fbpx

Ontzettend veel mensen zitten nu noodgedwongen thuis. Er zijn veel minder sociale contacten, er zijn minder mogelijkheden om te sporten en bewegen en het normale ritme van werk en school valt voor velen (deels) weg. Daarnaast spelen er in deze onzekere tijd allerlei emoties en gevoelens. Er is angst, onmacht, onzekerheid en frustratie over de situatie, er is onvrede en irritatie omdat je thuis op een kluitje zit met elkaar en er is verveling.

Al deze bovengenoemde zaken kunnen enorme triggers zijn voor (emotie)eten. Hoe kun je nou voorkomen dat je de komende weken in een negatieve spiraal van ongezond leven terecht komt? Want juist nu, waarbij er een virus op de loer ligt, is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, om daarmee te werken aan je immuunsysteem en je weerstand.

Wat tips op een rijtje:

 • Breng structuur aan in je dag en vooral in je eetmomenten.
  Doe dit net zoals je dat zou doen als je buitenshuis naar je werk zou gaan. Ontbijt, lunch, tussendoortjes, avondeten. Zorg dat je alles in huis hebt wat je wél wilt nemen en leg het binnen handbereik. Plan je maaltijden en sla geen maaltijden over. Als je vergeet te eten, is de kans groter dat je met trek gaat grijpen naar ongezonde lekkernijen.
 • Eet en drink gezond.
  Het is misschien een open deur, maar wel superbelangrijk. Eet veel groenten en fruit, volkoren producten, eiwitten en drink veel water. Laat ongezonde (vette en suikerrijke) producten zoveel mogelijk links liggen. Wees lief voor je lichaam, je hebt het hard nodig.
 • Blijf bewegen.
  Met het sluiten van sportscholen en sportclubs is dit misschien lastiger, maar er zijn nog steeds tal van mogelijkheden. Probeer hier vooral creatief mee om te gaan.
  Zolang we nog naar buiten mogen, is het zelfs een heel goed idee om elke dag een ommetje te maken of een stukje te fietsen. Mocht je met anderen gaan (of onderweg mensen ontmoeten), neem dan wel altijd voldoende afstand in acht (anderhalve meter). En overdrijf het niet door in één keer heel fanatiek te gaan sporten als je dat niet gewend bent.
  Ook tuinieren zorgt voor een goede portie beweging. Of wat dacht je van samen met de kinderen een balletje trappen in de tuin, hinkelen, flessenvoetbal of touwtje springen? Plezier verzekerd!
  Buiten bewegen geeft je energie, vitamines en zuurstof. Verder geeft het je ook een gevoel van vrijheid als je noodgedwongen veel binnen zit.

  Thuis binnen bewegen is ook zeker een prima optie. Via YouTube en de andere social media-kanalen worden er nu allerlei programma’s en oefeningen aangeboden die je eenvoudig thuis kunt volgen. Plan je beweging in en maak er bijvoorbeeld een vast sportuurtje van (ook dit kan prima samen met de kinderen).
  Ook simpele dingen als een aantal keren extra de trap op en af of een circuitje in je woonkamer kunnen ervoor zorgen dat je meer beweegt.
  En wat dacht je van een flinke schoonmaak- en opruimronde door je huis? Stofzuigen, ramen wassen, dweilen …. Alles is beweging!

 • Zorg voor volgende slaap.
  Slaap het liefst elke nacht tussen de 7 en 9 uur. Slapen is ontzettend belangrijk voor je weerstand. Merk je dat je moeite hebt met inslapen omdat je teveel aan het piekeren bent, doe dan voor het naar bed gaan een ontspanningsoefening. Kijk dan ook niet meer naar het nieuws vlak voordat je gaat slapen, dat geeft onrust.
 • Ontspan!
  Zeker in deze tijd waarin je hoofd overloopt van informatie en je je onzeker en angstig kunt voelen, is het fijn om even je gedachten te kunnen sussen. Voor de ene persoon werkt een stukje buiten lopen prima om te ontspannen, voor de ander het luisteren naar een stukje muziek, mindfulness-oefeningen doen of wat mediteren. Of misschien vind je het fijn om lekker in bad te gaan.
  Wat het is ook is wat werkt voor jou, dóe het.
 • Ga verveling tegen.
  Op is een gegeven moment is het nieuwe van de hele situatie en heb je eigenlijk wel alles in en om het huis gedaan wat gedaan moest worden. Je werk is klaar en ook op Netflix heb je eigenlijk alles wel gezien. En je kinderen vinden het eigenlijk ook wel even fijn om gewoon even achter de tablet of Playstation te zitten.
  Dan wordt het tijd voor nieuwe dingen.
  Het kan juist in deze tijd heel fijn zijn om je hersenen uit te dagen en je te storten op iets wat je misschien al langer van plan was (maar waar je geen tijd voor had of nam).
  Leer een vreemde taal, ga online borduur- of naailessen volgen, verdiep je in een bepaald onderwerp waar je al langer meer van wilde weten, ga experimenteren met gezonde recepten of maak een paar mooie online foto-albums van de afgelopen jaren.
  Er is zoveel mogelijk, juist in deze tijd waarin er online zoveel te vinden is. Ga niet bij de pakken neer zitten en blijf jezelf ontwikkelen. Maak van de nood een deugd.

5-weken online programma
En misschien heb je al langer het idee dat je eigenlijk wel wat zou willen afvallen, of dat je je wat meer zou willen verdiepen in gezond leven met gezonde voeding en meer beweging. Dan kan dit het moment zijn om in actie te komen. Juist omdat je hiervoor nu wat meer tijd hebt.
De komende vijf weken help ik mensen die hiermee van huis uit aan de slag willen. Onder mijn professionele begeleiding leer je (online) alles over gezonde voeding, beweging, doelen stellen, snoepen en snaaien, emotie-eten en nog veel meer.
Je doet mee in een groepje samen met anderen en dat kan juist heerlijk zijn nu je thuis veel op jezelf bent aangewezen. De ervaring leert dat mensen vaak tegen dezelfde dingen aanlopen en dan is het een feest der herkenning dat jij dat niet alleen hebt. En je steunt en helpt elkaar online. Het resultaat van deze vijf weken is dat je er niet alleen heel veel van leert, het kan je helpen om geen ongewenste kilo’s erbij te krijgen in de komende weken én het kan er zelfs voor zorgen dat je gaat afvallen.

Meer weten: https://gezondheidscoachleudal.nl/online-afvalchallenge/