fbpx

Gezondheid: wat is dat voor jou?

Dit weekend heb ik weer een mooie presentatie gehoord over gezondheid en gezond leven. Hierin werd alles nog eens zo goed uitgelegd.
Velen van ons nemen hun gezondheid voor lief (en staan er eigenlijk helemaal niet zo bij stil), tot er een probleem de kop op steekt. Je krijgt ergens last van, je voelt je wat lusteloos, je hebt wat klachten hier en daar … Ik zie dit ook regelmatig terug, als er iemand bij mij komt met een bericht van de huisarts om nu toch écht eens in actie te komen. Dan is er opeens die urgentie om iets te gaan doen.

En ken je de spreuk: ‘Als je gezond bent heb je 1000 wensen, als je ziek bent heb je maar één wens’?

Wat is voor jou de definitie van gezondheid en gezond leven?

Voor nogal wat mensen is dit ‘afwezigheid van ziekte’. Maar is dit wel zo? Het feit dat je niet ziek bent, wil niet per definitie zeggen dat je gezond bent. Datzelfde geldt voor het op zak hebben van een gezondheidsverklaring. Het is namelijk altijd een momentopname.

Een goede indicator van hoe het met je lichaam gesteld is, is bijvoorbeeld je energielevel. Voel je je vooral fit of sleep je je vermoeid door de dag? En durf jij te luisteren naar wat je lijf je te vertellen heeft?
Moe zijn, hoofdpijn, overgewicht, obstipatie, haaruitval, aankomen, broze nagels, maagzuur, slechte adem, buikpijn, winderigheid ..
Je lijf geeft je zoveel signalen. Maar omdat veel mensen hier tegenwoordig last van hebben (en veel dingen ook nog eens op te lossen zijn met een simpel pilletje van de drogist), lijkt het of dit normaal is.

Dit is niet zo!

Als je gezonder gaat leven en eten (en meer gaat bewegen) zul je merken dat je meer energie en een betere gezondheid krijgt. Dan heb je minder (of zelfs geen) van deze klachten en voel je je beter. Je hóeft niet meer achteraf naar pilletjes te grijpen, maar je voorkómt dat je dit soort dingen krijgt. Je voelt je gewoon zoveel fijner!

Probleem is dat velen pas wat aan hun leefstijl gaan doen, als ze óf in het medische circuit terecht komen óf als ze willen afvallen.
En bij dat laatste ligt dan de focus op snel van de kilo’s afkomen. Bijvoorbeeld door heel weinig te gaan eten, producten links te laten liggen (koolhydraten, vet), door andere dingen overdreven veel te nemen (eiwitten) of door te grijpen naar maaltijdvervangers. Vaak ook door heel erg streng te doen.
Dat werkt best even, maar het lijf (en vooral ook je mind) komt toch weer in opstand en gaat reageren.

Stel je eens voor wat dit doet voor je gezondheid?

Stel je eens voor wat er gebeurt als je wel naar de signalen van je lichaam gaat luisteren? Dat je je ongemak niet hoeft te onderdrukken met een pilletje of drankje, maar dat je vóóraf al beter voor jezelf gaat zorgen? Zodat de klachten niet de kop op steken?
Dat je je lijf gaat voeden en niet vullen? Dat je gewoon kunt eten en niet ingewikkeld hoeft te doen? En dat je dan ook kunt afvallen? En energie voor 10 hebt?
En dat je zo voeding weer vóór je laat werken en niet tegen je?
Dat je plezier krijgt in het bewegen?
En dat je werkt aan een sterke mindset die jou helpt om anders om te gaan met lastige situaties?

Hoe zou dat voor je zijn?

Een gezonde basis voor een goede gezondheid

Alles draait in mijn ogen om een gezonde basis. En hiermee bedoel ik: een goede gezonde mindset (want ja, er zijn altijd uitdagingen waarbij het maken van keuzes best eens lastig kan zijn), een goed basiseetpatroon, beweging en ontspanning.
Zo breng je je lichaam terug in balans en maak je het zo sterk mogelijk.

