fbpx
Goede voornemens volhouden

Januari is bij uitstek de maand van de goede voornemens. Stoppen met roken, meer bewegen en afvallen staan al jaren bovenaan het lijstje met de goede voornemens die worden gemaakt. Ontzettend veel mensen hebben mij dan ook vorige week te kennen gegeven dat ze gezonder willen gaan leven en willen afvallen …

Ik hou ervan als mensen met zichzelf aan de slag gaan. Wat mij betreft hoeft dit niet op 1 januari (of bijvoorbeeld 1 september, dat is ook zo’n moment na de zomervakantie), maar kan dit op elke willekeurige dag. Of je nu op donderdag besluit om ervoor te gaan of op maandag … alles is goed.

Helaas is het wel zo dat maar al te vaak blijkt dat zo’n goed voornemen al snel strandt. Geef het één of twee weken (soms drie), dan komt de klad er weer in. Zeker als je jezelf niet accountable kunt houden. Als je niet de discipline voelt, als er ‘lastige’ stiuaties op je pad komen en er niemand is om je bij de les te houden.
Veel mensen die vorige week begonnen zijn met hun voornemen, zijn er tegen het einde van deze week al mee gestopt. Niet voor niets wordt de derde maandag van januari vaak betiteld als ‘Blue Monday’, dé dag waarop mensen in een dip schieten omdat de goede voornemens al zijn gestrand. Zo jammer!

Ik geef je 10 tips voor hoe je je goede voornemen wél kunt volhouden, vooral als het gaat om je verbeteren van je leefstijl:

  • Denk in kleine stapjes. Ga niet meteen heel rigoureus al je gewoontes aanpassen en je hele leven op de kop zetten. Begin met kleine verbeteringen en bouw die gaandeweg uit. Bijvoorbeeld elke dag een glas water extra, wat groenten bij de lunch of de trap nemen in plaats van de lift.
  • Werk met een doel (en kleinere subdoelen). Houd voor ogen waarom je het doet. Is je reden bijvoorbeeld gezond zijn of slank zijn? Wil je een halve marathon gaan rennen of wil je zonder hijgen de trap op kunnen? Wil je 10 kilo afvallen of wil je die ene broek weer aan kunnen en gewoon gezonder eten? Wees realistisch.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Focus op de dingen die wél lukken. Twee keer bewegen in een week is nog altijd beter dan niets. Dat geldt ook voor 10 minuten per dag.
  • Stop met ‘alles of niets’ denken. Elke goede dag is er één. En je kunt elk moment op een dag weer besluiten om ervoor te gaan (ook om 5 uur ’s middags). Het is pas ‘verpest’ (als je zo denkt) als je het bijltje er helemaal bij neer gooit. Dan bereik je namelijk sowieso nooit je doel.
  • Ook zonder zin kun je dingen doen. Bijvoorbeeld een blokje om gaan of een simpele gezonde maaltijd bereiden. Houd altijd voor ogen wat het je achteraf oplevert.
  • Laat je niet gek maken door de weegschaal. Ga hier niet elke dag opstaan, dit frustreert. Je lichaam is geen fabriek, er zijn elke dag schommelingen. Accepteer dit en focus op je gezondere gedrag. Als jij goede en gezonde acties doet, komt dat gewicht vanzelf wel.
    Lees ook: ’22-non-scale-victories-die-je-motiveren-bij-het-afvallen’
  • Check regelmatig bij jezelf in hoe je je voelt. Voel je je al gezonder of fitter? Met meer regie op je eten en bewegen? Voel je je blijer? Ontspan je genoeg? Neem je voldoende tijd voor jezelf? Je gevoelens zijn heel belangrijk voor je proces, en vooral de manier waarop je met deze gevoelens omgaat.
  • Het hoeft niet perfect. En wat is trouwens perfect? Je bent ook gewoon een mens. Geen reden om de handdoek in de ring te gooien als het voor jouw gevoel even wat minder gaat. Accepteer het, wees mild naar jezelf en pak de draad weer op.
  • Zie het als een langetermijnverandering. Niet iets tijdelijks wat je even gaat doen (en waarna je weer terug gaat naar je oude gewoontes). Werk aan structurele verbeteringen die goed bij je passen en die je jezelf ook over een jaar nog ziet doen. Is dat niet het geval, dan is het in mijn ogen zonde van je tijd, geld en energie!
  • Schakel de juiste hulp in; zo kom je veel sneller tot je doelen. Iemand die jou helpt, motiveert en coacht en die snapt waar jij mee bezig bent: dat is goud waard. Dat kan er daadwerkelijk voor zorgen dat je er niet het bijltje bij neergooit, maar dat je niet stopt tot je bent waar je graag wil zijn: bij je doel.

Als je hiermee aan de slag gaat en je gaat je nieuwe goede voornemens daadwerkelijk volhouden en implementeren in je leven, dan hoef je niet op 1 september of op 1 januari 2023 alweer goede voornemens te maken. Dan borduur je nog steeds voort op datgene wat je nu in gang hebt gezet. En hoe fijn is dat?

 

Weg met Blue Monday! Doe je mee vanaf 17 januari? 

Ben jij ook op 3 januari begonnen met jouw goede voornemens en dreigt de klad er alweer in te komen? Ik help je met de 21-daagse challenge ‘In 21 dagen een gezondere start van 2022’.
Deze challenge is expres niet gestart op 3 januari (toen je motivatie nog hoog was 😊), maar start op maandag 17 januari (traditiegetrouw ‘Blue Monday’), hét moment dat je misschien wel een extra steuntje in de rug kunt gebruiken.

Tijdens de challenge krijg je van mij elke dag een eenvoudige opdracht die je makkelijk kunt doen en die betrekking heeft op het verbeteren van jouw leefstijl. De andere deelnemers en ik zijn jouw stok achter de deur bij de uitvoering hiervan. Ik ben er om je te helpen, je te ondersteunen en ook de persoon waar je terecht kunt met je vragen. In 21 dagen kun je al heel wat in gang zetten!

Wil jij ook graag meedoen met deze challenge, die op 17 januari begint?
Meld je dan hier eventjes aan: https://gezondheidscoachleudal.nl/januari-challenge/