fbpx

En alweer een prachtige dag vandaag.
Het zonnetje doet je goed, mij ook. De donkere dagen en de vele regen in het afgelopen voorjaar heeft velen van ons weinig goed gedaan. Niet alleen nodigde het niet zo erg uit om buiten te gaan bewegen, maar ik heb ook gemerkt dat het leidde tot negatieve en sombere gevoelens, en daardoor ook overeten, snaaien en emotie-eten. In veel gesprekken die ik voerde was regen en somber weer de grote boosdoener, waardoor ‘het’ allemaal niet lukte.

Ik weet niet of jij dit herkent?

Maar goed, nu is het dus echt lekker zomer geworden, en dan zou je zeggen dat je dus niet meer hoeft te gaan eten uit somberheid of onvrede. Dat het helemaal crescendo gaat en je je dus niet meer hoeft te vergrijpen aan chocolade of chips.

Maar is dit eigenlijk wel zo?

Ik denk het niet.

Want je dacht misschien dat het door het weer kwam (en zeker, mooi weer en licht doet echt heel veel goeds voor je gemoedstoestand), maar het is meestal niet het enige. Meestal zit er namelijk iets heel anders onder, en is het gewoon het makkelijkst om het weer of de regen ‘de schuld’ te geven van je onvrede.
Je maakt misschien wél andere keuzes nu. Met de verandering van het weer neem je nu misschien vaker een ijsje of een glaasje wijn in plaats van chips of chocolade. Maar het principe blijft hetzelfde.

Voeding of vulling

Als je een verandering wilt in je gedrag en je wilt je emotie-eten stoppen, dan is het de clou om na te gaan waaróm je eet.
Je hebt vast weleens gehoord van voeding en vulling. Eet je om je lichaam te voeden, zodat het optimaal voor jou kan functioneren? Zodat je energie voelt om je dag door te komen? Of eet je vooral vulling, om een bepaalde ‘leegte’ of onvrede op te vullen?
Vaak sta je er niet eens bij stil. Het zit bij wijze van spreken al in je mond voor je er erg in hebt. Maar als dat keer op keer gebeurt, dan is het een patroon geworden.
Een patroon wat je niet dient en wat zeer zeker de moeite waard is om te doorbreken.

Doorlopend moe

Veel klanten die voor het eerst bij mij komen klagen over moeheid. Over hoe ze zich door de dag slepen. En we komen er dan al gauw achter welke rol koekjes, mueslirepen of andere repen hierbij een rol spelen. Want deze dingen worden vaak gekozen als een oppepper. Wat deze klanten dan niet in de gaten hebben, is dat deze dingen juist tegen je werken.
Je krijgt even een energieboost door de snelle suikers die erin zitten, maar net zo snel kak je weer in en is je dipje juist erger geworden. Een laag energielevel zorgt ook voor sombere gevoelens. En het werkt overeten en snoepen in de hand.

Wat kun je dan wel doen?
Voorop staat in mijn ogen: zorg voor een goed energielevel. Dit is de basis van alles. Met energie kun je veel meer aan, ook als het tegenzit. Je zakt niet weg in een negatieve spiraal, maar kunt jezelf veel makkelijker oppeppen.

Hoe je meer energie krijgt? Heel simpel: door goede, volwaardige voeding die écht iets voor je doet, door lekker veel water te drinken, door beweging (vooral in de buitenlucht), door voldoende ontspanning, leuke dingen en slaap. Vorige week hoorde ik hierover nog ‘het is simpel, maar niet altijd eenvoudig’. En misschien klopt dat ook wel, maar het is het o zo waard!
En misschien denk je nu: “ja maar Leonie, ik heb van dit en dit last, dus mijn energielevel is altijd al een probleem”. Dan nog kun je naar mijn mening binnen je mogelijkheden het optimale bereiken, door op te letten wat je binnenkrijgt en wat je doet.
Met veel energie heb je veel minder behoefte om te snoepen en kun je ook je emotie-eten voor een deel stoppen.

 

Mijn training ‘Geef jezelf een energieboost’ kan je ook helpen om meer energie te krijgen.
Klik hier voor de informatie.

