fbpx
Schuldgevoel om het eten van iets ongezonds | Gezondheidscoach Leudal

Een onderwerp dat heel vaak ter sprake komt in gesprekken met mijn klanten: schuldgevoel.
Schuldgevoel als ze iets ‘verkeerds’ hebben gegeten. Schuldgevoel als ze niet zijn gaan sporten. Schuldgevoel als ze een wijntje hebben gedronken. Schuldgevoel bij te weinig water drinken. Schuldgevoel bij te weinig slaap. En ga zo maar door.

Het hebben van schuldgevoel werkt niet erg effectief als je wilt afvallen. Je krijgt er eigenlijk alleen maar stress van (en stress bemoeilijkt het afvallen). Daarnaast ondermijnt het je zelfvertrouwen en kan ertoe leiden dat je jezelf niet goed genoeg vindt. En erger nog: het lokt overeten uit en zorgt er juist voor dat je steeds meer met eten (en niet-eten) bezig bent en er doorlopend over nadenkt. Bah, frustrerend.

Dieetdenken
Probeer los te komen van het typische dieetdenken: goed of fout eten. Het gaat namelijk niet om één specifiek voedingsmiddel dat goed of slecht is, maar het gaat altijd om je totale eetpatroon.
Op het moment dat je begint met gezonder leven en gezonder eten doe je al meteen iets goeds. Dat is al zoveel meer dan als je niets zou doen. Probeer hierin altijd positief te denken!
En zie het ook in het juiste perspectief. 7000 kcal is één kilo erbij. Als je een keer wat extra’s neemt, bijv. een reep chocolade, is dat echt geen 7000 kcal! En als je een keer een pizza of een stukje vlaai eet, heb je daarna heus niet een extra kilo vet in je lichaam. Daar heb je echt wel meer voor nodig. Let op: het kan trouwens wel best zijn dat je door een keer zouter eten, zoals chips, Chinees of pizza de volgende dag een kilo zwaarder bent op de weegschaal, maar dit is dan eerder vocht of darminhoud en geen kilo vet. Dus kijk er ook op de juiste manier naar en laat je vooral niet ontmoedigen.;-)

Stop met diëten!
Hierom wil je wél werken aan een gezonde leefstijl, en níet diëten:


Diëten staat voor:

X Afzien
X Honger lijden
X Verboden voedingsmiddelen
X Niet mee kunnen doen op feestjes en etentjes
X Verplichte dingen die je moet eten
X Jojo-en

Gezond afvallen zonder dieet staat voor:

V Werken aan jezelf in plaats van vechten met eten
V Objectief bekijken wat je nu eet en wat maakt dat je te zwaar bent
V Kleine aanpassingen doen in je huidige eet- en leefstijl
V Zelf kiezen wat je wel en niet wil eten
V Luisteren naar je lichaam: wanneer heb je honger/trek en wanneer is het snaaizin?
V Stoppen met overeten
V Stoppen met compenseren en denken in goed en fout
V Gewoon meedoen op feestjes en etentjes door bewust te kiezen

Streef naar een ontspannen relatie met eten
Vrouwen die met mij werken zijn bezig met een nieuwe levensstijl, GEEN DIEET. Dat betekent dat wat ze doen bedoeld is om (min of meer) de rest van hun leven vol te houden.
Ik zeg altijd: zie je jezelf wat je nu aan het doen bent over 2 of 5 jaar nog steeds doen, dan zit je op de goede weg. Is het antwoord nee, dan is het verspilling van tijd, geld en energie. En dan mag je aan de knoppen gaan draaien om het voor jezelf wel zodanig te maken dat het werkt, ook over 2 of 5 jaar.

Echt, je bent vast niet van plan om je hele leven heel streng voor jezelf te zijn. Nooit meer een boterham met hagelslag. Nooit meer een lekker drankje of gebakje. Dat hou je namelijk (waarschijnlijk) niet vol en als je dan weer terugvalt in oude patronen, zitten de kilo’s er snel weer bij. Of meer.
Hoe meer (strenge) regels je hebt voor jezelf, hoe meer je eten met schuld gaat associëren en hoe minder je afgaat op je gevoelens van honger en verzadiging.

