fbpx

Een veelgestelde vraag in mijn praktijk: ik hou niet van courgettepasta en bloemkoolpizza. Ik eet liever gewoon bloemkool. Is dat wel oké?

Ook ik signaleer dat veel mensen die zich tegenwoordig met voeding bezig houden en daarover bloggen, vloggen en schrijven, daarbij kiezen voor, in mijn ogen, allerlei aparte hippe producten en productcombinaties, die samen of juist niet samen gegeten mogen worden. Of zelfs helemaal niet. Allerlei recepten en diëten die op mijn social media voorbij komen, maar ook bijvoorbeeld in de diverse tijdschriften van de grote kruideniers hebben deze eigenschappen. Gewoon is ‘slecht’ en courgettepasta en bloemkoolpizza is goed.

Pff, ik word daar een beetje moe van en ik merk steeds vaker dat ik daar niet van houd. Ik ben zelf toch meer van het no nonsense eten. Noem me ouderwets, maar de meer ‘gewone’ dingen, daar voel ik mij bij thuis.

En dan bedoel ik echt niet alleen de aardappelen, groenten en vlees, maar ook volkoren brood, rijst, pasta, fruit, groenten, vis etc. En ik bedoel dan zeker ook de bananen, ananas, wortelen, erwten, champignons of andere dingen waarvan wordt beweerd dat je die niet zou ‘mogen’ eten.

Ik hou van ‘gewoon’ naar de supermarkt, de slager, groenteboer, bakker etc. Gewone eerlijke en verse producten, met groenten in de hoofdrol. En daar mijn dagelijkse voeding mee invullen.
En ik erger me als mensen mij proberen voedingsmiddelen ‘tegen’ te maken en zelfs als verboden willen aanmerken – je ‘mag’ geen koolhydraten meer bijvoorbeeld –  en mij dingen proberen op te dringen als rode koolsap, quinoa, chiazaad, gojibessen, zuurkoolsmoothie, spinazie voor het ontbijt etc etc.
Sorry, het is gewoon niet mijn ding.

En het is echt niet zo dat ik iets tegen heb op anderen die wel voor de minder gangbare, hippe, superfoodachtige producten gaan. Ieder moet doen wat hij of zij zelf wil, en als jij je daar goed bij voelt: why not? Maar mij maak je er niet blij mee.

Het leven is al gecompliceerd genoeg, dus waar het simpel kan, probeer ik het zo simpel mogelijk te houden. Er zijn al zoveel keuzes te maken; ik wil niet bij elke maaltijd en elk gerecht nagaan of dat wel verantwoord genoeg is en of ik het wel of niet ‘mag’ eten of alleen in een bepaalde combinatie.

Gewoon, goed, gezond en eerlijk
Gewoon, goed, gezond en eerlijk, dát is waar ik op functioneer. Verse groenten en fruit, een lekker stukje vlees of vis, aardappels, pasta en rijst, een heerlijke volkoren boterham … En dat is ook wat ik mijn klanten leer. Door op deze manier te eten hoef je je eigenlijk nooit af te vragen of het wel verantwoord en gezond genoeg is: dat is het namelijk vrijwel altijd.
En ja, ik houd ook af en toe van iets hartstikke ongezonds, maar wel verrekte lekkers! Denk maar eens aan een heerlijk stukje Limburgse vlaai, waar je mij zeker voor wakker kunt maken. Maar ik houd ook van dat gezondere bananenbrood waarbij ik de gewone suikers vervang door dadels en honing. Gewoon, omdat ik het heel lekker vind en niet omdat het per se zoveel gezonder is. En volgens mij moet dat het uitgangspunt zijn.

Kies voor dát eten wat bij jou past. Probeer het zo gezond en onbewerkt mogelijk te houden, plaats groenten in de hoofdrol en vermijd daarbij de pakjes en de zakjes. En dan kom je al een heel eind.

Wil jij ook gezond leren eten zonder gekke fratsen? 
Wil jij ook gewoon gezond eten zonder gekke fratsen en daarmee ook nog afvallen?
Dat is precies wat ik mijn klanten leer in mijn prakijk. Samen maken we een plan hoe jij lekker en gezond eten voor jou kunt laten werken en we gaan ook samen aan de slag om dit uit te voeren. Zodat jij over een paar maanden ook kunt terugkijken op een jaar waarin je een positieve transformatie hebt doorgemaakt.

Klinkt dit als dát wat jij nodig hebt? Maak dan eens gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.