 

Luisteren naar je lichaam

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Wat heb je werkelijk nodig? Zijn er emoties die een rol spelen en die je probeert te dempen met eten? Voel je onrust, stress … allemaal dingen die emotie-eten in de hand werken.  Ga ook eens na wat je denkt hierbij. Welke saboterende gedachten steken bij jou steeds de kop op?

Gedachten, gevoelens en gedrag, ze hangen zo nauw samen.
Vrouwen die al heel vaak bezig zijn geweest met een dieet, met ‘verboden’ eten en met goed en slecht voedsel zijn vaak een beetje het vertrouwen in hun lichaam kwijtgeraakt. Ze durven niet meer goed te luisteren en te voelen en ze zijn alleen maar bang om aan te komen. En kunnen daardoor ook nooit onbekommerd genieten.
Ik vind dit jammer, want er is juist zoveel om van te genieten.

En misschien wil je lichaam je wel gewoon laten weten dat het behoefte heeft aan iets zouts. Hoewel we allemaal weten dat chips niet gezond is, kan het voor je lichaam en gemoedstoestand toch heel fijn zijn om gewoon onbezorgd een lekker bakje krakende chips te nemen. En natuurlijk kun je beter kiezen voor een kopje magere bouillon of een maiswafel, maar hé, daar heb je dan gewoon geen zin in, toch?
Hetzelfde geldt voor een drang naar zoetigheid. Je kunt dan kiezen voor wat druiven of een appel, maar soms kan het gewoon veel fijner zijn om lekker te genieten van een stukje chocolade.
Het is niet erg.

Waar het om gaat: dit hóeft geen probleem te zijn.
Je hoeft niet te denken in goed en fout. Als je echt weer terug durft te gaan naar je gevoel en je werkelijke behoeftes, dan voel je balans. Dan voel je rust. En dan geef je je lichaam wat het nodig heeft, waardoor je ook je energie en levenskracht voelt. Je hoeft dan niet meer te gaan emotie-eten.

Daarbij komt dus dat als je echt jezelf durft te zijn, en je vaker een keuze maakt waarmee je je lichaam echt goed doet en waardoor je energie krijgt, je ook minder behoefte krijgt aan producten die energie vreten. Je neemt ze dan nog wel, maar omdat je ze écht wilt, en niet om iets te verstoppen of weg te eten. Als jij vriendjes bent met je lichaam, dan wil je er alles aan doen om er goed voor te zorgen.

Afvallen is een resultaat van het sneeuwbaleffect

En hoe zit het dan met afvallen? Want dat is wat je misschien zo graag wilt.
Mijn ervaring is dat het werkt als een sneeuwbaleffect. Je begin ergens en je merkt dat het je goed doet. Dan wil je steeds meer die ervaring en dat gevoel, en het versterkt je zelfvertrouwen. Je gaat je steeds beter voelen en daardoor blijf je ook steeds betere keuzes maken.
Zoals ik al schreef: vanuit een goed gevoel en een hoog energielevel, maak je ook betere keuzes. Laat dat dus je eerste prioriteit zijn.
Het afvallen komt er dan wel achteraan.
Als je doorlopend alleen maar focus legt op de weegschaal en de kilo’s, dan doe je het sneeuwbaleffect teniet, want je zet jezelf telkens op de rem. Want ja, 2 ons erbij, balen. Weg energie. Weg zelfvertrouwen.

Als je al 20, 30 of 40 jaar doorlopend bezig bent met je gewicht, dan kan dit best een ding zijn. Maar als je al die jaren al zoveel gedaan en geprobeerd hebt, en het heeft je nog niet gebracht waar je wil zijn, waarom zou je er dan aan vasthouden? Je zou het ook eens op een andere manier kunnen proberen.

Ik gun jou ook enorm om hier eens mee aan de slag te durven gaan. Niet vanuit angst om zwaarder te worden, maar vanuit vertrouwen in je eigen lichaam. Je lichaam is het enige wat je hebt. Durf te luisteren naar wat het je elke dag opnieuw te vertellen heeft.
Dan werk jij ook toe naar een blij en dieetvrij leven!

 

Ik ben benieuwd of jij hierover iets te delen hebt. Dan reageer vooral hieronder.

En wil je graag meer informatie over emotie-eten en wat je kunt doen, download dan hier gerust mijn gratis e-book hierover.