fbpx
Ritme | Gezondheidscoach Leudal

Ritme …. ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik vind het soms best lastig om na de vakantie weer in het ritme te komen. Zeker als we, zoals dit jaar, in een hittegolf zitten en koken en bewegen soms best een opgave kan zijn. De keuzes zijn dan toch vaak wat ongezonder en vetter en de hoeveelheid groenten vaak wat minder. Om nog maar niet te spreken over de tussendoortjes, de terrasjes en de barbecues. En bewegen, pfff, best warm.

Ritme

Ritme is iets waar de meeste mensen goed bij gedijen. Niet voor niets hebben ze het bij baby’s altijd over de 3 R’en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Misschien ouderwets of saai, maar ik ben ervan overtuigd dat dit voor heel veel van ons goed werkt.

Rust, Reinheid en Regelmaat
Ik vertaal deze 3 R’en even naar leefstijl en voeding:

Rust is zorgen voor voldoende slaap en ontspanning. Stress, slecht slapen en de bijbehorende hormonen zorgen ervoor dat afvallen en het maken van gezonde keuzes moeilijk gaat. Moe zijn werkt ook het maken van ongezondere keuzes in de hand (want ja, waar haal je de puf vandaan?).

Kijk eens waar je hier eventueel kunt verbeteren als je merkt dat hier voor jou een probleem zit.
Ga je de laatste tijd wat laat naar bed in verband met de warmte en ben je niet uitgerust, dan kun je misschien overdag een rustmomentje pakken. Zorg ook voor een vast avondritueel, dat helpt bij het inslapen. Vermijd het kijken op schermen net voor je naar bed gaat. Drink iets rustgevends en ontspannends, bij voorkeur geen alcohol net voor het naar bed gaan. Zorg dat je voldoende afschakelt en breng je geest tot rust … Ontspan. Misschien is af en toe mediteren ook iets voor jou? Uit onderzoek blijkt dat ‘niksen’ hartstikke gezond is, dus waarom probeer je het niet eens uit?

Probeer eens heel bewust te ervaren wat jouw lichaam nodig heeft en durf daaraan toe te geven. Een heel belangrijk stukje zelfzorg!

 

Reinheid heeft te maken met jezelf goed verzorgen, zowel fysiek als geestelijk. Ook dat zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. We kennen allemaal wel het verschijnsel dat je jezelf laat verslonzen als je je niet goed voelt. Een hobbezak of joggingbroek aan, een staartje in …. en make-up? Dat is iets uit een ander leven …. Logisch dat je er dan niet voor ín bent om goede, gezonde keuzes voor jezelf te maken.
Ga eens uitgebreid in bad, neem een maskertje, gebruik een fijne bodylotion … net wat voor jou werkt. Gun het jezelf gewoon, als jij lekker in je vel zit dan hebben de mensen in jouw omgeving daar ook profijt van. En de meesten van ons knappen er enorm van op.
En reinheid heeft natuurlijk ook te maken met voedselveiligheid: je maaltijden op een hygiënische manier klaarmaken, een schone keuken, dat soort dingen. Het spreekt voor zich dat je eten bereiden op een fijne, schone plek ook net wat meer uitnodigt dan werken in een vieze keuken waar de afwas torenhoog staat te wachten.

 

Regelmaat betekent in dit kader onder andere regelmatig eten. Ga geen maaltijden overslaan, want dat werkt snaaien in de hand. Ook niet je tussendoortjes. Want hoewel die niet strikt noodzakelijk zijn om gezond te leven, maakt het eten van een tussendoortje het voor veel mensen wel een stuk makkelijker om op gewicht te komen of te blijven. Wat hier enorm goed bij werkt in mijn ogen is het plannen van je maaltijden. Een handig hulpmiddel hierbij is mijn gratis maaltijdplanner.

Pak ook weer het ritme op in je beweging. Hoe langer je ermee wacht, hoe lastiger het meestal wordt en hoe meer je er tegenop gaat zien. Begin gewoon weer en accepteer dat het misschien weer even wat moeizamer gaat omdat je erin moet komen, maar weet ook dat de verbetering er snel weer zal zijn. Als je het erg warm vindt, ga dan vroeg op de dag of juist laat, pas je tempo aan en doe het wat rustiger aan, maar dóe in ieder geval iets. Als je wacht op de perfecte omstandigheden krijg je nooit wat gedaan (want op een ander moment is het weer te koud, te nat, te winderig …).

 

Noem me ouderwets, maar in mijn ogen is ritme en regelmaat zo gek nog niet!

 

Zelfzorg

Ben jij ook hoognodig toe aan een stukje ontspanning en zelfzorg, en dat in combinatie met beweging? Doe dan eens mee met (een van) mijn Gelukswandelingen / Walk & Talks in het Leudal. Je bent van harte welkom!
Hier lees je er alles over.