fbpx

Wat voor voorbeeld wil jij zijn? Ben jij eeuwig op dieet?
De afgelopen weken heb ik dit met een aantal nieuwe klanten besproken. Toevallig hebben zij alledrie een kinderwens en willen ze ontzettend graag op korte termijn zwanger worden. En als dit soort onderwerpen dan tijdens de intake aan bod komt, vind ik dat altijd interessant.

Niet alleen om te kijken: wat doet ze nu? Maar ook: wat doet ze straks, als er een kindje is?
Een van de vrouwen dácht bijvoorbeeld heel goed bezig te zijn, maar bij een analyse van haar voedingspatroon bleek er toch nog heel veel verbetering mogelijk. Zoals het vervangen van kant-en-klaar voor verse producten, maar ook het beperken van de grote hoeveelheid suikers en verzadigde vetten die ze elke dag binnenkreeg.
Een andere klant had al een heel lijnverleden met maaltijdvervangers, eiwitproducten en recentelijk ook repen. Behalve dat ik hier persoonlijk helemaal niet blij van zou worden, vraag ik me ook af of dit soort voedingsmiddelen een goede basis zijn voor een zwangerschap. In mijn ogen heb je veel meer aan een gewoon, gezond basiseetpatroon.

En dan verder kijkend: wat voor voorbeeld geef jij je kindje als het eenmaal geboren is?

Moeder altijd op dieet
Gisteren sprak ik een klant en zij gaf aan dat haar moeder ‘altijd op dieet was’. Dan weer heel streng, brooddieet, soepdieet, ziekenhuisdieet, Montignac, Atkins, Weight Watchers, en dan weer helemaal niet. Haar hele jeugd stond in haar beleving in het teken van het lijnen van haar moeder.
En hoewel het niet zo was dat het hele gezin mee moest diëten, want moeder kookte altijd een eigen potje voor zichzelf, heeft dit – bewust of onbewust – een grote impact op haar gehad.
En dit voorbeeld staat niet op zichzelf, want het is iets wat ik regelmatig hoor.

Als je als moeder altijd maar op dieet bent, dan geef je daarmee in mijn ogen in ieder geval geen goed voorbeeld. Je geeft mee dat slank zijn de norm is, dat je daar heel veel voor moet doen of laten (óók heel veel dingen die ongezond of extreem zijn) en dat het normaal is om altijd op dieet te zijn. En waarschijnlijk wil je helemaal niet dat je kinderen dit meekrijgen of oppikken, en misschien wil je het wel helemaal voor jezelf houden. Maar je zult versteld staan hoeveel kinderen ervan meekrijgen en hoe ze dit gedrag gaan kopiëren. En dat is volgens mij het laatste wat je wilt: een kind dat jouw dieetgedrag gaat nadoen. En daarmee ook haar hele leven deze ‘strijd’ gaat voeren, want dat is wat ik zo vaak hoor.

Moet je het dan maar accepteren?
Wil dit dan zeggen dat je het maar moet accepteren als je niet lekker in je vel zit? Als je vindt dat je te zwaar bent?
Nee, zeker niet. Als jij het gevoel hebt dat je er iets aan wilt doen: go for it! Maar pas op hóe je het doet. Welk voorbeeld je hierin wilt zijn.
Ik ben ervan overtuigd dat je kunt afvallen zonder allemaal gekke fratsen. Zonder extreme diëten. Zonder maaltijdvervangers. Zonder pillen. Zonder heel streng te doen. Zonder jezelf alles te ontzeggen. Doe maar gewoon in dit geval, dan kom je het verst. Zeker op de lange termijn.

Mooi hoe een klant van mij het laatst aangaf: “Leonie, is het dit? Ik snap niet dat het zo makkelijk gaat. Ik val af en ik eet gewoon mee met mijn gezin. Hoe kan dit?”

Tja, echt, het kan. Het is geen rocket science. Als jij de juiste kneepjes kent en je gaat daarmee aan de slag, (en ja, dat is oefenen), dan kun jij dit ook.
En wat er zo mooi aan is: je hele gezin doet lekker mee. Niet om af te vallen, maar wel om die gezonde leefstijl aan te leren. Met de gewone dingen die jullie zo graag eten.
En dat maakt jou een blije moeder, en niet een chagrijnige moeder die altijd aan de lijn doet.

En dán ben je in mijn ogen pas echt een voorbeeld voor je kinderen!

Meer weten over mijn methode?
Check hier de Kickstart-training Gezond afvallen zonder Dieet 

of het uitgebreide programma ‘Slank en controle over je emotie-eten’, waarbij ook veel aandacht is voor het aanpakken van je snoepen en snaaien.