fbpx

Het is je vast niet ontgaan: komend weekend is het Pasen. Wat zijn jouw plannen?
In principe ben ik er voorstander van om gewoon lekker te genieten tijdens die dagen. Je hoeft niet altijd 100% gezond te eten om toch een gezonde leefstijl te hebben! Als je niet overdreven gek doet, en je na die dagen weer in je normale ritme gaat, dan zul je er geen kilo’s van aankomen. Want onthoud: 1 kilo erbij is circa 7000 calorieën extra. Daar kun je dus heel wat voor naar binnen werken. Toch kan het zijn dat je bewuster en slanker wilt omgaan met je eten en drinken tijdens de Paasdagen. Dan heb ik een aantal tips voor je.

Chocolade paaseitjes
De chocolade paaseitjes liggen al sinds januari in de winkel. Je had er natuurlijk al voor kunnen kiezen om ze toen al te kopen (en te eten). Hopelijk heb je dat niet gedaan. Pasen is dit jaar op 17 en 18 april. Mijn motto is altijd: geniet van de feestdagen, maar doe dat op de dagen zelf. En niet al weken (of maanden) van te voren.
Een paaseitje heeft ongeveer 45 calorieën, dan heb je het simpelste eitje, zonder vulling. Je kunt dus wel nagaan hoeveel calorieën je daarmee zonder al te veel problemen naar binnen kunt werken. Zeker als je het niet bij één eitje kunt houden. Bewust genieten is dan ook mijn advies!
Oh ja, en om een chocolade paaseitje te verbranden moet je ongeveer 10 minuten wandelen.

Een gezellige Paasbrunch
Voeg je ontbijt en lunch samen tot een gezellige paasbrunch. Dek de tafel leuk, kleed de boel gezellig aan. Bedenk vooraf wat je gaat eten en welke uitzonderingen je eventueel wilt gaan maken.
Bij een paasbrunch horen natuurlijk eieren. Gekookte eieren, eiersalade, roerei, omelet, hartige ei-muffins, je kunt er alle kanten mee op. Laat het spek achterwege en kies liever voor magere vleessoorten (ham, rookvlees, fricandeau of rosbief) of bijvoorbeeld vis (gerookte zalm, makreel, tonijn). Ideetje: combineer het eens met gebakken champignons voor op je brood.
Maak  een lekkere groentesalade of een vrolijke fruitsalade. Dat fleurt je tafel meteen mooi op. Rauwkost met een (magere) dip ziet er ook gezellig uit. En wat dacht je van asperge(salade)!

Sinaasappelsap is niet zo’n goede keuze. Er zit veel suiker in. Eet je fruit liever dan dat je het drinkt. Waarom vul je niet wat mooie kannen water met bijvoorbeeld schijfjes citroen, munt of limoen erin? Ziet er ook nog eens heel gezellig uit! En het zorgt ervoor dat je ook tijdens dit soort dagen makkelijker voldoende water drinkt, want ook dat schiet er makkelijk bij in.

Het gezelschap en de sfeer
De gezelligheid van de feestdagen, of het nu Pasen of Kerstmis is, een etentje of een verjaardag, zit ‘m vooral ook in het gezelschap en de sfeer. En niet (alleen) in het eten en drinken. Probeer er een lekker lentesfeertje in te brengen. En misschien kun je je dierbaren die wat verder weg wonen laten meegenieten door een online Paasbrunch te organiseren, waaraan ieder vanaf zijn eigen locatie kan deelnemen. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk. Wees creatief!

Blijf in beweging
En ook tijdens de Paasdagen kan het fijn zijn om in beweging te blijven. Dat hoeft natuurlijk niet sporten te zijn. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of fietsen of doe iets gezelligs in de tuin: sjoelen, kubben, darten, een balspel, badminton …. Het wordt hopelijk weer lekker weer, geniet daar dan van. 

Zoals ik al aangaf, je hoeft niet altijd 100 % gezond te eten. Kies je met Pasen toch een keer voor iets ongezonds, dan kies voor wat jij het allerlekkerste vindt, voel je niet schuldig en geniet ervan!
Ik wens je fijne dagen!