fbpx
Leonie lopen stappenteller

Als je mij al langer kent of volgt, dan weet je dat ik fan ben van mijn stappenteller. Het helpt me om actiever te zijn (voor zover dat nodig is) en ik word er gewoon ook blij van.
Ik gebruik zelf een ‘losse’, dus geen stappenteller via mijn horloge of een app en ook geen activity tracker. Ik draag deze elke dag bij me en doe echt mijn best om zo actief mogelijk te zijn en zoveel mogelijk stappen te zetten. En ja, mijn persoonlijke doel is 10.000 stappen per dag, maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik er niet obsessief mee bezig ben, en dat is waar dit blog over gaat.

Om me heen zie en hoor ik steeds meer mensen die het aantal stappen dat ze per dag zetten bijhouden door middel van een stappenteller, app of activity tracker. Een positieve ontwikkeling wat mij betreft. Maar er is ook een keerzijde, waarbij een stappenteller juist demotiverend kan werken. Er zijn namelijk ook mensen die er best wel obsessief mee omgaan en in de put raken als ze hun stappendoel niet halen. En dat is dan weer heel erg jammer. Vooral mijn klanten die ook qua eten in het alles-of-niets denken zitten, zitten hier qua beweging ook zo in. Een dag het stappendoel niet behaald, is een mislukte dag. En dat is onzin, want bewegen kun je natuurlijk op veel meer manieren doen dan alleen maar stappen zetten.
En dan is het ook nog eens goed om te weten dat een stappenteller nooit 100% accuraat is. Het gaat altijd om een indicatie.

Verschillende metingen

Een voorbeeld. Tijdens de powerwalktrainingen die ik geef, zijn er diverse deelnemers die hun stappen en/of gelopen kilometers bijhouden, ofwel met een stappenteller, activity tracker ofwel via een app op de telefoon. Dit komt vrijwel nooit overeen en telkens weer zijn we verbaasd over de (grote) verschillen. Terwijl we toch ongeveer allemaal dezelfde afstand hebben afgelegd. 

Een stappenteller en/of app voor stappen houdt de hoeveelheid stappen die je maakt bij. Hoe dat gemeten wordt, verschilt per apparaatje. Sommige zijn wat gevoeliger en geven je bijvoorbeeld ook extra stappen als je op de fiets zit, buikspieroefeningen doet, hoepelt of met je armen zwaait. Andere apparaatjes en trackers zijn wat minder gevoelig en meten puur en alleen de stappen, waardoor je dagelijkse hoeveelheid stappen vaak makkelijk wat lager uitkomt.

In een eerder blog ben ik al eens ingegaan op de verslaving van een stappenteller en de hoeveelheid aanbevolen stappen op een dag: De verslaving van een stappenteller

De hoeveelheid stappen die je op een dag zou moeten zetten, is geen wet van meden en perzen. Als je ernaar streeft om telkens een beetje actiever te worden dan je was, dan heb je al vooruitgang en ben je al goed bezig. Ik ben van mening dat elke vijf minuten die je extra beweegt op een dag alweer meegenomen is richting een fitte leefstijl.

Hoe weet je nou of je goed bezig bent?

Het is goed om te weten dat het aantal stappen dat je zet op een dag niet zaligmakend is. Staar je dan ook niet blind op het getal wat op je stappenteller staat, want misschien wordt niet alles weergegeven en ben je gewoon (ook) op een andere manier actief geweest.
Krachttraining, fitness, roeien, zwemmen, maar ook tuinieren en het huishouden doen; allemaal actieve bezigheden die fysiek ook heel inspannend kunnen zijn. Maar die meestal niet direct terug te zien zijn op je stappenteller.

En daarmee kom ik op het volgende: neem je stappenteller dus niet al te serieus.

Natuurlijk is een stappenteller een leuk en ook best goed hulpmiddel bij een gezonde en actieve leefstijl. Maar weet dat het slechts een van de vele manieren is die aangeven of je qua beweging goed bezig bent. Je kunt een heel actieve dag hebben gehad met weinig stappen op de teller, maar je kunt ook heel veel stappen op je teller hebben terwijl je dag helemaal niet zo actief was.

Hoe je hiermee om kunt gaan …

Ik schreef al aan het begin, belangrijk is dat je er niet te obsessief mee bezig bent. Een dag je stappendoel niet behaald is geen ramp en zeker geen verloren dag (of erger nog: verloren week). Misschien heb je iets anders actiefs gedaan en dat is ook prima natuurlijk. Het is niet nodig om na een lange fietstocht of workout nog te gaan wandelen om je stappendoel te behalen. Dit mág natuurlijk wel, maar in mijn ogen is het goed om dit te kunnen relativeren. Ik ben er sowieso een groot voorstander van om een beetje relaxt in het leven te staan, want we moeten al zoveel 😉.

Besef dat een stappenteller bedoeld is als gadget dat je een globaal inzicht geeft in je dagelijkse beweging. Gebruik het niet als een magische voorwerp dat bepaalt of jij actief genoeg bezig bent. Sterker nog, zoals je hierboven al kon zien is stappen zetten niet alles.
Het is juist zo goed voor je lijf om verschillende vormen van beweging te doen. Als je alleen maar zou hardlopen of wandelen werk je best eenzijdig aan je gezondheid. Met af en toe ook een andere activiteit zoals yoga, krachttraining, tennis, fietsen, zwemmen, voetbal of stevig tuinieren, daag je je lichaam op een andere manier uit. Dit werkt zeker weten positief voor je fitheid (en ook voor je gewicht trouwens). En ook belangrijk, je hart en bloedvaten zijn er ook blij mee.

Kortom, de hoeveelheid stappen die jij zet op een dag zegt écht niet alles over hoe gezond jij bezig bent. Het gaat uiteindelijk toch om het totale plaatje.

Waar is een stappenteller wél handig voor?

Moet je jouw stappenteller nu meteen onderin de la leggen? Nee, wat mij betreft niet. Zoals ik al eerder schreef: ik draag er zelf ook elke dag eentje bij me. Alleen als je merkt dat het een obsessie wordt, is het misschien verstandig hem een tijdje aan de kant te leggen.

Waar je hem heel goed voor kunt gebruiken, is om je te motiveren om een beetje actiever te worden op een dag. Je kunt jezelf uitdagen door kleine doelen te stellen. Heb je een zittend beroep en kom je erachter dat je gemiddeld 5.000 stappen per dag zet? Probeer dat eens te verhogen naar 6.000 stappen. Alle beetjes helpen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift of parkeer je auto wat verder weg en loop een stukje extra. Denk vooral niet te moeilijk. En blijf daarbij realistisch. Heb je een fietstocht gemaakt of heb je lekker een uurtje gezwommen, maar haal je je stappendoel niet? Geen probleem en zie dit dan absoluut niet als falen.

En trouwens … het is helemaal niet erg om af en toe een lekker lui dagje te hebben waarbij je amper van de bank af komt. Een actieve leefstijl betekent niet dat elke dag actief hoeft te zijn 😉.

(PS: Benieuwd geworden naar mijn stappenteller? Ik gebruik naar volle tevredenheid de Omron Walking Style IV stappenteller)

 

Gelukswandeling – Walk & Talk Leudal
Doe je ook een keer mee met een Gelukswandeling in het Leudal? Kijk hier voor informatie en aanmelden.