fbpx
Leonie oefening

Januari 2022 is weer voorbij.
Zelf ben ik nooit zo’n fan van januari, maar al met al was het nu toch best een prima maand. Een beetje grijs, af en toe wat zon en vandaag sluiten we het nogal stormachtig af.

Misschien kun je je nog herinneren dat ik een maand geleden heb uitgesproken dat ik van 2022, het jaar waarin ik 50 word, een van mijn fitste jaren ooit ga maken.
In de maand januari heb ik dan ook al mooie stappen gezet in die richting, maar het ging niet zonder slag of stoot. En ik heb besloten dat ik mezelf accountable ga houden door mijn voortgang elke maand met jullie te delen. En misschien kan ik jou hiermee ook nog een beetje inspireren.

Welke stappen heb ik in januari gezet op weg naar een fittere versie van mezelf?

* Ik ben lekker actief geweest. Ongeveer 150 km (getrackt) in de benen, wandelend, Powerwalkend of rennend.
Daarnaast heb ik mijn eerste stappen ever op het yogafront gezet. Want laat ik nou altijd gedacht hebben dat het niks voor mij is … te saai, langzaam, niet fanatiek genoeg etc etc. Juist ja, belemmerende overtuigingen.
Toen in januari het Powerwalken weer stil lag was dat voor mij een uitgelezen moment om het toch eens te gaan onderzoeken. Ik heb meegedaan met een 30-dagen yogachallenge en ik moet zeggen: het is me goed bevallen. Het was voor mij een haalbaar én uitdagend doel en dat maakte het voor mij interessant en leuk. En ik vond het nog best lastig soms, al die (ingewikkelde) houdingen. Maar het resultaat is toch dat ik me soepeler en ook wel wat sterker voel. Ik blijf dit zeker niet dagelijks doen, maar wel regelmatig thuis op mijn matje.

* Ik ben weer meer op mijn waterinname gaan letten. In de laatste maanden van vorig jaar was ik toch geleidelijk meer op koffie en thee overgestapt. In januari ben ik gaan minderen met de koffie en dus weer meer water gaan drinken. Minstens 8 glazen op een dag. Een kleine moeite. Ik merk niet direct verschil, behalve dat ik door minder koffie misschien ietsjes beter slaap.

* Meer groenten, vooral ook weer consequent bij lunch. En dan bedoel ik elke dag, ook als ik er eigenlijk geen zin in had om iets klaar te maken. Een handje sla of tomaatjes is natuurlijk zo gepiept. En ik heb vaak een groentesoepje bij de lunch gegeten (lang leve mijn diepvries).

* Ik heb tijd voor mezelf genomen, bijvoorbeeld om lekker een boek te lezen, wat te Netflixen, voor de 100.000e keer Friends te kijken of om op tijd naar bed te gaan. Dit in het kader van: dit is niet mijn favoriete maand, het weer is somber en heeel grijs en ik gun mezelf dit nu. En dat voelde helemaal prima! Rust in mijn hoofd zorgt ook voor minder snaaizin.

* Ik ben grotendeels gestopt met de december-snoeperijen, die toch ook weer meer waren dan ik me had voorgenomen. Ik ben weer veel bewuster gaan kiezen voor gewoon elke dag m’n chocolaatje na het eten en af en toe wat anders lekkers. En natuurlijk een overheerlijk stuk gebak op de verjaardag van onze Noud.
Alcohol heb ik de hele maand niet gehad, maar daar ben ik eerlijk gezegd toch niet echt zo’n liefhebber van. Af en toe een glaasje wijn voor de gezelligheid volstaat (en gezelligheid was er net wat minder dan normaal gesproken in januari).

* Ik ben weer meer werk gaan maken van mijn avondmaaltijden. Recepten gezocht, andere dingen uitgeprobeerd … mij geeft dit altijd een positieve vibe en het maakt dat ik meer geniet van het eten.

* Geen zin is geen optie (en ook zonder zin krijg je heel veel gedaan). Voor mij altijd al een heel belangrijk mantra, maar ook iets waarmee ik mezelf in de afgelopen maand weleens heb toegesproken. Want: donker, grijs, somber, geen powerwalk (dus geen stok achter de deur) etc. etc. Ik heb mijn excuustruus buiten de deur gezet, want ja, ik wil iets en dan moet ik daar ook iets voor doen (en laten). Zo simpel is het ….

Waar ik het lastiger mee had waren de corona-perikelen in huis en wat andere (puberachtige) strubbelingen. Dat heb ik dus getackeld door een stukje zelfzorg. Vroeger zou ik dan misschien bewust of onbewust wat lekkers zijn gaan eten …

Het resultaat van dit alles is dat ik toch alweer merk dat ik me beter voel. Minder opgeblazen en met een veel krachtiger gevoel. Ik voel me soepeler en fijner.
Met de lente in het vooruitzicht voel ik me ook lichter in mijn hoofd. De dagen worden weer langer en dat werkt positief op mijn gemoedstoestand.
Op de weegschaal ga ik niet, dat vind ik niet meer zo belangrijk (vroeger wel).

Kortom: ik ben eigenlijk tevreden over hoe het in januari is gegaan.
Kijken wat de nieuwe maand gaat brengen.

Óp naar een superfit 2022. Doe je met me mee?

Hoe was de januari-maand voor jou? Ik zou het ontzettend leuk vinden als je dit met mij hieronder wil delen (en ook of je met me meedoet).
Eind februari kom ik hierop weer terug.

(PS: En mocht je van mij persoonlijk hulp en ondersteuning willen, plan dan gerust eens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in)