fbpx

Ontbijtkoek, hoe gezond is dat nou? En een glas sinaasappelsap?
Mij worden vaak vragen gesteld over of iets wel of niet gezond is.

Nu denk ik zelf niet zo snel in ‘gezond’ en ‘ongezond’, want het gaat om het totale plaatje. Elke dag een banaan eten is best gezond, maar elke dag 10 bananen eten is dat niet. En af en toe een bitterbal eten is op zich niet zo gezond, maar kan ook niet heel veel kwaad. Het draait dus, ook nu weer, allemaal om balans.

In dit blog ga ik in op 10 dingen waarvan je misschien dacht dat ze gezond(er) zijn, zoals ontbijtkoek, maar waarbij dit toch niet helemaal klopt.
Ik beschrijf ze in willekeurige volgorde.

Vruchtensap
Hier kan ik heel kort over zijn. Vruchtensap, vers geperst of niet, is niet gezond. Voor een glaasje sinaasappelsap pers je al gauw vijf sinaasappels uit. Dat betekent dus ook dat je in je sap de suiker hebt van vijf sinaasappels (vergelijkbaar met een glas cola). En niet de hoeveelheid vezels die je zou binnenkrijgen als je de sinaasappels gewoon zou eten, waardoor je verzadiging veel lager is. Een glaasje sap drink je al snel leeg. Eet de sinaasappels liever dan dat je ze drinkt (dan krijg je er waarschijnlijk geen vijf achter elkaar op).

Salade
Een salade, dus sla, rauwkost, kán heel gezond zijn. Maar … een salade kan ook ongezond (en vooral calorierijk) zijn. Zeker als er heel veel toevoegingen zijn, zoals kaas, gefrituurde kip, croutons, tomaatjes op olie, vlees, dressing, mayonaise etc etc. Noten, pitten en olijven bij een salade zijn erg lekker, en met mate ook zeker wel gezond, maar overdrijf het niet.
Let hier dus op als je denkt gezond en ‘goed voor de lijn’ bezig te zijn.
En pas op met het begeleidende brood (al dan niet met kruidenboter).

Honing
Honing lijkt een gezond alternatief voor suiker. En er zitten misschien ook wel wat nuttige voedingsstoffen in (al is dit niet wetenschappelijk bewezen), maar het blijft suiker. Voor je lichaam maakt het weinig verschil uit of je gewone suiker neemt of honing. Neem er dus niet te veel van.

Ontbijtkoek en eierkoek
Veel mensen die op dieet gaan, kiezen als tussendoortje voor ontbijtkoek of eierkoek (die laatste mede door Sonja Bakker, die de eierkoeken volop heeft gepromoot). Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen.
Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.

Een mueslireep
Om dan maar meteen door te gaan: een mueslireep is ook niet gezond. Z’n reep kan misschien gezond lijken door de granen en noten, maar in de meeste gevallen is er heel veel suiker aan toegevoegd. Kies liever voor een écht gezond en voedzaam tussendoortje (kijk hier voor inspiratie).

Donker (meergranen)brood
Een donkergekleurd brood (al dan niet meergranen) is niet per definitie gezond. Soms worden broden donker gekleurd om ze gezonder te doen lijken. Het kan dan qua samenstelling in feite gewoon een soort witbrood zijn. Dat geldt ook voor een meergranenbrood.
Wil je echt gezond bezig zijn, check dan of je een volkorenbrood (met volkoren granen dus) te pakken hebt en niet een brood gemaakt van tarwebloem. Volkorenbrood bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen en hoort thuis in een gezond voedingspatroon.

Amandelmelk
Amandelmelk is geen volledige vervanger van gewone melk. Het bevat veel minder eiwitten en calcium en vitamine B12 dan gewone melk.

Kokosolie
Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie. Dit verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.

Gedroogd fruit
Gedroogd fruit (dadels, abrikozen en pruimen bijvoorbeeld) bevat door het drogen heel veel suiker en dus calorieën, en is daarmee vooral geschikt ‘voor erbij’. Het kan zeker niet dienen als vervanger van vers fruit, omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen.

Groentechips
Hoewel groentechips worden gemaakt van groente, zijn ze niet gezonder dan gewone chips. Er zit net zoveel vet in en dus net zoveel calorieën. Verder zit er net zoveel zout in als bij gewone chips. Door het frituren gaat een deel van de vitamines en vezels uit de groenten verloren.
En, je verwacht het misschien niet, groentechips bevat suiker, bijvoorbeeld uit de wortel, bietjes of zoete aardappel. Door het frituren verliezen de chips vocht, waardoor ze per 100 gram veel meer suiker bevatten dan de verse groenten.

Friet en snacks uit de Airfryer
En ben je benieuwd naar hoe het zit met patat en snacks uit de Airfryer, lees dan eens het uitgebreide blog wat ik hierover schreef.

Als je mij een beetje kent of volgt, dan weet je dat ik niet per se ‘voor’ of ‘tegen’ deze producten ben. Het is ook lastig om een product volledig als ‘gezond’ of ‘ongezond’ te betitelen.
Je hoeft ze wat mij betreft dan ook niet achterwege te laten.
Dit blog is puur als informatie bedoeld, omdat ik vaak hoor dat er misverstanden zijn, vooral door onwetendheid.

Kijk altijd naar je totale voedingspatroon, en daar kunnen dit soort dingen best af en toe bij gegeten en gedronken worden.

Zijn er producten waarover jij twijfelt of ze gezond zijn? Plaats gerust een reactie hieronder.