Joehoe, de barbecue kan weer aan! Heb jij ook al de zomer in je bol? Ik wel.
Met dit mooie weer wordt er volop gebarbecued. Ik krijg veel vragen over wat de gezondere keuzes zijn voor de barbecue. Daarom geef ik je graag wat slanke barbecue-tips.
Met dit mooie weer wordt er volop gebarbecued. Ik krijg veel vragen over wat de gezondere keuzes zijn voor de barbecue. Daarom geef ik je graag wat slanke barbecue-tips.
- Maak vooraf afspraken met jezelf over hoe je het gaat aanpakken. Hoeveel ga je (ongeveer) eten tijdens de barbecue? Wat is je plan met betrekking tot alcohol?
Er vooraf over nadenken helpt je om met een goede/slanke mindset te starten met de barbecue. Eventueel kun je dit ook al meenemen in je weekplanning - Ga niet met al te veel honger aan tafel. Drink eerst een glas water. Geniet van de sfeer, het gezelschap en het weer. Neem jezelf voor om rustig te eten.
- Zorg dat er veel groenten voor je neus staan die je rauw kunt eten (tomaat, komkommer, radijs, wortel, paprika etc.), dat hapt gemakkelijk weg als je moet wachten tot alles wat van de barbecue moet komen gaar is!
- En het voorkomt dat je je te buiten gaat aan stokbrood met kruidenboter. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Stokbrood levert je in verhouding veel calorieën waar je weinig aan hebt. Kies sowieso liever voor volkoren stokbrood dan voor wit.
- Kies voor mager vlees of vis voor op de barbecue . Liever een kipfilet, biefstukje of hamlapje dan een speklap of worst.
Van vis kun je bijvoorbeeld pakketjes maken of rijg er spiesjes van. - Grill met lekkere verse kruiden in plaats van vette marinades en zout.
- Pas op met vette sausjes.
Maak bijvoorbeeld zelf eens een tzaziki op basis van yoghurt (eventueel een beetje frietsaus) en knoflook, een humus of een guacamole-dip van avocado. - Maak groentenspiesjes voor op de barbecue, leg er een maïskolf op of grill bijvoorbeeld eens een courgette of tomaat.
- Alcoholische dranken bevatten veel calorieën. Drink liever water, spa rood of eventueel light frisdranken. Kies je toch voor wijn of bier, dan drink er af en toe een glas water bij.
- Maak een lekkere fruitsalade of fruitspiesjes. Een lekkere watermeloen doet het ook goed!
En wist je dat je ook fruit op de barbecue kunt grillen? Denk eens aan gegrilde ananas of een gebakken banaan. - Een groentesalade is ook altijd een prima keuze. Let wel even op dat je niet overdreven veel vette dressing en calorierijke toppings gebruikt (denk aan pijnboompitjes, noten, gedroogde tomaten, fetablokjes etc.).
- Wees matig met huzarensalade en aardappelsalade. Deze zijn vaak erg vet.
Hoe vaak maak je de barbecue aan?
Als je maar af en toe de barbecue aanmaakt, dan is het natuurlijk helemaal niet zo’n probleem om een keer wat ongezonder te doen. Maar als je elke week een barbecue hebt (of zelfs meer keren per week), dan loont het zich zeker om een beetje op te letten en slimme keuzes te maken.
Het genieten wordt er niet minder om!
Ik wens je veel barbecueplezier!
Wil je meer tips en inspiratie?
Download je gratis E-book of doe een keer mee met een webinar.
Heb jij nog een ultieme tip voor een slanke barbecue of slanke barbecue-recepten? Leuk als je hieronder reageert.
Lekker! Krijg trek in BBQ! Ik maak altijd alles zelf en gebruik geen sauzen omdat ik dat zonde vind van de smaken van datgene wat op de BBQ gaat.
Mooie voorbeelden geef je om voor iets anders te kiezen! Top!
Ik geniet vooral van de sfeer van de BBQ. Gezellig lang tafelen en kletsen. Ik eet veel groente en gelukkig genieten mijn meiden daar inmiddels ook van. Vooral opletten waar zij wel en niet van houden voordat je groente spiezen maakt. Als je ze speciaal op maat maakt met wat zij lekker vinden, dan geef je ze een bijzonder gevoel dat ze het graag opeten. Kortom, voor ieder wat wils. En als toetje verse ananas en watermeloen.
Wij barbequen het hele jaar door, heerlijk ook in de winter. Gegrilde groente zijn favoriet met twee vegetarische dochters. Vooral groene asperges met olijfolie zout en peper en maiskolven.
Wat een heerlijke tips! Voor mij als vegetarier heb ik meestal een haat/liefde verhouding met bbq. Maar de sfeer eromheen vind ik super. Het water drinken is echt een goede tip en mooi dat er steeds meer vegetarische varianten beschikbaar zijn.
BBQ tijd!! Heerlijk! Ik doe veel zoals je precies zegt! Letterlijk begrezen, en vooral veel rauwkost en groente voor onze neus. En alles zelf maken, vind ik het allerlekkerste
Oehhhh, ik ben me te buiten gegaan aan brood met kruidenboter gisteren. Had ik dát eerder geweten Leonie
Wij grillen heel vaak op de bbq, gebruiken het meer als uitbreiding op onze keuken. Niet veel, bijvoorbeeld om de zalm te grillen. Ik denk dat het al wel 5 jaar geleden is dat ik een Nederlandse sauzen-stokbrood-bbq heb gedaan. Mmm krijg er zin in nu. Bedankt voor de tips Leonie.
Deze blog komt als geroepen Leonie!!! Dank je wel voor alle tips 👌🏻🤩 Het is bij mij vooral ook verandering in mindset, maar ik merk dat dat steeds beter gaat. Sauzen zijn steeds minder nodig en ik eet ook veel minder veel dan eerst.
Ik hou je blog erbij deze dagen!
Deze blog komt als geroepen Leonie!!! Dank je wel voor alle tips 👌🏻🤩 Het is bij mij vooral ook verandering in mindset, maar ik merk dat dat steeds beter gaat. Sauzen zijn steeds minder nodig en ik eet ook veel minder veel dan eerst.
Ik hou je blog erbij deze dagen!
Handige tips maar niet aan mij besteed. Ik hou namelijk absoluut niet van bbq’en. Vind het teveel gedoe en tijdverspilling. Maar die tips zijn ook handig voor gewoon koken.