, en daar kun je gewoon maar beter niet teveel van nemen.

Eet eens wat minder zout!
Als je gewend bent om erg zout te eten, dan kan het best wennen zijn om te minderen. Pak het dan niet te rigoureus aan, maar probeer stap voor stap steeds minder te nemen.
Een goede eerste stap is om het zout uit het zoutvaatje zoveel mogelijk achterwege te laten. Proef je eten sowieso eerst voordat je er zout op doet. Vaak voeg je zout toe uit gewoonte, terwijl het voor de smaak niet eens nodig is. Probeer te kiezen voor andere smaakmakers bij je maaltijd, zoals kruiden, ui, chilipeper, citroen, knoflook, azijn of specerijen. Daarmee bespaar je al behoorlijk in je zoutinname en het is vaak net zo lekker (of zelfs lekkerder). Verras jezelf eens.
Als je daarnaast ook nog zoveel mogelijk de kant-en-klare pakjes en zakjes laat staan, dan ben je helemaal goed bezig. Werk lekker met verse producten, dan ben je een stuk gezonder (en smakelijker vind ik) bezig.

Op de website van de Nierstichting vind je trouwens een handige zoutmeter, waarmee je de hoeveelheid zout in jouw voeding kunt bepalen.

Workshop ‘Eet jezelf fit’
Ben jij benieuwd hoe gezond jij eigenlijk eet? Of jij teveel zout eet? Zou jij je eigenlijk wel wat fitter willen voelen en ben je benieuwd hoe goede voeding daaraan een bijdrage kan leveren? Doe dan eens mee met een online workshop ‘Eet jezelf fit!’