fbpx

Fruit eten is gezond. En ja, je kunt afvallen als je elke dag fruit eet.
Zo, dat is eruit. Ik krijg hier namelijk veel vragen over en er doen veel spookverhalen de ronde.
Hoe zit het eigenlijk met fruit? In dit blog vertel ik je er meer over.

In mijn praktijk spreek ik regelmatig mensen die huiverig zijn voor het eten van fruit. Bijvoorbeeld omdat ze eerder een dieet hebben gevolgd, waarin dit niet was toegestaan. Of omdat er suiker in zit. Het zou niet goed verteren. Het is slecht voor je tanden. Bepaalde soorten zijn slecht. Nou ja, dat soort dingen.

Fruit eten is gezond

Ik kan er heel kort over zijn: fruit eten is hartstikke gezond en dit elke dag eten heeft veel gezondheidsvoordelen. Het bevat veel vitamines en mineralen en ook vezels, die belangrijk zijn voor je darmwerking. Ook komen er veel andere nuttige stoffen voor in fruit, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Fruit is rijk aan anti-oxidanten, die schadelijke stoffen uit het lichaam werken. Het bevat veel water en is, net als groente, eigenlijk het perfecte tussendoortje.
Het bevat ook nog eens heel weinig calorieën en het vult goed. Het eten ervan hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Niet voor niets staat fruit heel prominent in de Schijf van Vijf.

Kortom: laat het niet links liggen, ook niet als je wilt afvallen! Geen enkele reden om het te vermijden.

Suiker in fruit

En ja, er zit ook suiker in fruit. Glucose, sucrose en fructose om precies te zijn. Omdat dit natuurlijke suikers zijn, denken veel mensen dat dit gezondere suikers zijn. Dit klopt niet helemaal, want voor jouw lichaam maakt het weinig verschil uit: suiker is suiker. Een suiker is een koolhydraat. Alle koolhydraten bevatten 4 kcal per gram. Alle vormen van suiker bevatten dus evenveel calorieën.

Wel is het zo dat suiker uit fruit langzamer in het lichaam wordt opgenomen dan andere vormen van suiker. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel (de glycemische index). Hoe lager de glycemische index, hoe langzamer de opname. Dit verschilt per fruitsoort en hangt nauw samen met de hoeveelheid suiker in de verschillende vormen van fruit. Zo zit er veel suiker in banaan, kaki, druiven en mango, en weinig suiker in aardbeien, bessen of mandarijntjes.

Maar ik zou je aanraden om hier niet al te veel op te letten, want suiker is niet het enige belangrijke: het gaat om het totaal aan voedingsstoffen in fruit en alle gezondheidsvoordelen die daarmee samenhangen. En ook je totale eetpatroon natuurlijk.
Al zou ik je ook weer niet aanraden om elke dag heel veel bananen te eten. Maar dagelijks één banaan is geen enkel probleem.

Voor fruit geldt, net als voor  heel veel andere dingen, je moet er gewoon niet teveel van nemen en goed variëren. Elke dag 2 tot 3 stuks is gewoon prima en is zelfs heel gezond.
En heb je een dag veel zin in zoetigheid, dan zou een 4e portie nemen in plaats van een chocoladereep of een pak koekjes, nog altijd een gezondere keuze zijn.

Als je geen fruit eet is dat nadelig voor je gezondheid, omdat je een tekort krijgt aan belangrijke voedingsstoffen.

Pas op met fruitsmoothies en fruitsappen

Een minder gezonde keuze is een fruitsmoothie of fruitsap. Je hebt er veel minder verzadiging van en je krijgt in één keer heel veel fruitsuikers binnen. Voor een glaasje sap heb je namelijk vaak wel vier stuks fruit nodig. Doordat dit vruchtensuikers bevatten, zit er veel suiker in je glas vruchtensap. De vezels gaan tijdens het persen verloren, waardoor je wat van de gezondheidsvoordelen mist. Ook vervliegen er vitamines tijdens het persen.
Eet je fruit liever dan dat je het drinkt. Kauwen zorgt voor verzadiging.

