fbpx

Iedereen die mij al langere tijd volgt, weet dat ik een enorme fan ben van het plannen van je maaltijden. Het plannen van je maaltijden zorgt ervoor dat je makkelijker afvalt én op gewicht kunt blijven. Dit niet is niet saai, dit is vooral slim.
Het vooraf plannen van je maaltijd heeft veel voordelen. Hieronder som ik een aantal belangrijke voor je op.

Gevarieerd en gezond
Ik plan mijn maaltijden al sinds vele jaren. Eén keer per week, meestal op donderdagavond, maak ik een planning voor de daaropvolgende week. Hierbij zorg ik voor voldoende variatie, zodat ik niet telkens terugval op hetzelfde. Groenten vormen voor mij de basis van de maaltijden.
Ik plan overigens niet alleen onze avondmaaltijden, maar ook mijn ontbijt, lunch én tussendoortjes.

Even geen inspiratie voor de avondmaaltijd? Kijk dan eens wat er in de aanbieding is qua versproducten of kijk naar de producten van het seizoen en stem daar je menu op af.
Of, wat ik doe: ik ga op zoek naar recepten die ik eerder ooit gemaakt heb en die ik bij elkaar bewaar in een mapje.  Zo kom ik altijd wel weer op een nieuw idee.
Aan de hand van deze weekplanning maak ik mijn boodschappenlijst. Voor de hele week dus. Hierbij houd ik natuurlijk ook rekening met alle bijzondere situaties in die week: een hele dag cursus, een verjaardag, een ouderavond, een feestje …. Al dat soort dingen neem ik mee. Ook de vaste sportavonden of de avonden waarop onze kinderen activiteiten hebben rondom etenstijd, hebben een plekje in mijn planning.
Op vrijdag doe ik mijn boodschappen aan de hand van de lijst en ik ben klaar voor het weekend en in principe de hele week. Soms kan het voorkomen dat ik in het midden van de week nog wat ‘vers’ bij moet halen, maar ook dan kan ik heel gericht en snel te werk gaan.

Is het inkopen voor een hele week voor jou een brug te ver? Begin dan eens met 3 of 4 dagen en kijk hoe het je bevalt. En bedenk hierbij dat het even duurt om je een nieuwe gewoonte eigen te maken, dus geef niet te snel op. Dóe het gewoon om te beginnen eens een aantal weken en ervaar ook welke voordelen het jou oplevert.

Je grijpt niet mis
Als je je maaltijden plant, zowel je ontbijt, lunch, avondmaaltijd als je tussendoortjes, dan grijp je nooit mis. Door één keer per week te plannen en daarop je inkopen te doen, weet je zeker dat je altijd alles in huis hebt wat je wél wilt eten. Zo hoef je niet terug te vallen op bijvoorbeeld ongezonde tussendoortjes of een afhaalmaaltijd. Je hoeft niet last-minute nog te bedenken wat je wilt gaan koken.
En heb je misschien op de geplande dag helemaal geen zin in datgene wat je gepland hebt, dan kun je heel makkelijk ruilen met een andere dag, want ook daarvoor heb je de ingrediënten al in huis.

Het geeft rust en bespaart tijd
Ja, het kost even tijd om je weekplanning te maken. Om er echt even voor te gaan zitten en dingen uit te zoeken. Maar, het grote voordeel is, je hoeft er de rest van de week niet meer mee bezig te zijn. Je hoeft dan na je werk niet meer te bedenken wat je gaat eten. Je hoeft geen boodschappen meer te doen. En je kunt dus na je werk, als het in veel gezinnen spitsuur is, veel sneller aan het eten zijn. En bedenk: het kopen en opwarmen van een pizza kost je zeker zoveel tijd als het bakken van wat kipfiletblokjes met wat wokgroenten en zilvervliesrijst.
Weten wat je gaat eten geeft rust! En weten dat je gezond bezig bent (zeker als je wilt afvallen of een gezondere leefstijl wilt) geeft ook rust! Het geeft je een gevoel van regie over je eetgedrag.

Het is goedkoper
Als je met je boodschappenlijstje op pad gaat, dan is de kans vrij groot dat je alleen koopt wat er op je lijstje staat. Je laat je veel minder snel verleiden tot allerlei ongezonde aankopen, zoals koek, chips of snoep. Waarschijnlijk ben je hiermee dus goedkoper uit.
En verder kom je door een boodschappenlijst te maken voor een hele week minder vaak in de supermarkt, en ook dat zorgt voor minder verleidingen en minder impulsaankopen.
Al met al kan het je behoorlijk wat geld besparen.

Je verspilt minder
Zoals ik hierboven al aangaf, plan ik niet alleen mijn avondmaaltijden, maar ook de tussendoortjes. Dit betekent dat ik heel gericht inkoop, ook voor wat betreft bijvoorbeeld onze fruit-tussendoortjes.
Het grote voordeel hiervan is, is dat we precies de dingen in huis hebben die we die week ook daadwerkelijk gaan eten. Groenten en fruit liggen niet te rotten en we hoeven echt veel minder weg te gooien.

Tip
En tot slot nog de tip: bewaar je oude weekplanningen. Heb je nou eens een keer echt geen inspiratie (of tijd of zin) om een menu te maken, pak er dan eens een oud menu bij. Misschien kun je het hergebruiken of bijvoorbeeld een bepaalde dag eruit pikken.
Let wel altijd op dat je genoeg blijft variëren. Hiermee zorg je ervoor dat het gezond blijft en niet saai wordt.

Ga jij het proberen?
Vraag hieronder je gratis Maaltijdplanner aan om je te helpen. En nogmaals: geef het niet te snel op. Ga er minimaal een paar weken mee aan de slag en ervaar hoe het voor je is.
Ik ben heel benieuwd of je het gaat proberen. Laat je het me weten? Succes!