fbpx

Een rondje boodschappen doen in de supermarkt kan tegenwoordig een hele uitdaging zijn als je op de gezonde toer bent. De verleidingen liggen overal op de loer! Een aanbieding voor koekjes of gebak, de geur van versgebakken croissantjes en allerlei lekkers bij de kassa. Voor veel mensen is dit best wel verleidelijk. Waar kun je op letten?

Een eerste belangrijke tip is: maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. Misschien een open deur, maar toch zijn er heel wat mensen die onvoorbereid naar de supermarkt gaan en ter plaatse beslissen wat ze kopen en gaan eten. Als je bewust gezonder wilt gaan eten, dan is dit niet zo’n goed idee.
Met een lijstje kun je doelgericht te werk gaan.
En maak je dan ook nog een lijstje voor een paar dagen, of zelfs een hele week, dan hoef je veel minder vaak naar de supermarkt en zijn er veel minder momenten waarop je verleid kun worden.

Ga niet met honger
In dit kader kun je ook nog eens kritisch kijken op welk moment van de dag je je boodschappen doet. Over het algemeen werkt het niet zo goed om met honger naar de supermarkt te gaan, bijvoorbeeld net voor het avondeten. Doe je boodschappen liever na het eten dan voor het eten. Zo kun je verleidingen veel makkelijker weerstaan.
En onthoud: meestal liggen de gezondere versproducten in de buitenrand van de supermarkt, en de chips, koekjes en snacks in de middenpaden. Probeer de verleidelijke gangpaden zoveel mogelijk te vermijden. Net als de rekken met aanbiedingen, waar de fabrikanten je proberen over te halen producten te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt (en die je eigenlijk ook niet van plan was om te kopen). Dat geldt ook voor de kassa’s waar de ongezonde tussendoortjes liggen. Ben je hier gevoelig voor, dan kies liever voor een andere kassa.
En ga je met kinderen naar de supermarkt, dan ben hier extra alert op en laat je niet overhalen om allerlei ongewenste dingen in je karretje of mandje te doen. Het kan helpen om je kind heel gericht mee te laten helpen en taakjes te geven, bijvoorbeeld om appels te pakken of yoghurt. Hiermee leer je je kind gezonde keuzes te maken en er is afleiding.

Online boodschappen doen
En tot slot: tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om je boodschappen online te bestellen bij de plaatselijke supermarkt. Ook dit kan een uitkomst zijn als je gezondere keuzes wilt maken en minder verleidingen wilt. Het is veel eenvoudiger om je op deze manier aan je boodschappenlijstje te houden.

Plannen
Wil jij ook eens uitproberen of het voor jou werkt om je maaltijden vooruit te plannen, dan kan mijn gratis maaltijdplannner een uitkomst zijn.