Gedroogd fruit is ook niet zo’n gezonde keuze, want daar zit dus wel enorm veel suiker in, het verzadigt amper omdat het water eruit is en de vitamine C is verloren gegaan bij het drogen.
En ga je voor fruit uit pot of blik, kies dan voor de variant op ‘eigen sap’ (dus niet op siroop) in verband met de suikers.
Diepvriesfruit is een gezonde keuze. Het is dan ook een goed idee om hiervan altijd iets op voorraad te hebben liggen.

Fruit en afvallen

Zoals hierboven al aangegeven: je kunt prima afvallen met fruit. Het is een calorie-arm en gezond tussendoortje, zolang je het niet overdrijft. Maar geldt dat niet voor alles?

Fruit bevat koolhydraten en die hebben bij nogal wat afvallers een slechte naam. Onterecht. We hebben koolhydraten nodig, die gebruikt ons lichaam als brandstof. Voor de hersenen is glucose de enige bron van energie die ze kunnen gebruiken. In grote nood zou er eiwit omgezet kunnen worden tot glucose, maar hierbij komt een schadelijke stof vrij.

Koolhydraten zijn dus noodzakelijk, maar ik raad je aan om hierbij vooral te kiezen voor de gezonde koolhydraten: groenten, fruit dus, maar ook bijvoorbeeld volkoren graanproducten en peulvruchten. Deze producten hebben een grote gezondheidswinst en zorgen er ook voor dat je minder snel weer een trekgevoel hebt.

Fruit eten in de avond

Fruit kan als tussendoortje, maar is ook een prima onderdeel van je ontbijt, bijvoorbeeld in je yoghurt of kwark. Mijn eigen favoriete ontbijtje is magere kwark met verse vruchten en homemade granola. Ook bananenpannenkoekjes zijn een prima ontbijtje. Fruit kan ook bij de lunch (plakjes appel, aardbei of banaan op je brood bijvoorbeeld).

Veel van mijn klanten eten graag in de avond nog een stukje fruit, als de snoepzin en lekkere trek de kop opsteekt, maar ze twijfelen of dit wel verstandig is. Niet nodig. Het is helemaal prima om in de avond nog fruit te nemen. Plan dit gewoon in en geef jezelf het vooruitzicht dat je nog iets gaat eten. Het voorkomt dat je je vergrijpt aan ongezonde snacks.
Een veelgestelde vraag is of je aankomt van (fruit) eten na 8 uur in de avond. Dit is niet bewezen. Het gaat om wát je eet en de hoeveelheid calorieën die je over een hele dag genomen binnen krijgt (en verbrandt) en dan gaat het er niet om wanneer je die neemt. Wél is het zo dat veel mensen in de avond voor het slapen gaan graag nog kiezen voor ongezonde snacks en dat kun je natuurlijk beter niet te veel en te vaak doen. Fruit is dan een betere keuze.

Welk fruit is het gezondste?

De gemiddelde Nederlander eet te weinig fruit en komt met ongeveer 1 stuk of portie niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als dat ook voor jou geldt, probeer de hoeveelheid dan op te hogen naar 2 stuks per dag.
In Nederland zijn de meest gegeten soorten appel, banaan, peer, mandarijn, sinaasappel, druiven, aardbei, kiwi, ananas en meloen.
Er is niet precies te zeggen welke soort het gezondst is. Zoals ik al eerder aangaf, elke soort heeft z’n eigen goede en gezonde eigenschappen en alle soorten passen dan ook in een gezonde leefstijl. Daarom is het goed om te variëren, zo weet je zeker dat je alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft.
(Vers) fruit eten van het seizoen is sowieso een gezonde en vooral ook duurzame keuze.

Fruit past in een gezonde en slanke leefstijl

De conclusie is dat fruit prima past in een gezonde leefstijl. Ook als je wilt afvallen hoort het in je eetpatroon thuis. Het eten ervan heeft veel gezondheidsvoordelen, zolang je het niet overdrijft.

Wat is jouw favoriete soort? Leuk als je hieronder reageert!

Lees ook: Tips om meer groenten te eten