fbpx

Gezond eten. De wildste verhalen doen de ronde. Dit mag je niet en dat niet … Dit moet wel en dat moet ook … Je moét bloemkoolpizza, roomboter en courgettepasta eten, je mag geen koolhydraten, melk of druiven … Het wordt er allemaal niet overzichtelijker op. Welke richtlijnen je volgt moet je natuurlijk helemaal zelf weten, maar ik vind het persoonlijk wel altijd fijn om te weten dat ik elke dag alle goede voedingsstoffen binnen krijg en dat ik iets doe (en adviseer) wat wetenschappelijk onderbouwd goed is. Zeker ook omdat ik zelf merk dat het me goed doet als ik op deze manier eet en drink (en eigen ervaring telt natuurlijk ook mee … 😉). Daarom ben ik aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland en adviseer ik volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Ja, natuurlijk is het fijn om van iemand een goede ervaring te horen, bijvoorbeeld over koolhydraatarm, ketogeen, eiwitrijk, intermittent fasting, vetarm, orthomoleculair etc. etc. en als het voor jou werkt: prima. In principe heb ik daar natuurlijk helemaal niks op tegen, zolang het maar gezond is én het voor jou goed voelt. Luisteren naar je lichaam staat altijd voorop. En ook dat je jezelf een eetpatroon aanleert dat ook op de lange termijn goed te doen is voor je. Dat je lichaam op den duur geen tekorten oploopt én dat je dan niet gaat doorslaan in ongezonde producten en eetbuien, omdat je jezelf bepaalde voedingsmiddelen (waar je wél erg van houdt) te lang hebt ontzegd omdat ze niet passen binnen je dieet of manier van eten.

De Schijf van Vijf: wat staat erin?
Zoals gezegd, in mijn praktijk adviseer ik volgens de Schijf van Vijf. Eten en drinken volgens de Schijf van Vijf is heel eenvoudig en biedt een goede houvast om elke dag te werken aan je gezondheid.
Wat staat er eigenlijk allemaal in de Schijf van Vijf?

In het eerste vak van de Schijf van vijf is veel ruimte voor groenten en fruit. Elke dag voldoende hiervan eten is belangrijk voor de vezels, vitamines en mineralen die je nodig hebt.
Daarnaast is er een vak voor zuivel, noten, vis, vlees en ei (denk ook aan melk, yoghurt, kwark en kaas), is er een vak voor graanproducten (hieronder vallen aardappels, volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, dat soort dingen), en er is een vak voor smeer- en bereidingsvetten (denk bijvoorbeeld aan olijfolie en de halvarine die je op je brood smeert). Tot slot is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt. Dranken hebben een eigen vak in de Schijf van 5. Elke dag zeker 2 liter water, thee of koffie zonder suiker en melk drinken is goed voor je. Lees ook mijn blog over waarom water drinken zo goed voor je is.

Als je iedere dag uit elk vak iets neemt, dan weet je zeker dat je alle goede voedingsstoffen binnen krijgt. En hoef je (enkele uitzonderingen daargelaten) dus ook niet aan te vullen met voedingssupplementen, want dat is ook een vraag die ik regelmatig krijg in mijn praktijk.

Iets lekkers
En ja, natuurlijk ‘mag’ je ook elke dag wat lekkers. Iets wat niet zo gezond is. Ik zal bekennen dat ik dat zelf ook vrijwel elke dag neem. Dat maakt helemaal niks uit. Alles draait om balans. Ik zeg altijd: eet 80 % van de tijd zo gezond mogelijk. En de andere 20 % mogen best uitzonderingen zijn. Daarmee maak je jezelf een gezonde leefstijl eigen die je een leven lang kunt volhouden.
Als je gezond eet, ben je niet alleen goed bezig voor je gezondheid, maar vóel je je ook nog eens veel lekkerder!
Combineer je dat met een dagelijkse portie beweging, dan ben je helemaal goed bezig!

Workshop ‘Eet jezelf fit’
Ben jij benieuwd hoe gezond jij eigenlijk eet? Zou jij je eigenlijk wel wat fitter willen voelen en ben je benieuwd hoe goede voeding daaraan een bijdrage kan leveren? Doe dan eens mee met een online workshop ‘Eet jezelf fit!’