fbpx

“Ja”, verzuchtte ze. “Na al die maanden thuiszitten in verband met Corona lukt het me nu pas weer om goede, gezonde keuzes te maken. Want ja, eerst de kinderen thuis van school, mijn man thuis aan het werk, daarna de zomervakantie. Het ging allemaal naatje pet qua eten. Er zat totaal geen ritme meer in. En wat we aten was dan ook nog eens vaak te veel of te vet. In ieder geval niet al te gezond. En steeds maar weer die tussendoortjes, pfff.”

Sinds afgelopen week zit deze klant weer lekker in het ritme en maakt ze gezondere keuzes.
Ritme is iets waar de meeste mensen goed bij gedijen. Niet voor niets hebben ze het bij baby’s altijd over de 3 R’en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Misschien ouderwets of saai, maar ik ben ervan overtuigd dat dit voor heel veel van ons goed werkt.

Rust, Reinheid en Regelmaat
Ik vertaal deze 3 R’en even naar leefstijl en voeding:
Rust is zorgen voor voldoende slaap en ontspanning. Stress, slecht slapen en de bijbehorende hormonen zorgen ervoor dat afvallen moeilijk gaat.

Reinheid heeft te maken met jezelf goed verzorgen. Ook dat zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. We kennen allemaal wel het verschijnsel dat je jezelf laat verslonzen als je je niet goed voelt. Een hobbezak of joggingbroek aan, een staartje in …. en make-up? Dat is iets uit een ander leven …. Logisch dat je er dan niet voor ín bent om goede, gezonde keuzes voor jezelf te maken.
En reinheid heeft natuurlijk ook te maken met voedselveiligheid: je maaltijden op een hygiënische manier klaarmaken, een schone keuken, dat soort dingen.

Regelmaat betekent in dit kader regelmatig eten. Geen maaltijden overslaan. Ook niet je tussendoortjes. Want hoewel die niet strikt noodzakelijk zijn om gezond te leven, maakt het eten van een tussendoortje het voor veel mensen wel een stuk makkelijker om op gewicht te komen of te blijven. Wat hier enorm goed bij werkt in mijn ogen is het plannen van je maaltijden. Een handig hulpmiddel hierbij is mijn gratis maaltijdplanner.

Noem me ouderwets, maar in mijn ogen is ritme en regelmaat zo gek nog niet!