Gezond leven is saai en simpel

Dat klinkt ontzettend saai en simpel … maar eigenlijk is het ook best uitdagend. Want als jij zo bent als heel veel mensen die ik ken (en ik zelf ook wel af en toe), dan is het soms best lastig en moet je jezelf pushen om te gaan voor het resultaat. Is iets wat eigenlijk zo simpel lijkt helemaal niet zo eenvoudig.
Maar als het dan lukt! Dat geeft je een geweldig gevoel. Niet alleen fitter, gezonder en lekkerder in je vel, maar ook mentaal trots en sterk. Het gevoel dat je iets bereikt hebt. En is dat uiteindelijk niet een veel fijner gevoel dan teleurgesteld zijn in jezelf, opgeven en je doel nooit behalen?

Dat wil trouwens niet zeggen dat er in een gezonde leefstijl geen ruimte meer is voor een ijsje, chocolade of een glas wijn. Je hoeft echt niet door te slaan hierin. Maar laat dit meer de uitzondering zijn dan de regel.
En het wil ook niet zeggen dat je elke dag intensief moet sporten. Regelmatig bewegen zou ik dan wel weer doen. Ook dat maakt je lichamelijk en mentaal sterker.

 
Waar kan ik je mee helpen?

Misschien, heel misschien wil jij nu toch ook echts goeds gaan doen voor jezelf. Wil jij allemaal die klachten niet (meer) en ben je bereid om ervoor te gaan.
En ben je op zoek naar hulp. Weet dan dat je eventueel bij mij terecht kunt.

Ik werk zowel individueel als in groepen, online en offline.
Veel vrouwen kiezen nog steeds voor een persoonlijk 1-op-1 traject, via Zoom of in mijn praktijk.

Wat houdt dit dan in?

Om te beginnen: ik ben geen diëtist en ben ook niet de go-to person als je met een streng dieet (of bijvoorbeeld poeders of pillen of andere gekke diëten) snel wilt afvallen.
Waarvoor ben ik er dan wel? Als je met mij een afspraak maakt, dan heb jij als klant de tijd om samen met mij, aan de hand van jouw hulpvraag, iedere afspraak weer, doelen te (her)stellen die realistisch en passend zijn in jouw specifieke situatie.

Doelen kunnen zijn: meer energie, lekker in je vel zitten, afvallen, gezond(er) eten, gezond bewegen, een gezonde mindset, ontstressen, werken aan je emotie-eten enzovoorts.
Om je doelen te behalen kijken we telkens weer naar concrete actiepunten die voor jou van toepassing zijn. Zo realiseer jij jouw goals.

En ik ben er voor je voor de support, voor het advies, ik ben je chearleader, ik ben er voor kennis over voeding, beweging, mindset en ontspanning en voor inzichten in jouw gedachtenkronkels.
Jouw bewustzijn van het belang van een gezonde leefstijl wordt zeker vergroot en je voelt je al snel lekkerder in je vel.

Als jij de motivatie en het commitment meebrengt, dan help ik je graag mee, met een totaalaanpak, om jouw hele leefstijl gezonder te maken en om de beste versie van jezelf te worden.

September-aanbieding voor 5 nieuwe klanten

Omdat ik nu na de zomer mooie enthousiaste vrouwen extra wil helpen om (weer) in een gezonde routine te komen, heb ik in september een mooie aanbieding voor de individuele trajecten. Meer informatie hierover vind je hier. Mocht je dit willen, wacht dan niet te lang, want er zijn nog slechts 5 plekken vrij in mijn agenda.
Bij twijfel of vragen kun je ook altijd eerst een gratis adviesgesprek inplannen in mijn agenda. Dit doe je rechtstreeks via mijn website: https://gezondheidscoachleudal.nl/vraag-gratis-adviesgesprek-aan/

Kom in ieder geval ook in actie voor je gezondheid!

(PS: In de komende tijd zul je steeds vaker mijn nieuwe bedrijfsnaam tegenkomen: VitaLeonie. Ik ben heel benieuwd wat jij van deze naam vindt … laat je het me even weten? Vind ik leuk! Reageer hieronder :-))