Geef jezelf een beetje ruimte (80% gezond – 20% ongezond) door af en toe iets te nemen wat je wél heel lekker vindt, ook al is dat ongezond of calorierijk. Als je er omheen maar gewoon gezond eet. Zie het dan ook niet als zondigen, maar meer als jezelf wat lekkers gunnen.

Genieten zonder schuldgevoel
Gemiddeld genomen heb je 21 maaltijden in een week; als er dan 1 of 2 wat minder ‘goed’ zijn: so what? Je hebt er nog altijd 19 die wel waren zoals je ze voor ogen had. Zelfs een mindere (of ‘slechte’) dag, is nog geen verloren week.
Het is goed om hierin een balans te vinden, bijvoorbeeld door te plannen en af en toe ook iets ongezonds in te plannen. Daar ben ik persoonlijk een groot fan van. Dan past het gewoon binnen je plan en kun je er echt zonder schuldgevoel van genieten. En je hoeft jezelf niet te ‘straffen’ door maaltijden over te slaan of overmatig te gaan bewegen, iets wat ik jammer genoeg ook regelmatig hoor. Zie ook:  https://gezondheidscoachleudal.nl/maak-een-weekplanning-voor-succesvol-afvallen/
Het is juist goed om jezelf af en toe iets lekkers te nemen. Probeer vooral de spontane eet-, snoep- en snaaiacties te voorkomen (die werken schuldgevoel én overtollige kilo’s in de hand).
En onthoud: alles draait om keuzes: niet én én, maar óf óf.

Ontspan
En weet je, ‘vroeger’ at je misschien alles: gezond of ongezond.
Op het moment dat je gaat werken aan je leefstijl en aan je gezondheid, dan heb je al een positieve transformatie doorgemaakt. Je eet gezonder, beweegt wat meer, en soms spring je een beetje uit de band. No worries, ontspan hierin!
Zolang je dit niet dagelijks doet is er niets aan de hand.
De rest van je leven zonder een frietje, biertje of chocolade is echt een veel te treurig vooruitzicht (vind ik)!

Herpak je zonder schuldgevoel
En heb je toch iets gedaan waar je niet achter stond of zit het tegen: herpak je.
Want weet je, er komt altijd wel een moment dat het even tegen zit. Je voelt je een dag wat minder, je hebt het druk, er zijn problemen thuis of op het werk. Het klinkt misschien hard, maar besef dat dit allemaal excuses zijn om niet door te zetten.
Er is namelijk altijd wel iets in je leven dat extra aandacht vraagt, dat heeft iedereen. Dat betekent niet dat je op dat moment jouw goede eetgedrag en goede voornemens hoeft te laten varen.

Blijf dus ook niet hangen in gevoelens van schuld of het idee dat je de controle kwijt bent. Je hebt niks verpest, je hoeft je niet nog verder te laten gaan, want dan eet je waarschijnlijk nog (veel) meer dan je je eigenlijk had voorgenomen.
Van schuldgevoel is nog nooit iemand beter geworden en je kunt het achteraf toch niet veranderen. Laat het achter je en ga verder. Een beetje vallen en opstaan hoort er ook bij, that’s life!
Blijf oefenen en je wordt er steeds beter in.

En één ding weet je zeker: als je opgeeft kom je nooit bij je doel. Dus zie het als een leermoment en ga gewoon lekker door met het veranderen van je gedrag. En heb daarin geduld met jezelf. In de meeste gevallen zijn de extra kilo’s er niet binnen een jaar aangekomen, dus gun jezelf de tijd om er vanaf te komen. Twee ons per week minder is nog altijd ruim tien kilo minder per jaar! Stoppen is geen optie.