fbpx

Ben je gelukkiger als je bent afgevallen?

Ja en nee. Ik hoor hier nogal wisselende verhalen over.

Je kunt je zeker gelukkiger voelen als je lekker in je vel zit. Als je alles weer aankunt wat er in je kast hangt. Als je in de winkel leukere kleding kunt kopen. Als je je zelfverzekerder en aantrekkelijker voelt. Als je elke dag opnieuw meer energie (en daardoor meer passie) ervaart om dingen te doen. En als je meer zelfvertrouwen ervaart.
Dus ja, als het geluk écht uit jezelf komt!

Maar het is ook weer niet per se zo dat meteen je hele leven verandert als je minder weegt. Dit kán wel, bijvoorbeeld als je veel beperkingen hebt ervaren door je overgewicht, en dan kan het echt lifechanging zijn, maar dit is in de meeste gevallen niet zo. Dan maken 5 of 10 kilo minder niet zo’n enorm groot verschil uit.
Als je leven niet fijn was voor je afvalproces, dan hoef je niet te verwachten dat alles opeens verandert als je minder weegt. Als je geen leuke baan hebt, geen fijne relatie met je partner of andere strubbelingen ervaart, dan verandert er in principe geen bal als je minder kilo’s aan je lijf hebt hangen. Je blijft namelijk dezelfde persoon en ook je omgeving blijft dan hetzelfde. Dus als jij dan niets verandert, dan verandert er door een lager gewicht verder ook niks.

Meer durven
Wat ik daarentegen wel vaak zie gebeuren, is dat mensen door meer zelfvertrouwen ook meer durven en zich daardoor gelukkiger gaan voelen. Dat ze meer voor zichzelf durven op te komen en daardoor kunnen ze wel daadwerkelijk de kwaliteit van hun leven opkrikken. Ze durven dan soms bepaalde stappen te zetten waar ze eerder wel over hebben nagedacht, maar waar ze nooit het lef voor hadden.
Ik heb bijvoorbeeld een klant die eindelijk voor een geweldige nieuwe en superspannende baan durfde te gaan. Er is ook iemand die weer een teamsport is gaan doen waar ze als kind altijd veel plezier aan beleefde, maar wat ze jarenlang niet gedurfd had vanwege haar postuur. En ook iemand die uit haar relatie gestapt is omdat ze al jaren ongelukkig was, maar altijd dacht ‘ik kan niets beters krijgen met hoe ik eruit zie’.
Dit zijn een paar voorbeelden van hoe het kán gaan (en sommigen zijn er ook echt gelukkiger van geworden), maar hiermee is niet gezegd dat het altijd zo gaat.

Voor de meeste klanten is het zo dat ze zich even lekkerder voelen als ze zijn afgevallen, maar dat dat gevoel op den duur wegebt. Ja, je kunt even wat kleinere kleding kopen en je krijgt lekker veel complimentjes. En voelt je retetrots dat het je gelukt is. En terecht natuurlijk!

Maar als het nieuwtje eraf is, dan komt het erop aan. Wíl je dit echt vasthouden of niet? Als jij het ECHT wil, dan gebeurt het. Maar daar zit vaak het punt: hoe sterk is jouw wil? Hoe belangrijk vind je het echt?
Daar gaat het voor een groot deel om de motivatie: kwam die helemaal uit jezelf, of (ook) meer vanuit je omgeving? Motivatie die uit jezelf komt, dus omdat JIJ niet lekker in je vel zat, is vele malen sterker dan de motivatie die komt uit opmerkingen van je omgeving of beelden in tijdschriften of op social media.

Je hebt het zelf in de hand
Afvallen is typisch zo’n ding waar je zelf heel veel (zo niet alle) invloed op kunt uitoefenen. In feite heb je dit meestal compleet zelf in de hand (lichamelijke problemen daargelaten). Jij bent de enige die bepaalt wat je wel of niet eet of drinkt. Er is verder echt niemand die iets in jouw mond stopt. En dan denk je misschien: hè hè, logisch … maar je wil niet weten hoe vaak ik iets anders hoor.
Jij bent degene die besluit om wel of niet te gaan bewegen. Jij én ALLEEN JIJ bent verantwoordelijk voor het resultaat. En dat klinkt misschien hard, want het is natuurlijk veel makkelijker en fijner om dingen buiten jezelf neer te leggen, maar het is wel de waarheid.

En ik weet ook wel dat er altijd dingen, omstandigheden, mensen, situaties, gevoelens en wat dan ook op je weg komen die het lastiger kunnen maken. En ik weet ook dat het heel fijn en extra motiverend kan zijn om mensen om je heen te hebben die je supporten en helpen waar nodig (hebben we niet allemaal weleens een cheerleader nodig?). Maar het begint bij jezelf. Als jij VASTBERADEN bent en je niet van de wijs laat brengen, als jij het DOORZETTINGSVERMOGEN hebt om je doel te behalen, dan gaat het je lukken.
En is het eigenlijk ook niet een heerlijk gevoel dat je het resultaat in feite helemaal in eigen hand hebt?
En als het je dan lukt, je gaat dit aanpakken en fixen, vanuit eigen kracht, dan kun je je wel degelijk ook gelukkiger voelen.

Er zijn veel dingen in je leven waar je geen directe invloed op kunt uitoefenen. In mijn ogen moet je daar vooral nauwelijks of geen energie aan verspillen, want dat heeft totaal geen zin. Maar de dingen die je wel kunt beïnvloeden en die je goed doen, zou ik juist wel doen.
En afvallen als je je niet lekker in je vel voelt, is dus ook zo’n voorbeeld.

Mocht jij in dit proces behoefte hebben aan een steun, een deskundige, een inspiratiebron of een cheerleader, dan sta ik graag voor je klaar.

Nu meteen in actie komen?
Je kunt à la minute starten met de training Gezond afvallen zonder dieet.
Alles verandert met een besluit.