fbpx

“Ik mis mijn boterhammen met kaas zo erg.” Een uitspraak van een klant tijdens een intake. Ze was al zo vaak op dieet geweest en had al zoveel geprobeerd. Haar laatste poging was om zoveel mogelijk koolhydraten te schrappen, maar pff, dat viel haar zwaar. Haar gezin wilde niet meedoen en daardoor had zij doorlopend het gevoel dat ze streng aan het lijnen was. Ze kreeg steeds meer het idee dat dat dus toch niet helemaal goed bij haar paste, daarom kwam ze bij mij voor hulp.

Kun je afvallen met koolhydraten?
Koolhydraatarm eten is best wel hip tegenwoordig. Het lijkt of koolhydraten vergif zijn, als je sommigen moet geloven. Maar hoe zit dat eigenlijk met koolhydraten? Zijn ze echt zo slecht als sommigen beweren? Word je er dik van? En kun je afvallen door koolhydraten te blijven eten?
Ik krijg er in ieder geval altijd veel vragen over, daarom leg ik het hier nader uit.

Wat zijn koolhydraten en waar zitten ze in?
Koolhydraten zijn eigenlijk de suikers, zetmeel en vezels in onze voeding.
Je lichaam gebruikt koolhydraten als brandstof, om bijvoorbeeld te kunnen lopen en sporten, maar ook om te ademen. Koolhydraten geven je energie en jouw hersenen en rode bloedcellen zijn behoorlijk blij met een regelmatige dosis koolhydraten. Je hersenen zijn zelfs voor 100% afhankelijk van koolhydraten.
Koolhydraten leveren per gram 4 kilocalorieën. Dat is minder dan vet (9 kilocalorieën) en evenveel als eiwit.
De Gezondheidsraad adviseert om, als je gezond wilt eten, zo’n 40 tot 70% van je voeding uit koolhydraten te laten bestaan. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Dat wil je voorkomen, want dat gaat ten koste van je spieren.

Goede en slechte koolhydraten
Hierbij is wel het heel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de ‘goede’ en de ‘slechte’ koolhydraten. Oftewel de langzame en de snelle koolhydraten, zoals ze vaak worden genoemd.
Goede koolhydraten zitten vooral in volkoren producten die veel voedingsvezels bevatten (denk aan volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappels), groenten en fruit, maar ook bijvoorbeeld in peulvruchten. Deze koolhydraten worden langzaam door jouw lichaam opgenomen en voorzien jou dus van energie.
Daarnaast heb je ook nog de slechte, snelle koolhydraten. Dit zijn eigenlijk de snelle suikers. Deze zitten vooral in frisdrank, vruchtensap, koekjes, gebak, chips, wit brood, chocolade, maar ook wijn en bier … zeg maar, de ongezondere producten. Deze koolhydraten heb je niet nodig, het zijn de echte dikmakers. Je krijgt er ook snelle energie van, maar daarna ook weer net zo snel een dip.

Als je veel koolhydraten eet en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op.

Koolhydraten en afvallen
Nogal wat vrouwen die ik ken, zijn ooit begonnen aan een koolhydraatarm dieet. Zij gingen tijdelijk alle koolhydraten schrappen uit hun menu, zowel de goede als de slechte, en vielen daarmee af. In mijn ogen best logisch, want als je (ook) de dikmakers – de snelle koolhydraten dus – schrapt, dan val je zeker af. Dat zou waarschijnlijk óók gebeuren als je wél de goede koolhydraten was blijven nemen, en de slechte had geschrapt.

Het gaat hier vooral om het totale voedingspatroon. Eet en drink jij elke dag structureel teveel, dus meer dan je verbruikt, dan zul je aankomen. Dat geldt niet alleen voor een teveel aan koolhydraten, maar ook een teveel aan eiwitten of vetten. Want, anders dan sommigen denken, kun je ook van eiwitten (of vetten) niet onbeperkt eten zonder aan te komen.

Maar goed, er zijn zeker vrouwen voor wie het weglaten van koolhydraten best goed werkt. Helemaal geen koolhydraten, het zogenaamde Keto-dieet. Ook dat is best een hype tegenwoordig. Of dit nou zo gezond is (bijvoorbeeld in verband met het hoge vetgehalte ervan), staat wetenschappelijk nog ter discussie, maar afvallen doen deze vrouwen vaak wel.

Voor de meeste vrouwen is dit echter te moeilijk. Om nooit meer een boterham te eten, of wat pasta of rijst. Of om niet meer onbekommerd naar een restaurant te kunnen zonder allerlei speciale dieetwensen door te geven. Altijd maar opletten. En heel veel vrouwen drinken nou eenmaal ook best graag een glaasje wijn of eten graag wat chocolade of chips.
Het goede nieuws is: je kunt ook afvallen mét koolhydraten!

Mijn advies: ga voor de gulden middenweg
Ik sta voor een relaxte leefstijl. Niet altijd maar bezig zijn met wel eten, niet eten, goed, slecht … wie heeft nou zin om daar altijd maar over na te denken?
Ben jij ook zo’n vrouw die niet eeuwig op dieet wil zijn, die niet houdt van ‘verboden’ voedingsmiddelen en die wel houdt van brood of aardappels en ben je gewoon gezond? Dan is mijn advies om gewoon koolhydraten te blijven nemen bij je voeding. Je kunt dan evengoed afvallen! Kies dan wel zoveel mogelijk voor de goede, gezonde koolhydraten: de volkoren producten, groenten en fruit en peulvruchten. Met af en toe als uitzondering iets minder gezonds; in mijn ogen is dat absoluut geen probleem.

Het allerbelangrijkste is dat jij kies voor een voedingspatroon wat gezond is, goed bij je past en wat je een leven lang kunt volhouden. Stop met al die tijdelijke oplossingen en ga op zoek naar jouw eigen, unieke gezonde leefstijl. Want zoals jij bent is er maar één!