fbpx

Hoe vaak heb jij al een afvalpoging gedaan? En hoe vaak vond je dat het te lang duurde of dat het te moeilijk was? Hoe vaak heb je de moed al opgegeven omdat je dacht dat het je toch nooit zou lukken?

Het is heel begrijpelijk, laat ik dat voorop stellen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk resultaat van je inspanningen, want wie wil dat nou niet? Maar blijvend afvallen is geen quick fix.

Dat komt omdat er om blijvend af te vallen niet alleen een verandering van je wordt gevraagd in je eet- en beweegpatroon, maar eigenlijk een complete leefstijlverandering die verder gaat. Je gaat niet alleen even anders eten, of even over op poeders of maaltijdvervangers, maar je zult ook moeten kijken naar je mindset, je (belemmerende) gedachten, je overtuigingen en je gedrag. Anders is de kans vrij groot dat je, als je op enig moment gaat stoppen met deze middelen, je weer snel op je oude gewicht zit. En dat is wat er vaak gebeurt, want vrijwel niemand die ik ken wil z’n hele leven verder op maaltijdvervangers.

Ik heb in mijn praktijk al zo vaak vrouwen gesproken die al werkelijk vanalles geprobeerd en gedaan hebben, maar die nog steeds geen blijvend resultaat hebben. Omdat ze tijdens het dieet afhankelijk zijn geworden van ‘middeltjes’, of van vaste weekmenu’s of dingen ze voorgeschreven kregen, en ze niet geleerd hebben hoe ze structureel anders en beter kunnen gaan eten. Ze zijn al zo vaak teleurgesteld, omdat ze na het afvallen steeds weer zijn teruggevallen in oud gedrag. Omdat voor die gedragsverandering totaal geen aandacht is geweest! En omdat de veranderingen veel te groot en rigoureus zijn geweest, in plaats van dat de leefstijl op een rustige manier is aangepakt.

Stap voor stap kom je er wel

Hoe werkt het dan wel? Ik ben een groot voorstander van het stapje voor stapje aanpakken van je leefstijl. Niet meteen je doelen te groot maken, want als je bijvoorbeeld 20 kilo wil afvallen kan dat nogal overweldigend zijn, waardoor de moed je bij voorbaat al in de schoenen zakt. Begin dan klein, door bijvoorbeeld eerst een doel te stellen van 2,5 of 5 kilo, en van daaruit verder te kijken. Elke 5 kilo minder levert je al een enorme gezondheidswinst op.

En heb ook oog voor je kleine successen, en die zijn lang niet altijd weegschaal-gerelateerd. Een succes kan ook zijn dat je wat meer bent gaan bewegen, dat je meer water bent gaan drinken, dat je elke dag groenten bent gaan eten, dat je wit brood hebt vervangen door volkoren … kortom: dat je een stuk gezonder bezig bent. En een succes kan ook zijn dat je meer spiermassa hebt in plaats van vet, dat je riem een gaatje strakker kan, dat je meer straalt, dat je gewoon lekkerder in je vel zit … Het getal op de weegschaal is altijd maar betrekkelijk in mijn ogen (lees ook: 22-non-scale-victories-die-je-motiveren-bij-het-afvallen).

Soms kan een kleine structurele verandering al een groot verschil maken. En een heleboel kleine veranderingen samen een nog veel groter verschil. Elk stapje is er één. En kleine dingen die je structureel blijft doen, niet alleen nu maar over een half jaar of over een jaar nog steeds, die maken het verschil. Liever 5 goede dingen 1000 x doen, dan 1000 goede dingen 5 x, want die geven je uiteindelijk niet het gewenste resultaat.

Kleine stappen zorgen er ook voor dat je dicht bij jezelf blijft, en dat werkt over het algemeen veel beter dan een rigoureuze verandering waarbij je compleet anders gaat eten op een manier die helemaal niet zo goed bij je past. En onthoud ook: je lichaam is geen fabriek. Dus wat voor je buurvrouw of zus werkt, hoeft voor jou helemaal niet te werken. Daarom is het ook zo belangrijk om dicht bij jezelf te blijven, zo ontdek je wat voor jou fijn voelt en goed te doen is.

Snelle oplossing: snel afvallen

Ik snap dat de verleiding groot is om te gaan voor een snelle oplossing en zo rap verlost te worden van je kilo’s. Nadeel van snel afvallen (crashdieet) is ook dat je lichaam onvoldoende kans krijgt om zich goed aan te passen aan de nieuwe situatie met een veel lagere calorie-inname, waardoor het jojo-effect op de loer ligt zodra je weer gewoon gaat eten. Ook daarom werken kleine stapjes veel beter, want daarmee geef je je lichaam rustig de kans om te wennen aan je nieuwe leefstijl.

En heus, ook met kleine stapjes kom je bij je doel. Misschien duurt het net wat langer, maar in de meeste gevallen zaten die extra kilo’s er ook niet binnen een maand aan. Ik zeg altijd: “een slak komt ook bij de eindstreep”. En een halve kilo per week is nog altijd 26 kilo per jaar! En zelfs al val je 2 ons per week af, dan zijn dat aan het einde van het jaar ook nog altijd ruim 10 kilo. Hoe fijn zou het zijn als je die eraf hebt én eraf kunt houden! Dat is toch ook pure winst!

Zorg goed voor je lichaam, luister naar wat het nodig heeft, en doe datgene wat goed bij jou past. Rustig aan, op je eigen tempo. Dat brengt je uiteindelijk het verst.

Wil je meer inspiratie over dit onderwerp?
Bekijk dan meteen mijn gratis masterclass Gezond afvallen zonder dieet.

Wil je meer inspiratie om van je snoepgedrag af te komen en om eindelijk eens de juiste stappen te zetten om van je ongewenste kilootjes af te komen? Of wil je weleens weten hoe ik mijn klanten help om controle te krijgen over hun eetgedrag?
Hiervoor heb ik de masterclass ‘Gezond afvallen zonder dieet’ voor je opgenomen, die je GRATIS kunt opvragen en meteen daarna kunt bekijken (30 min). Het aanvragen doe je hier.

Mocht je iemand weten voor dit ook interessant is, dan wijs haar dan gerust hierop!