fbpx

Een tussendoortje op z’n tijd kan heel lekker zijn, dat vind ik zelf ook. Soms kan de tijd die je moet overbruggen tot een volgende maaltijd net wat lang zijn en dan vraagt je lichaam (of je hoofd 😉) om een tussendoortje. Maar wat zijn nou gezonde snacks met weinig calorieën die je kunt nemen? Een vraag die mij maar al te vaak wordt gesteld.

Goed om te weten: in principe heeft je lichaam geen tussendoortjes nodig, je kunt prima functioneren op 3 hoofdmaaltijden. En tussendoortjes kunnen ook vaak echte dikmakers zijn. Bij sommige mensen bevatten de tussendoortjes zelfs meer calorieën dan de hoofdmaaltijden.

Het is vooral dat we eraan gewend zijn om een tussendoortje te nemen. Mede onder invloed van reclame (‘4 uur cup a soup’, ‘neem een Snickers voor energie’) denken we dat een tussendoortje erbij hoort.
Een gezond tussendoortje kan er trouwens wel voor zorgen dat je minder zin krijgt om te snoepen en snacken én het kan dips tussen de hoofdmaaltijden voorkomen. Dus als je wilt afvallen kán een tussendoortje wel heel goed werken, tenminste als je kiest voor een gezonde snack.

Wat is een gezonde snack?

Een gezond tussendoortje bevat in ieder geval niet teveel (verzadigd) vet, zout en/of suiker. Verder zitten er liefst ook niet teveel calorieën in. Ik adviseer klanten altijd om te kiezen voor een goed vullend tussendoortje dat energie geeft. Een tussendoortje met vezels, vitamines, mineralen, eiwitten, gezonde vetten …. Kortom een tussendoortje dat iets goeds voor je doet in plaats van een tussendoortje met veel suiker en calorieën dat je even een kortstondige opleving geeft en daarna juist energie vreet.

Welke gezonde en verantwoorde snacks geven je energie?

Hieronder geef ik 7 tips voor tussendoortjes met weinig calorieën. Misschien is niet alles 100% gezond, maar het is in ieder geval een heel stuk gezonder dan koek, chips of een reep uit de automaat.

  • Groenten in allerlei vormen en variaties: rauw (denk aan worteltjes, tomaatjes, bloemkoolroosjes, radijs, komkommer ….), in een salade (met magere dressing) of soep. Ook een augurkje (bijvoorbeeld omwikkeld met een stukje ham) of een Amsterdamse ui kan lekker zijn.
  • Fruit: alle soorten zijn prima. Een banaan, appel, mandarijn, peer … net wat jij lekker vindt. Varieer het liefst wel in de fruitsoorten die je neemt, zodat je allerlei vitamines en mineralen binnen krijgt. Natuurlijk kun je ook eens een fruitspiesje maken. En zelfs gedroogd fruit (abrikozen, dadels, gedroogde appelschijfjes) kan op z’n tijd weleens lekker zijn (wees hierbij wel matig in verband met de hoeveelheid suiker die erin zit). Verder is een van mijn persoonlijke favorieten warme appelstukjes met kaneel uit de magnetron, eventueel gecombineerd met een lepel magere kwark. Mmmm.
  • Veel repen en koeken die in de supermarkt worden verkocht als een verantwoord tussendoortje, zijn dit NIET. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld eierkoeken. Heb je zin in iets anders dan groenten of fruit, kies dan liever voor een gewone volkoren boterham met mager beleg, een volkoren cracker, een rijstwafel of een volkoren mueslibolletje. Ook een sneetje roggebrood met mager beleg is goed vullend en gezond. Mager beleg is bijvoorbeeld kipfilet, magere (smeer)kaas, of een groentespread.
  • Een portie zuivel: magere yoghurt of kwark met wat fruit en/of muesli is een prima tussendoortje.
  • Een klein handje ongezouten noten (maximaal 25 gram) doet het ook goed als tussendoortje.
  • Ben jij iemand die zelf graag bakt, dan kan het op z’n tijd ook lekker zijn om je eigen tussendoortje te bakken. Denk eens aan een bananenbrood of een volkoren kruidcake. Of een hartige muffin, gemaakt van volkorenmeel en/of banaan, een ei-muffin of een bananenpannenkoekje. Kijk gerust eens naar de recepten voor deze gezonde tussendoortjes.
  • Een gekookt ei als tussendoortje is ook een prima keuze, eventueel met een snufje zout en/of peperNatuurlijk kun je een eitje ook lekker combineren met een volkoren boterham, een volkoren cracker of bijvoorbeeld een rijst- of maiswafel.

Er zijn echt heel veel mogelijkheden die zowel lekker als gezond zijn!

Tussendoortjes voor thuis en onderweg

Welk tussendoortje je wanneer neemt is natuurlijk heel persoonlijk. Ik laat het zelf altijd afhangen van wat ik die dag al allemaal gegeten en gedronken heb (of wat ik nog ingepland heb) en waar ik nog zin in heb. Sommige tussendoortjes zijn juist ook meer geschikt om thuis te nemen, terwijl andere weer handig zijn om in je tas mee te nemen.

Tot slot nog even een belangrijke tip: als je zin hebt in een tussendoortje kun je er ook eerst eens een glas water drinken. Misschien heb je dorst in plaats van trek.

Wat is jouw favoriete tussendoortje?