fbpx

Al scrollend over mijn Facebook tijdlijn zie ik vanalles voorbij komen als het gaat om afvallen, dieet, sport etc. Natuurlijk volg ik allerlei collega-voedingscoaches en ‘inhoudelijke’ pagina’s op het gebied van voeding en gezondheid (die overigens ook bol staan van ‘fake-nieuws’). Daarnaast worden mij, vanwege mijn interesses, ook veel pagina’s getoond over snel afvallen, pagina’s met producten die je de mooiste beloftes doen, etc. Dit fascineert mij..

Op allerlei manieren wordt er vanalles aangeboden om toch maar snel resultaat te boeken: een of andere wonderpil, afslankdrankjes, een speciale thee, een nieuw soort smoothie, een bepaalde kruidenmix …
Minimaal 10 kg afvallen in 3 weken tijd is wat je wordt beloofd. En soms nog meer. En wat mij dan bijzonder triggert is hoeveel reacties hierop komen. Iedereen wil dit!
En ik snap het! Tuurlijk snap ik het! Wie wil er nou niet afvallen met weinig of zelfs geen moeite? Dat Ć­s toch ook fantastisch! Believe me, ook ik zou hier acuut aan meedoen! (Als het tenminste gezond zou zijn … šŸ˜‰)

Maar als dit werkelijk BLIJVEND zou werken, dan zou toch iedereen slank zijn? Dan zou toch niemand meer moeite doen. Wat is het in ons, dat wij geloven dat dit ons gaat helpen? Nu, maar ook op de lange termijn …
De waarheid is helaas anders. Er wordt je iets moois voorgespiegeld, en dat zal op korte termijn zeker resultaat opleveren. Maar daarna …. dan begint die struggle. Je weet niet hoe je dat nieuwe, lagere gewicht vast kunt houden. Je hebt namelijk niet geleerd om een gezond eetpatroon aan te houden. Je weet niet meer wat goed voor je is. En je hebt je lichaam niet gegeven wat het nodig heeft: gezonde volwaardige voeding. En als je pech hebt, heb je ook nog eens je stofwisseling om zeep geholpen.
En net zo snel als dat het eraf ging, zit het er weer bij. En nog meer. En heel veel euro’s armer!
Ik ben zo benieuwd wie dit herkent?!

In mijn ogen is de enige manier om blijvend af te vallen en je goed te voelen structureel werken aan jezelf. Aandacht besteden aan wat je eet, wanneer je eet, wat je totale levensstijl is, wat je aan beweging doet, hoe je denkt, hoe je ontspant, waar je je energie uithaalt, hoe je in je vel zit: het totale plaatje. En zal ik je eens wat vertellen: daar helpt geen pil of drankje bij!! Dat doe je namelijk zelf!
En ja, dat kost soms best moeite. Een beetje moeite doen is niet erg (vind ik). Des te groter is de voldoening als het je lukt. En des te groter de kans dat dit jouw nieuwe manier van leven wordt, zodat je er op den duur helemaal niet meer zo mee bezig hoeft te zijn. Dan gaat het vanzelf. En je weet dat je dit zelf hebt gedaan, op eigen kracht. Dat je weet dat OOK JIJ het in je hebt. Wauw, dat is toch geweldig!!!!