fbpx
Ben jij klaar voor een nieuwe leefstijl? Toen ik een paar jaar geleden nog in de sportschool werkte, waren er altijd twee momenten in het jaar dat het extra druk was: meteen na de zomervakantie en in januari.
Dat waren de momenten voor goede voornemens. Voor alwéér beginnen met een betere leefstijl en om af te vallen. Opnieuw beginnen met sporten en gezonder gaan eten.

 

Laat ik voorop stellen dat het prima is om dit te doen. Elk moment is een goed moment om te beginnen met een nieuwe leefstijl of af te vallen, dus ook in september of januari.

De clou zit ‘m in het woordje ‘beginnen’. Telkens weer opnieuw dat beginnen, in plaats van één keer beginnen en daarna doorzetten, doorgaan, jezelf bij elkaar rapen als het even tegenzit, de motivatie uit je tenen halen als dat nodig is, doorzetten en doorgaan. En je doel uiteindelijk behalen.

Overgewicht en een ongezonde leefstijl

Wat wij het liefste allemaal willen is beginnen met afvallen, een tijdje ‘streng’ doen en ons dingen ontzeggen, om dan, als het streefgewicht behaald is, weer ‘normaal’ te doen. Maar jouw oude ‘normaal’ heeft jou waarschijnlijk gebracht tot waar je nu bent: misschien met wat overgewicht en met een ongezonde leefstijl.

Dus als je dit telkens zo doet, terug naar je oude ‘normaal’ na een strenge periode, val je steeds weer terug in oude gewoontes en kom je steeds weer aan.

Nieuw normaal
Je moet jezelf dus een nieuw ‘normaal’ eigen maken. Een eet- en beweegpatroon dat perfect bij jou past. Iets wat je niet voor even doet, maar voor de rest van je leven. Een nieuwe leefstijl dus. Waar ook die bitterbal of chocolade in voorkomt. En wat niet per se hoeft te betekenen dat je fanatiek moet sporten; wandelen of fietsen werkt misschien ook prima voor je. Dat is niet streng, dat is niet in een paar weekjes die kilo’s eraf, maar dat is aan de bak gaan met uitvogelen wat bij jou past en wat jouw lichaam nodig heeft.

En dat kan echt iets anders zijn dan wat de buurvrouw of je beste vriendin doet. Er is geen eenheidsworst die voor iedereen werkt. Ja, wel voor even, maar niet voor de lange termijn. Elk lichaam is anders en je bent geen machine.

Dit nieuwe ‘normaal’ voor jezelf ontdekken kan best een tijdje duren. Iets wat we eigenlijk niet willen. We willen juist snel van die kilo’s verlost worden. En daar gaat het vaak mis.

Laat je lichaam wennen aan een nieuwe leefstijl
Vergeet niet dat die kilo’s vaak al een hele tijd aan je lichaam geplakt zitten. En dat het veel gezonder en duurzamer is om je lichaam rustig te laten wennen aan andere voeding en meer beweging. Om jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. En je mind te trainen om anders om te gaan met keuzes en met lastige situaties.
Ik hoor weleens ‘ik ben deze week maar 2 ons afgevallen’. Je had misschien meer gehoopt en verwacht. Maar vergeet niet: eraf is eraf. En over een heel jaar gezien is dat toch ruim 10 kilo. En hoe mooi is het als een jaar vanaf nu BLIJVEND 10 kilo eraf hebt en kunt houden zonder al te veel moeite? Dát is het effect van rustig afvallen.

Dat is oefenen, oefenen, oefenen. En geduld hebben met jezelf.

Maar het is het o zo waard, als je je doel haalt en daar op een stabiele manier kunt blijven. Zonder bang te hoeven zijn dat binnen een half jaar al die verloren kilo’s, waar je zo je best voor hebt gedaan, er weer bij zitten …

Als ook jij voelt dat je klaar bent voor jouw nieuwe normaal, dan dóe het. Begin nu voor de laatste keer en hou het vast.

Om je te helpen met beginnen kun je mijn gratis e-book downloaden of een keer meedoen met een gratis webinar. Kijk hier voor meer info

Ga jij het doen? Voor de laatste keer beginnen?